Hyppää sisältöön

Kajaanin Romu investoi 1,5 miljoonaa uuteen tuotantolinjastoon

Investointi mahdollistaa muun kehitystyön kanssa sen, että tulevaisuudessa päästään noin 99 prosenttiin sähkö- ja eloktoniikkaromun hyödyntämisessä.

Kuvassa käsiteltäviä romuja, ja materiaalikone joka lajittelee romukouralla tavaroita.
Kuvassa materiaalikone, joka lajittelee romukouralla tavaroita. Kuva: Kajaanin Romu
Tanja Heikkonen

Kajaanin Romu Oy investoi uuteen tuotantolinjastoon Kajaanin murskauslaitoksellaan. Investoinnin kokonaisarvo on yli 1,5 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus on viisi henkilötyövuotta. Investointi toteutetaan pääosin ensi vuoden aikana.

Kajaanin Romun operaativinen johtaja Niko Nyyssönen kertoo, että sähkölaitteiden sisältämien arvokkaiden metallien kierrätystarve kasvaa ja romun käsittelyyn tarvitaan uudenlaisia menetelmiä. Romu on yhdessä laitetoimittajien kanssa testannut ja suunnitellut tuotantoprosessin ja -laitteistojen kehittämistä.

Uuden hienomurskalinjaston käytöllä Kajaanin Romu kykenee vähentämään kokonaisprosessissa syntyvän jätteen määrää kymmeniä prosentteja. Samalla aiemmin kertyneen SLF-jakeen käsittelykapasiteetti kaksinkertaistuu. Metallin murskauksen sivutuotteena syntyvän SLF-jätteen varastoinnissa on ollut ongelmia ja asiaa on ratkottu oikeudessa saakka.

Nyt investoitavaa laitosta on mahdollista vähintään koekäyttää myös sellaisen materiaalin käsittelyyn, joka aiemmin säilöttiin kierrätyskelvottomana jätepenkkaan. Penkan materiaaleista voi olla mahdollista ottaa talteen metalleja, eli Kajaanin Romu avaisi Kajaanin Majasaareen kaupunkikaivoksen.

Investointi mahdollistaa muun kehitystyön kanssa sen, että tulevaisuudessa päästään noin 99 prosenttiin sähkö- ja eloktoniikkaromun hyödyntämisessä.

– Luonnosta kerran kiertoon saatuja materiaaleja saataisiin kiertoon uudestaan, Nyyssönen summaa.

Aiheesta voi keskustella 9. joulukuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle