Hyppää sisältöön

Tulli tutki Suomessa olevien huvialusten Venäjä-yhteyksiä: ”Taustalta löytyi veroparatiiseja ja monimutkaisia omistusjärjestelyitä”

Tulli selvitti Suomessa sijaitsevien huvialusten omistussuhteita sen varalta, että alukset kuuluvat Venäjälle asetettujen pakotteiden piiriin.

Kotka Yacht Storen hallissa säilytettiin keväällä Fotinia-huvivenettä, joka yhdistettiin EU:n pakotteiden alaiseen ex-presidentti Dmitri Medvedeviin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Jasmina Kauta

Tulli on saanut valmiiksi selvityksensä huvialuksista, jotka se pidätti Venäjän pakotteiden vuoksi. Jatkoselvitykseen otetuista huviveneistä kahdeksan siirrettiin ulosottoviranomaisille, neljälle tehtiin verotarkastus ja kaksi tapausta on siirtynyt rikostutkintaan, Tulli tiedottaa.

– Useiden omistusketjujen kytkökset osoittivat, että taustalta löytyi veroparatiiseja ja muita hyvin monimutkaisia järjestelyjä. Tämä hankaloitti ja hidasti monissa tapauksissa mahdollisten pakotteiden alaisten tahojen selvittämistä, osassa teki siitä jopa mahdotonta, kertoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit tiedotteessa.

Tulli ja ulosottolaitos ovat selvittäneet Suomessa säilytettävien, ulkomaille rekisteröityjen huvialusten omistussuhteita maaliskuun puolivälistä lähtien. Tulli pidätti maaliskuussa yhteensä 21 alusta Venäjän pakotteisiin liittyvää jatkoselvitystä varten ja kesällä kuusi lisää.

Tavoitteena on ollut selvittää, onko alusten omistajissa pakotelistalla olevia henkilöitä, eli kuuluvatko jahdit pakotteiden piiriin.

Tulli ilmoitti heti maaliskuussa yhden aluksen ulosottoviranomaisille. Kotkan Yacht Storesta kerrottiin tuolloin, että yhtiön hallissa säilytyksessä oleva Fotinia-alus oli ulosottolaitoksen väliaikaisen haltuunoton kohteena, mutta se vapautettiin toukokuussa. Jahdin on epäilty olevan kytköksissä Venäjän entiseen presidenttiin Dmitri Medvedeviin.

Myös verotusta syynättiin

EU:n Venäjälle määräämät pakotteet kattavat pääosin myös huvialukset, jotka omistaa jokin venäläinen taho yksityishenkilön sijaan. Tulli tutki huviveneitä myös verotuksen näkökulmasta.

– Seitsemän huvialuksen kohdalla jatkoselvityksemme osoittivat, että näiden taustalla on mahdollisesti EU:n pakotelistoilla olevia tahoja. Näiden lisäksi ilmoitimme ulosottoviranomaisille myös yhden aluksen verotarkastuksen perusteella, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Tulli sai selville myös sen, ettei neljää huvialusta oltu asetettu tullimenettelyyn säännösten vaatimalla tavalla.

Tulli vastaa toimeenpanevana viranomaisena EU-tasolla sovittujen vienti- ja tuontipakotteiden valvonnasta. Huviveneitä on pidätetty myös epäiltyjen laittomien maastavientiyritysten vuoksi. Näitä tapauksia tutkii poliisi.

– Pakotteiden näkökulmasta myöskään Venäjälle rekisteröityjä aluksia ei ole voinut päästää vesille. Vientikiellon rikkomisesta epäillyistä tapauksista kaksi on edennyt esiselvitykseen ja -tutkintaan ja näitä tutkitaan törkeinä säännöstelyrikoksina, toteaa Rakshit.

Suosittelemme sinulle