Hyppää sisältöön

Sähkön hinta näkyy romukaupassakin: kierrätysteräs jää varastoihin, kun kotimaassa teollisuus kaihtaa sen sulattamista

Syksyn aikana romumetallien kysyntä on vähentynyt selvästi. Tilanteen odotetaan muuttuvan ensi vuoden alussa, kun Olkiluoto 3:n ydinvoimala aloittaa tuotantonsa.

Hiilineutraali teräsaihio Oxelösundin tehtaalla Ruotsissa.
Romumetallin sulattaminen vaatii usein sähköenergiaa. Kuva: JAN LINDBLAD JR
Riina Mäentausta

Korkea sähkön hinta heijastuu myös kierrätysmetallien kysyntään. Romumetallin sulattaminen on kallistunut huomattavasti.

Syksyn mittaan romuraudan varastot ovat täyttyneet, koska terästeollisuudessa romumetallin sulatuskustannukset ovat nousseet merkittävästi korkean sähkön hinnan takia.

– Käytännössä kotimaassa terästeollisuus käyttää yhtä tehdasta lukuun ottamatta sähköä sulattamiseen. Hinta on karannut käsistä, sanoo toimitusjohtaja Samuli Sirkkunen Reteko Oy:stä, jonka toimialaan kuuluu muun muassa romumetallien kierrätys.

Yrityksellä on toimipisteet 14 paikkakunnalla, muun muassa Viitasaarella ja Jyväskylässä. Varastot ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen täynnä.

– En muista, että olisi minun 30 vuoden uran historian aikana ollut tällaista tilannetta, Sirkkunen huomauttaa.

Myös romuteräksestä maksettava tonnihinta on syksyn aikana noin puolittunut alkuvuoteen verrattuna.

Odotukset kohdistuvat Olkiluoto 3:n ydinvoimalaan

Kotimaan terästeollisuuden ongelmat ovat laskeneet romuteräksen kysyntää, mutta alkuvuodesta tilanteen voi odottaa kääntyvän parempaan suuntaan.

Olkiluoto 3:n ydinvoimalan tuotannon aloittamisen ennakoidaan laskevan sähkön hintaan, mikä voi saada romumetallien sulattamisen taas liikkeelle.

Fossiilivapaalle teräkselle jatkossa tilausta

Romumetallia kuitenkin tarjotaan edelleen sitä kierrättäville yrityksille. Värilliset metallit, kuten kupari ja messinki, löytävät edelleen tiensä myös eteenpäin asiakkaille.

Raaka-ainepula on edelleen olemassa, vaikka energiakriisi siihen heijastuukin. Pitkällä aikavälillä kierrätysmetallinen markkinat näyttävät lupaavilta.

–Teräsromua tarvitaan yhä enemmän, koska muuten hiilineutraalin teräksen valmistaminen ei onnistu. Rautaromun tulevaisuuden näkymät ovat ihan hyvät varsinkin Pohjois-Euroopassa, sanoo Sirkkunen.

Voit keskustella aiheesta 9.12. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle