Hyppää sisältöön

Goncalo Ramos teki tempun, jossa oli onnistuttu viimeksi 1990 – MM-historian ensimmäinen hattutemppu merkattiin vasta kauan sankarin kuoltua

Jalkapallon MM-kisoissa on tehty nyt 53 hattutemppua. Neljä pelaajaa on onnistunut hattutempussa kahdesti MM-areenalla.

MM-kisojen 2022 ensimmäisen hattutempun iskenyt Goncalo Ramos (vas.) tulee vaihtoon, Cristiano Ronaldo pääsee kentälle. He ovat nyt kaksi kolmesta MM-kisoissa jäljellä olevasta pelaajasta, joilla on MM-hattutemppu tehtynä. Kuva: Corbis / Getty Images

Tiistai-iltana pelatussa Qatarin MM-kisojen viimeisessä neljännesvälierässä Portugali tyrmäsi Sveitsin 6–1.

Suurin sankari murskalukemien takana oli 21-vuotias Goncalo Ramos, joka oli saanut avauskokoonpanossa itsensä Cristiano Ronaldon paikan.

Ramos viimeisteli 17., 51. sekä 67. peliminuutilla.

Edellinen pelaaja, joka teki hattutempun ensimmäisessä MM-ottelussaan avauskokoonpanossa, oli Miroslav Klose. Tuolloin kyse oli kuitenkin lohkovaiheen pelistä, kun saksalaiskärki puski hattutempun 2002 kisojen alkulohkossa, 8–0-voitossa Saudi-Arabiasta.

Maalikooste: Portugali–Sveitsi 6–1.
Miroslav Klose (oik.) teki ensimmäiset MM-maalinsa 2002 Saudi-Arabian verkkoon. Klose on 16 osumalla kaikkien aikojen maalipyssy miesten MM-kisoissa. Kuva: All Over Press

Tiistaina Goncalo Ramos vielä syötti Raphaël Guerreiron 4–0-maalin. Optan mukaan Ramosin tehoilta oli ensimmäinen sitten vuoden 1994 kisojen, kun yksi pelaaja on mukana vähintään neljässä maalissa. Silloin Venäjän Oleg Salenko iski viisi maalia Kamerunin verkkoon ja syötti yhden 6–1-voitossa. Salenko on myös ainoa viisi maalia yhdessä MM-ottelussa tehnyt.

Edellinen MM-pudotuspelien hattutemppu oli nähty 1990, kun Tshekkoslovakian Tomas Skuhravy osui kolmesti 4–1-voitossa Costa Ricasta.

Skuhravyn ja Klosen hattutemput ovat MM-historian ainoat, joissa kaikki kolme osumaa on tehty puskemalla.

Tomas Skuhravy puski kaikki kolme osumaansa Costa Ricaa vastaan. Skuhravy teki 1990 MM-kisoissa kaikkiaan viisi maalia, kun maalipörssin voiton kuudella vei Italian Salvatore Schillaci. Kuva: PA Images / Getty Images

Kaikkiaan MM-historiassa on tehty 53 hattutemppua, joista 19 pudotuspeleissä.

Hattutempun on tehnyt 49 eri pelaajaa. Neljä pelaajaa on pystynyt hattutemppuun kahdesti: Sandor Kocsis (1954), Just Fontaine (1958), Gerd Müller (1970) ja Gabriel Batistuta (1994 ja 1998).

Argentiinalaislegenda Gabriel ”Batigol” Batistuta on viimeisin, joka on onnistunut tekemään kaksi hattutemppua MM-tasolla. Kuva: PA Images / Getty Images

Ainoa MM-turnaus, jossa ei nähty hattutemppua, oli Saksassa 2006. Eniten hattutemppuja, kahdeksan, on nähty Sveitsin 1954 kisoissa.

Sen sijaan ensimmäisen hattutempun teki vuoden 1930 kisoissa, eli historian ensimmäisessä MM-turnauksessa, USA:n Bert Patenaude.

2000-luvulle asti ensimmäisenä pidettiin kuitenkin pari päivää Patenauden jälkeen kolmesti maalanneen Argentiinan Guillermo Stabilen hattutemppua.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa vahvisti muun muassa The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vasta vuonna 2006, että Patenaude oli tehnyt hattutempun. Aiemmin toinen hänen osumistaan oli merkattu joukkuekaveri Tom Florielle.

– Historioitsijoiden ja jalkapallofanien todisteet sekä pitkät tutkimukset ja Yhdysvaltain jalkapalloliiton vahvistukset ovat auttaneet päätöksentekoprosessissa, Fifa kertoi tiedotteessaan.

Patenaude ei itse taistellut hattutemppunsa puolesta. Hän kuoli vuonna 1974.

Portugalin Ramosista tuli historian toiseksi nuorin hattutempun pudotuspeleissä viimeistellyt pelaaja, Pelén jälkeen. Pelé on myös ylipäänsä nuorin MM-kisoissa hattutempun tehtaillut.

Vanhin MM-hattutempun tekijä on Cristiano Ronaldo, joka iski 2018 kisoissa kolme maalia Espanjan verkkoon 33 vuoden ja 130 päivän iässä. Maalein 3–3 päättynyt ottelu on ainoa MM-historiassa, jossa on tehty hattutemppu ja päädytty tasapeliin.

Cristiano Ronaldo juhlimassa kolmatta osumaansa Espanjan verkkoon MM-kisoissa 2018. Kuva: PA Images / Getty Images

MM-historiassa yksi pelaaja on tehnyt peräti neljä maalia niin, että hänen joukkueensa hävisi. Kyseessä oli Puolan Ernst Wilimowski, mutta Brasilia voitti 1938 kisojen puolivälierän jatkoajalla 6–5. Tuolloin MM-kisat pelattiin suoraan pudotuspelimuodossa.

Kaksi pelaajaa on tehnyt hattutempun, mutta hävinnyt ottelun. Sveitsin Josef Hügi teki kolme maalia, mutta Itävalta voitti 1954 puolivälierän 7–5. Ottelu on yhä MM-kisahistorian maalirikkain. Neuvostoliiton Igor Belanov teki hattutempun neljännesvälierissä 1986, mutta Belgia voitti jatko-ottelussa 4–3.

Englannin Geoff Hurst on ainoa MM-finaalissa hattutempun tehnyt pelaaja. Hän osui kerran varsinaisella peliajalla ja kahdesti jatko-ottelussa, kun Englanti voitti historian ainoan maailmanmestaruutensa 1966. Saksa hävisi lopulta finaalin 2–4.

Nopein hattutemppu ottelun alusta syntyi 24 minuutissa, kun Erich Probst osui 4., 21. ja 24. minuuteilla Itävallan voittaessa 1954 Tshekkoslovakian 5–0.

Jos katsotaan ensimmäisen ja kolmannen maalin välistä aikaa, nopein hattutemppun tekijä on Laszlo Kiss. Hän osui 69., 72. ja 76. minuuteilla, kun Unkari 1982 jyräsi El Salvadorin 10–1. Kissin hattutemppu on myös MM-historian ainoa vaihtopelaajan iskemä.

Qatarin kisoissa on ollut mukana neljä pelaajaa, jotka olivat jo tehneet hattutempun MM-areenalla: Harry Kane, Thomas Müller, Ronaldo ja Xherdan Shaqiri. Heistä mukana puolivälierissä ovat Kane ja Ronaldo – sekä tietenkin tuorein portugalilaissankari Ramos.

Suosittelemme sinulle