”Tiimiyrittäjyys on mahtava tapa aloittaa yrittäjänä, koska tämä homma perustuu auttamiseen ja yksin ei tarvitse puurtaa. Ihanaa viikkoa. ✨🙏😊”
Näin alkaa Emilia Niemisen, 30, houkuttelu menestyjien kerhoon.
Tarjous kuulostaa kieltämättä hyvältä: Nieminen voisi tienata rahaa myyntityöllä tai sitten treidaamalla vaikkapa kryptovaluuttaa. Kaiken voisi tehdä kännykällä – samalla, kun matkustelee ympäri maailmaa mahtavien ihmisten seurassa.
Eroon oravanpyörästä. Jostain tällaisesta moni Niemisen ikäinen haaveilee – ja juuri sitä hänelle nyt tarjotaan.
Emilia Niemistä ei kuitenkaan ole olemassa.
Ylen MOT-toimitus liittyi syksyllä Emilian peiteroolissa Be-nimisen verkostomarkkinointiyrityksen jäseneksi. Poikkeuksellinen tiedonhankintakeino oli ainoa tapa saada käsitys yrityksestä, jonka johto ja edustajat kieltäytyvät haastattelusta.
Selvityksen myötä hahmottuu kuva tiiviisti yhteyttä pitävästä yhteisöstä, joka kutsuu itseään perheeksi.
Syksyn kuluessa jäsenet alkavat kuitenkin itsekin pohtia: onko perheessä kyse huijauksesta?
Dubaissa kotipaikkaa pitävä Be käynnistettiin vuonna 2020. Siihen kuuluu yrityksen mukaan yli 200 000 asiakasta tai jäsentä.
Yrityksen tuote on joukko kännykkäsovelluksia, joiden avulla voi matkustella, käydä verkkokursseja tai opetella treidaamaan, eli tekemään lyhyen tähtäimen kauppaa esimerkiksi valuuttamarkkinoilla.
Be toimii verkostomarkkinointiperiaatteella, eli sen tuotteita myyvät yrityksen edustajiksi ryhtyneet ihmiset. Edustajat tienaavat rahaa myymistään tuotepaketeista sekä rekrytoimiensa jäsenten tekemästä myynnistä.
MOT tavoitteli Be:n johtoa ja riviedustajia haastateltavaksi yrityksen viestinnän kautta, sekä suoraan kontaktoimalla. Haastatteluita ei annettu, mutta yritys vastasi osaan kysymyksistä sähköpostitse MOT:n selvityksen julkaisun jälkeen.
Be:n edustajat rekrytoivat uusia jäseniä videopuheluiden kautta. Yrityksen kolme edustajaa houkuttelee meitä tapaamisessa innostavalla myyntipuheella.
Meille hehkutetaan yhteisön mahtavaa henkeä.
Meille mainostetaan luksuselämäntyyliä, jota Be:n korkeatasoiset edustajat viettävät.
Joukkoon ei kuitenkaan liitytä ilmaiseksi.
Be:n sovellukset myydään paketeissa, joista halvin maksaa 199 ja kallein 1 799 dollaria, eli 1707 euroa. Sovellusten käyttöoikeus säilytetään maksamalla 75–149 dollarin kuukausimaksu. Euroissa summat ovat hieman pienempiä.
Be alkoi levitä Suomessa kesällä, kun joukko kokeneita suomalaisia verkostomarkkinoijia siirtyi yritykseen.
Markkinointi on aggressiivista.
Peiteroolissa oleva toimittaja kertoo rekrytoijalleen olevansa työtön. Siitä huolimatta rekrytoija suostuttelee ostamaan mahdollisimman kalliin paketin.
Kysymme, millaisella varmuudella sijoitus maksaa itsensä takaisin. Rekrytoija vastaa tienanneensa kahdessa viikossa tuhansia euroja.
Meille vihjataan, että kalliin paketin hankkiminen olisi myös osoitus sitoutumisesta yhteisöön.
