Hyppää sisältöön

Kouvola pohtii Suomessa harvinaista kurinpitomenettelyä – lautakunta joutuu päättämään, erotetaanko oppilas koulusta määräajaksi

Erottaminen on järeä keino. Viime vuosina siihen on turvauduttu harvoissa suomalaiskouluissa. Tapausten taustalla on ollut väkivaltaa. Erottaminen ei keskeytä oppilaalle annettavaa opetusta.

Kurun yhtenäiskoulun käytävän narikassa on ulkotakkeja vierivieressä.
Koulusta määräajaksi erottaminen on äärimmäinen ja harvinainen kurinpitotoimi. Sitä pohditaan nyt Kouvolassa. Kuvan koulu ei liity jutussa mainittuihin taphtumiin. Kuvituskuva. Kuva: Marjut Suomi
Vesa Grekula

Kouvolassa valmistellaan epätavallista koulujen kurinpitoon liittyvää päätöstä.

Kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta päättää iltapäivän kokouksessaan peruskoulun oppilaan määräaikaisesta erottamisesta.

Julkisuuslain mukaan kyseessä on salassa pidettävä asia, joten oppilaasta, koulusta tai erottamiseen johtaneista tapahtumista ei anneta tietoja julkisuuteen.

Koulusta erottaminen on Suomessa harvinaista.

– Olen toiminut 16 vuotta rehtorina Kouvolassa ja Nurmijärvellä, enkä muista vastaavaa aiemmin kohdanneeni, sanoo kasvun tuen päällikkö Johanna Lindstedt Kouvolan kaupungin opetuksen hallinnosta.

Samaa kertovat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n keräämät tiedot. Lukuvuotta 2018–2019 koskevassa kyselyssä 101 koulua raportoi käyttäneensä määräaikaista erottamista kurinpitotoimena. Tiedonkeruuseen osallistui noin 2000 koulua.

THL:n luvut kertovat nimenomaan koulujen määrän, eivät erottamistapausten tai erotettujen oppilaiden määrää.

Pari vuotta myöhemmin tehdyssä kyselyssä erottamisista ilmoittaneiden koulujen määrä oli tippunut 55:een.

– Siihen on voinut vaikuttaa koronapandemia, joka oli etäkouluineen poikkeuksellista aikaa. Ensi vuoden syksyllä tehtävä seuraava kysely kertonee lisää kehityksen suunnasta, arvioi THL:n projektipäällikkö Kirsi Wiss.

Uhkaavuutta ja väkivaltaa

Suomessa aiemmin tapahtuneiden erottamisten taustalla on ollut väkivaltaisuutta.

Esimerkiksi Vantaalla runsaat kaksi vuotta sitten joukko alakoululaisia pahoinpiteli 11-vuotiaan pojan. Pahoinpitelijöistä osa erotettiin määräajaksi.

Määräaikainen erottaminen voi alkaa, vaikka päätös ei olisikaan saanut vielä lainvoimaa. Perusopetuslain mukaan näin voidaan toimia, jos oppilaan käytös on ollut niin väkivaltaista tai uhkaavaa, että esimerkiksi muiden koululaisten tai henkilökunnan turvallisuus on vaarassa.

Pääsääntöisesti erottaminen alkaa vasta, kun sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman. Erottaminen voi kestää enintään kolme kuukautta. Erottaminen ei keskeytä opetusta, vaan määräajaksi erotetulle on järjestettävä opetus niin, että hän ei jää jälkeen muista oppilaista.

Suosittelemme sinulle