Etenkin vauvoille hankala RS-virus leviää jälleen.
Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidettu useita lapsia, jotka ovat joutuneet osastolle RS-viruksen aiheuttamien oireiden vuoksi. Valtaosa potilaista on ollut pieniä vauvoja.
Päijät-Hämeen keskussairaalassa osastohoidossa on ollut vastikään kolme vauvaa, jotka ovat sairastuneet RS-viruksesta.
Hengitystieoireita aiheuttava virusepidemia tulee vuosittain, ja sen voimakkuus vaihtelee. Päijät-Hämeen keskussairaalan lastentautien ylilääkäri Heikki Tuikkala sanoo, että muualta maailmasta saatujen tietojen perusteella RS-epidemiasta odotetaan tällä kaudella hankalaa.
Kanta-Hämeen keskussairaalan lastentautien ylilääkäri Riikka Turunen arvioi, että tavallista harvempi lapsi on kohdannut RS-viruksen aiemmin, koska taudeilta on suojauduttu normaalia tarkemmin koronan takia.
– Epidemia myös alkoi hieman tavallista aiemmin verrattuna muihin vuosiin, Turunen toteaa.
Vastasyntynyttä ei kannata viedä väkijoukkoon
Kaikkein alttiimpia vakaville oireille ovat vastasyntyneet ja ennenaikaisesti syntyneet vauvat. Myös muut alle yksivuotiaat ovat riskiryhmää.
– On tärkeää, että perheissä, joissa on pieniä imeväisiä tai muutaman kuukauden ikäisiä lapsia, vältettäisiin tarpeettomia kontakteja ja huolehdittaisiin hyvästä käsihygieniasta. Kuten olemme oppineet viime vuosina, tämä on paras keino ehkäistä tätä virusta, ylilääkäri Heikki Tuikkala muistuttaa.
Pikkuvauvoja ei myöskään kannata viedä epidemian aikana julkisiin tiloihin. Ylilääkäri Riikka Turunen Kanta-Hämeen keskussairaalasta suosittelee myös, että vauvaperheen vanhempien sisarusten viemistä hoitoon vältettäisiin, jos se on suinkin mahdollista.
– Se varmasti suojaa hyvin vauvaa. Tietysti myös muita päiväkotiepidemioita ajatellen nyt on edelleen todella tärkeää, ettei viedä vähän nuhaisiakaan lapsia päivähoitoon, etteivät virusepidemiat leviäisi päiväkodin kautta eteenpäin.
RS-virus on kuitenkin jo tuttu, ja sitä osataan siksi hoitaa hyvin. Molemmissa keskussairaaloissa on varauduttu siihen, että jos RS-viruksesta sairastuneita potilaita tulee vaikkapa hengitysvaikeuksien vuoksi paljon sairaalaan, heille pystytään lisäämään paikkoja osastohoidossa.