Ennen verkostomarkkinointifirmojen rekrytointi tapahtui kaverin kahvikutsuilla tai kokoussaleissa.
Nyt uusia jäseniä houkutellaan somessa, jossa kukoistaa FOMO; pelko siitä, että jää paitsi hyvistä jutuista, kuten seuraavasta kryptovaluuttamenestyksestä.
– Nuoret seuraa superstaroja, jotka on tehneet paljon rahaa – joilla on ehkä Ferrari tai Rolex. Monet näkee sen keulakuvana, että hei, mäkin haluaisin, kuvailee konsulttiyhtiö Surge Globalin operatiivinen johtaja Nooah Riijärvi, 21.
Riijärvi neuvoo työkseen yrityksiä siinä, miten somea hyödynnetään viestinnässä ja markkinoinnissa.
Hän on myös käyttänyt paljon vapaa-aikaansa somessa leviävien kyseenalaisten verkostomarkkinointikuvioiden expousaamiseen, eli paljastamiseen.
Kesällä Riijärvi ja joukko muita vaikuttajia varoitti TikTokissa niin sanotusta Hustlerbabes-ilmiöstä (siirryt toiseen palveluun). Siinä joukko menevän näköistä elämää viettäviä influenssereita yritti houkutella suomalaisia kyseenalaisen kryptovaluuttatreidauksen pariin.
– Mitä enemmän tein näitä videoita, aloin saamaan myös viestejä uhreilta, jotka olivat hävinneet 1 500–2 000 euroa. Opiskelijalle se on iso raha.
Riijärvi on törmännyt myös Be:hen. Hän näkee siinä selkeitä varoitusmerkkejä, joista yksi liittyy perustajien taustaan.
OneCoin-veljesten uudet kuviot
Be:n perustajat, Monir Islam ja Moyn Islam toimivat aikaisemmin OneCoinin korkean tason edustajina Britanniassa.
OneCoin oli verkostomarkkinoinnin avulla levinnyt sijoitus- ja pyramidihuijaus. Pelkästään suomalaisten arvioidaan sijoittaneen kymmeniä miljoonia euroja OneCoiniin ja sen kryptovaluuttaan, jota ei oikeasti ollut olemassa.
Be:n verkoston huipulla on muitakin OneCoin-veteraaneja, kuten ruotsalainen Max Nilsenius. Monir Islam, Moyn Islam, tai Max Nilsenius eivät vastanneet MOT:n haastattelupyyntöön.
Be:n viestintä vastasi MOT:lle kuitenkin sähköpostitse, että Monir ja Moyn Islam olivat itse OneCoin-huijauksen uhreja, jotka jättivät yrityksen heti kun alkoivat epäillä sitä. Be:n mukaan veljekset yrittivät myös varoittaa muita huijauksesta, minkä vuoksi heitä alettiin uhkailla.
Be:n yhteisössä ei keskustella johtajien kyseenalaisesta menneisyydestä. Sen sijaan heitä hehkutetaan yrityksen somefoorumeilla ja näyttävissä tapahtumissa, joita Be järjestää ympäri maailmaa.
Myös OneCoin järjesti spektaakkelimaisia tapahtumia, joissa palvottiin yrityksen johtoa ja palkittiin jäseniä.
Näyttävät tapahtumat tuntuvat olevan verkostomarkkinoinnissa tärkeitä. Miksi?
Niissä valetaan uskoa jäseniin, jotka eivät ole hyötyneet touhusta rahallisesti, vastaa Miamin rahoituksen apulaisprofessori Ville Rantala.
– Systeemin pystyssä pysymiselle on tärkeää, että ihmiset eivät lopeta kuukausitilauksiaan. Tällaiset tapahtumat voivat olla tapa sitouttaa ihmisiä järjestelmään. Monesti näissä on jopa kulttimaisia piirteitä.
”Kun aloitin, ne palkintomatkat oli se mun why. Mä halusin joka ikiselle palkintomatkalle mukaan, ja olinkin jokaisella matkalla. Se oli se paras driveri siinä.”
