– Olin yläasteella, kun se omalla kohdalla räjähti käsiin.
Kangasniemeläistä Anni-Riina Lindholmia, 23, kohdeltiin väkivaltaisesti koulussa. Lindholmille huudeltiin ja hänestä laitettiin liikkeelle perättömiä huhuja.
– Muut oppilaat keksivät, että olisin jäänyt pois koulusta raiskauksen takia. Minulle sanottiin myös olevan parempi, jos olisin kuollut, Lindholm kertoo.
Tapahtumat saivat hänet ajattelemaan ja käyttäytymään itsetuhoisesti.
Kangasniemen kunta ja elokuvantekijä Esa Orre ovat tuottaneet yhteistyönä dokumenttielokuvan Lindholmin kokemasta kouluväkivallasta ja sen vaikutuksista.
Kuka suojelee minua -elokuva näytettiin ensimmäistä kertaa yleisölle Kangasniemellä keskiviikkona. Lindholm toivoo dokumentista olevan hyötyä kiusaamisenvastaisessa työssä.
– Kiusaamisesta ei ole mielestäni puhuttu tarpeeksi suoraan. Ehkä tällainen asioista oikeilla nimillä puhuminen auttaa lapsia ja nuoria ymmärtämään kiusaamisen pitkäkestoisia seurauksia sekä hakemaan apua tarvittaessa, hän toteaa.
Puolet kiusatuista ei saa apua
Nyt Lindholm voi hyvin. Hänellä on yhdessä isänsä ja veljensä kassa puunkuljetusyritys, mutta tekee edelleen töitä myös toipumisensa eteen.
Elokuvantekijä Orren mukaan dokumentin eettisiä puolia piti miettiä tarkasti etukäteen.
– Kangasniemi on melko pieni kunta, jossa ulostulo tällaisessa asiassa vaatii päähenkilöltä isompaa rohkeutta, kuin ehkä isommassa kaupungissa. Paikkakunnalla varmasti monet tunnistavat henkilön, Orre toteaa.
Dokumentissa ääneen pääsevät asiantuntijat ovat huolissaan kiusaamisesta kouluissa.
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan kouluterveyskyselyn perusteella vain puolet itseensä kohdistuneesta kiusaamisesta kertoneista oppilaista on kokenut saaneensa apua.
– Toinen puolikas siis kertoo ja jää ilman tukea. Se on erittäin vakava ongelma, Pekkarinen sanoo.
Kuka suojelee minua -dokumenttielokuva ja sen oheismateriaalit tulevat nähtäville Kangasniemen kunnan sivuille.
Kiusaamiseen keskittyvää koulutusta voisi lisätä
Opettajaopiskelijoita valmistellaan kiusaamistilanteisiin jo opiskeluaikana. Esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa opintojaksoilla käsitellään ristiriitatilanteissa toimimista ja kiusaamisen ennaltaehkäisyä.
Yliopistonopettaja Tommi Mäkinen kertoo, että muun muassa luottamuksellisen suhteen rakentaminen oppilaisiin ehkäisee kiusaamista ja auttaa opettajaa puuttumaan niihin. Kiusaamisen torjuntaan keskittyvää opetusta voisi Mäkisen mukaan kuitenkin olla enemmän.
– Haasteena on, että tutkintoaika on rajallinen. Opiskelijat saavat luennoilta avaimet siihen, miten purkaa kiusaamistilanteita moniammatillisesti työelämässä, Mäkinen toteaa.
Mäkisen mukaan ammatillinen kasvu jatkuu opiskelijan siirtyessä työelämään, jossa pitää tarttua käytännön tilanteisiin. Hän toivoo, että työpaikoilla tuettaisiin oppimista.