Hyppää sisältöön

Katso kymmenen erikoisinta tilastoa jalkapallon MM-kisoista – asiantuntijat löysivät jäätävän lukeman Belgian tähden tuhlailuista

Yle Urheilun asiantuntijat Miika Nuutinen ja Jonne Kunnas kävivät läpi turnausta tähän saakka. Alkukierroksilta löytyi kymmenen erikoista tilastopoimintaa.

Romelu Lukaku päivittelee menetettyä maalipaikkaa Kroatia-ottelussa.
Romelu Lukakun missatut maalipaikat nousivat otsikoihin Kroatia-pelissä. Belgia putosi MM-kisoista jo alkulohkovaiheen jälkeen. Kuva: DeFodi Images / Getty Images
Miika Nuutinen,
Jonne Kunnas

Tässä artikkelissa käydään kymmenen MM-kisojen erikoisinta tilastopoimintaa ennen puolivälieriä.

1. Maalivahtien sijoittuminen murroksessa?

Kenen syöttökartta jalkapallon MM-kisoissa.
Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Kamerun käytti turnauksessa hyvin erityylisiä maalivahteja. Andre Onana halusi osallistua pallolliseen pelaamisen vahvasti ja sijoittuikin välillä jopa toppareiden yläpuolelle. Tästä syntyi hyvinkin mielenkiintoinen syöttökartta. Seuraavaan otteluun kaivattiin erilaista maalivahtia – tämän seurauksena Onana lähtikin kotiin kesken kisojen – ja sen jälkeen Kamerunin maalivahtina toiminut Devis Epassy ei juuri pelin avaamisen osallistunut.

2. Onko kauneus kadonnut pelistä? Miksi kukaan ei onnistu enää ”puikoissa”?

Peliteot top 10.
Kuva: Axel Storbacka / Bolla.

MM-kisoissa on nähty hämmentävän vähän onnistuneita ”puikotuksia”. Tässä on puikotusten kymmenen kärki.

Katso MM-kisojen upeimmat puikot.

3. Lukakun jäätävän korkea avoimen pelin maaliodottama Kroatia-ottelussa

Romelu Lukakun maaliodottama.
Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Romelu Lukakulle osui todella isot yksittäiset maaliodottamalukemat Kroatia-ottelun lopussa. On kuitenkin turha naureskella Lukakun missatuille paikoille liikaa. Kuka tahansa ei vastaaviin paikkoihin edes pääse. Lukaku loi kuitenkin maaliodottamaa pelkästään Kroatia-ottelun toisella jaksolla enemmän kuin esimerkiksi Marokko koko lohkovaiheessa.

Romelu Lukakulla riitti huippupaikkoja – katso kooste belgialaiskärjen tuhlailusta.

4. Miksi kukaan ei syötä Gakpolle?

Hollannin nouseva supertähti Cody Gakpo on onnistunut maalinteossa erinomaisesti sekä pelannut läpimurtoturnausta. Miksi kukaan ei kuitenkaan syötä hänelle? Oheinen syöttökartta kertoo hämmentävää kieltä siitä, että Hollannilla oli isoja vaikeuksia löytää Gakpoa. Huomioitavaa myös se, että Gakpon oma syöttöprosentti on jäänyt pieneksi – alle 70%.

Gakpo laukoi Hollannin avausmaalin hienon syöttökuvion jälkeen Qatar-pelissä.

5. Vanha kunnon brittifutis? Etelä-Korean valmentaja sai yksin enemmän kortteja kuin koko Englannin joukkue yhteensä

Etelä-Korean päävalmentaja Paulo Bento on kirjauttanut toistaiseksi turnauksen ainoana päävalmentajana varoituksia ja myös ulosajon. Hämmentävää kyllä koko Englannin joukkue ei ole tähän mennessä turnauksessa saanut yhtään varoitusta.

Ennätyksellistä tilastoa voi selittää eniten Englannin hallitsevalla pelityylillä. Englannin pallonhallinta on rakennettu suojaamaan tilanteenvaihdoilta sekä toisaalta selvä puolustamisen rakenne ei päästä vastustajaa isoihin tiloihin hyökkäämään ja riistoyritykset sekä rikkeet tapahtuvat pääsääntöisesti keskimääräistä korkeammalla verrattuna vastustajiin.

Katso, kuinka Etelä-Korean valmentaja sai punaisen kortin.

6. Aboubakar lopettaa turnauksen hymyillen

Kamerunin Vincent Aboubakar on ensimmäinen pelaaja MM-kisoissa sitten vuoden 2006 ja Zinedine Zidanen, joka onnistuu ottelussa maalinteossa sekä saa ulosajon. Tämä ei tuntunut maalia juhlinutta Aboubakaria juuri haittaavan, vaan hän poistuu näistä kisoista hymy huulillaan.

Mikä lipsahdus ja ulosajo! Vincent Aboubakar otti paidan pois tuulettaessaan ja sai toisen keltaisensa.

7. Japanin ennätyksellinen pallonhallinta voitoissa Saksasta ja Espanjasta

Vain kaksi kertaa tilastoidussa MM-kisahistoriassa joukkue on hävinnyt ottelun syötettyään yli 700 kertaa. Molemmat tapahtuivat näissä kisoissa ja molemmista voitoista vastasi Japani. Ensin kaatui Saksa ja sitten lohkovaiheen päätösottelussa Espanja. Ottelussa Espanjaa vastaan Japanin pallonhallinta oli vain 17,7%.

Maalikooste: Japani–Espanja 2–1.
Maalikooste: Saksa–Japani 1–2.

8. Costa Rican ensimmäinen laukaus

184 minuuttia ja 11 sekuntia. Se aika kesti Costa Ricalla saada ensimmäinen laukaus aikaan turnauksessa. Totta kai tämä laukaus upposi maaliin. Tällä osumalla kaatui Japani lohkovaiheen ottelussa.

Katso Costa Rican maali Japania vastaan!

9. Brasilian joukkuepeli

Brasiliasta tuli ensimmäinen joukkue MM-kisahistoriassa, joka käyttää yksittäisessä turnauksessa 26 pelaajaa. Brasilia sai lukeman täyteen jo neljännesvälierässä Etelä-Koreaa vastaan.

10. Turnauksen yksijalkaisimmat pelaajat?

StatsBombin tarjoaman tilastoinnin mukaan Rodrigo De Paul on syöttänyt tähän mennessä turnauksessa noin 82 syöttöä. Näistä vain kaksi on annettu vasemmalla jalalla. Walesin Joe Rodan antoi puolestaan vain yhden syötön koko turnauksessa vasemmalla jalalla. Kokonaisuutena Rodenille syöttöjä kertyi noin 46.

Jalkapallon MM-kisat jatkuvat perjantaina ensimmäisillä puolivälieräkamppailuilla. Perjantaina kohtaavat Kroatia ja Brasilia kello 17.00. Ottelusta nähdään suora lähetys TV2:ssa, Yle Areenassa ja Ylen MM-jalkapallon liveseurannassa. Hollannin ja Argentiinan käynnistyy kello 21.00. Ottelu tulee suorana MTV3:lta, mutta huippuhetket tulevat välittömästi Ylen digipalveluihin. Tallenne pelistä on katsovissa Yle Areenassa puolen yön jälkeen.

Suosittelemme sinulle