Hyppää sisältöön

Hovioikeus tuomitsi kontiolahtelaismiehelle lähes 10 vuotta vankeutta – mies yritti muun muassa polttaa pyörätuolissa olleen isänsä elävältä

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan mies oli pahoinpidellyt pyörätuolissa ollutta 79-vuotiasta isäänsä, kaatanut tämän jaloille kiehuvaksi kuumennettua vettä ja yrittänyt lopuksi polttaa tämän elävältä.

Itä-Suomen hovioikeus ulkoapäin.
Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Pekka Niiranen

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut 29-vuotiaan kontiolahtelaismiehen yhdeksän ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja murhan yrityksestä.

Oikeuden mukaan mies oli viime vuoden kesällä Kontiolahdella pahoinpidellyt pyörätuolissa ollutta 79-vuotiasta isäänsä siten, että hän oli kaatanut runsaasti erittäin kuumaa, kiehuvaksi keitettyä vettä isänsä jalkojen päälle.

Mies oli myös lyönyt käsin ja vyöllä isäänsä useita kertoja päähän ja eri puolille raajoja ja kehoa sekä repinyt tätä hiuksista.

Hovi-oikeuden mukaan pahoinpitely oli kohdistunut täysin puolustuskyvyttömään pyörätuolissa olleeseen vanhukseen. Oikeus myös katsoo, että runsaan kuuman veden kaatamisella uhrin päälle on pyritty aiheuttamaan tälle tarkoituksellisesti kovia ja pitkäaikaisia tuskia.

Hovioikeuden mukaan pahoinpitely oli tehty erityisen raa ́alla ja julmalla tavalla, ja että sillä oli aiheutettu uhrille vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus ja hengenvaarallinen tila.

Polttopuita pyörätuolin ympärille

Isän pahoinpitely ei tekijälle kuitenkaan riittänyt, sillä mies oli vienyt liikuntakyvyttömän isänsä pyörätuolissa ulos. Siellä mies oli kerännyt kasan polttopuita isänsä pyörätuolin alle ja sivuille sekä yhden polttopuun tämän syliin.

Polttaminen jäi kuitenkin pelkäksi yritykseksi, sillä poliisit ehtivät paikalle, ennen kuin mies sai polttopuut kunnolla syttymään.

Oikeuden mukaan tapahtumapaikalta löytyneet tulitikut ja pyörätuolin takana ollut hiiltynyt koivuhalko osoittavat, että mies oli ryhtynyt konkreettisiin toimiin toteuttaakseen aiemmin esittämänsä uhkauksen polttaa isänsä elävältä.

Lääkärinlausunnon mukaan kuuman veden kaatamisesta aiheutui uhrille laajoja palovammoja, jotka johtivat tämän kunnon heikkenemiseen ja sairaustilojen sarjaan. Uhri kuoli niiden seurauksena kolmisen viikkoa myöhemmin.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa Samuli Tapani Pitkäsen taposta, mutta hovi-oikeus kumosi syytteen. Hovioikeuden mukaan veden kaatamista edeltäneet lyönnit ja uhkailut eivät yksin riitä osoittamaan, että uhrin poika olisi vettä kaataessaan tarkoittanut tappaa.

Sen sijaan elävältä polttamisen yrittäminen polttopuita käyttämällä on hovioikeuden mukaan katsottava murhan yritykseksi.

Pitkänen kiisti hovioikeudessa aiheuttaneensa isänsä kuoleman. Hänen mukaansa veden kaataminen oli vahinko. Halkojen keräämisen isänsä pyörätuolin ympärille hän sen sijaan myönsi, mutta sanoi, että kyse oli ollut pikemminkin uhkailusta.

Suosittelemme sinulle