Hyppää sisältöön

Liikennevahingoissa vammautui vaikeasti 362 ihmistä viime vuonna – joka kolmas oli mopoilija tai moottoripyöräilijä

Vuonna 2021 tapahtui noin 91 400 liikennevahinkoa, ilmenee Onnettomuustietoinstituutin liikennevahinkotilastosta. Määrä kasvoi edellisvuodesta, mutta jäi pienemmäksi kuin ennen koronaa.

Joka kolmas liikennevahingoissa vaikeasti vammautuneista oli mopoilija tai moottoripyöräilijä. Kuvituskuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle
Helmi Nykänen

Viime vuonna tapahtuneissa liikennevahingoissa vammautui vaikeasti 362 ihmistä, selviää Onnettomuustietoinstituutin julkaisemasta liikennevahinkotilastosta. Instituutin mukaan vaikeasti vammautuneiden määrä oli viime vuonna toiseksi suurin kymmeneen vuoteen.

Joka kolmas liikennevahingoissa vaikeasti vammautuneista oli mopoilija tai moottoripyöräilijä. Mopojen ja moottoripyörien liikennevahingoista merkittävä osa oli yksittäisvahinkoja, kuten tieltä suistumisia.

Liikennevahingoissa kuolleista ja loukkaantuneista 22 prosenttia oli alle 18-vuotiaita.

Onnettomuustietoinstituutista muistutetaan, että liikennevakuutuksesta korvattujen vahinkojen lisäksi liikenteessä aiheutuu paljon vakavia vammautumisia esimerkiksi polkupyörillä ja sähköpotkulaudoilla kaatumisista.

Vakuutusyhtiöiden Liikennevakuutuskeskukselle ilmoittamien tietojen mukaan vuonna 2021 sattui hieman yli 91 400 liikennevahinkoa. Kasvua vuoteen 2020 verrattuna oli noin 11 prosenttia. Määrä jää edelleen koronaa edeltäneiden vuosien alle, jolloin liikennevahinkojen määrät olivat lähempänä sataa tuhatta tai sen ylikin.

Lähes puolet kaikista liikennevahingoista tapahtui pysäköintialueilla, huoltoasemilla, pihoilla ja vastaavilla alueilla. Yli puolet pysäköintialueilla tapahtuneista vahingoista oli peruutusvahinkoja. Parkkipaikoilla vahinkoja sattuu eniten perjantaisin.

Tie- ja katuverkolla yleisin vahinkotyyppi oli peräänajot, joita oli kolmannes vahingoista. Eniten liikennevahinkoja tie- ja katuverkolla tapahtui talvella (31 prosenttia vahingoista) ja vähiten keväällä (20 prosenttia).

Suosittelemme sinulle