Be:n jäsen
Be suojelee tiukasti yhteisöään kriittisiltä katseilta. Esimerkiksi sen tapahtumiin ei päästetä toimittajia.
Kalliiden sovellusten hyöty vähintäänkin kyseenalainen
Päädymme suostutteluista huolimatta Be:n halvimpaan tuotteeseen. Se on 199 dollarin paketti, jolla saa käyttöoikeuden Be:n verkkokursseihin ja matkailusovellus Questiin.
MOT selvitti, ovatko sovellukset hintansa väärtejä.
Be:n verkkokurssien aiheet vaihtelevat painonhallinnasta valuuttamarkkinoiden perusteisiin. Kurssit koostuvat muutaman minuutin mittaisista videoista. Aiheita käsitellään pinnallisesti. Tekijöitä tai tietojen lähteitä ei mainita.
Be:n matkasovellus Questia mainostetaan eksklusiivisena matkaklubina, joka tarjoaa jäsenilleen jopa 75 prosentin alennuksia hotelleista ympäri maailmaa.
Vertasimme Questin alennuksia hotellien omilla sivuilla oleviin hintoihin.
Ainakin osa Questin tarjouksista on niin sanottuja vale-aleja. Joka toinen tarkistamistamme ”alennuksista” vastasi hotellin sivuilla esitettyä hintaa.
Quest tarjoaa myös aitoja alennuksia. MOT teki Questin kautta onnistuneen hotellivarauksen suomalaiseen hotelliin, ja sai 120 euron hintaisen huoneen 90 euron hintaan.
Be kiistää MOT:lle sähköpostitse, että sovellus tarjoaisi valheellisia alennuksia, ja vaatii asiasta todisteita.
Be:n keskeisin tuote on kuitenkin sovellukset, joiden avulla voi tehdä päiväkauppaa esimerkiksi kryptovaluutalla.
Be:n sovelluksia mainostetaan meille helppona keinona ansaita rahaa.
Idea on niin sanottu copy trading. Be:llä on kouluttajia, jotka välittävät sovellusten kautta jäsenille vinkkejä tekemistään kaupoista, jotta jäsenet voivat matkia niitä.
Meille sanotaan, että sovellusten avulla voimme tienata rahaa ymmärtämättä treidaamisesta yhtään mitään.
Onko Be keksinyt rahantekokoneen?
Rahoituksen apulaisprofessori Ville Rantala huomauttaa, että hyvin harva kokenutkaan treidaaja ansaitsee elantonsa päiväkaupalla.
– Heilläkin usein käy niin, että jossain kohtaa tulee iso tappio, joka pyyhkii ison osan voitoista.
Treidaukseen liittyviä sovelluksia on seitsemän ja niiden hankkiminen olisi maksanut yli tuhat euroa. MOT ei siten saa tarkempia tietoja esimerkiksi Be:n treidaajagurujen pätevyydestä.
Salamyhkäisyyden vuoksi on mahdoton sanoa varmuudella, ovatko Be:n tuotteet aidosti hyödyllisiä vai onko kyse pyramidihuijauksesta.
Be kertoo MOT:lle sähköpostitse kunnioittavansa paikallista lainsäädäntöä.
Be kiistää myyvänsä ”treidaussovelluksia”. Sen sijaan yritys sanoo tarjoavansa jäsenilleen työkaluja ”markkinoiden ymmärtämiseen”.
Yritys vastaa näin todennäköisesti siksi, koska sijoitusneuvonta ja kaupankäyntialustan pyörittäminen on luvanvaraista toimintaa.
MOT:n selvityksen perusteella Be:n jäsenet kuitenkin kopioivat kouluttajien kauppoja juuri siinä toivossa, että kopioinnin myötä voi rikastua.
”Miettikää millainen mentor meillä on 🙏🙏💙 💙 Ja kun ammennetaan samat opit itsellemme 💙”
Be:n jäsen
Be puolustautuu huijausepäilyiltä toteamalla, että yrityksen tuotteita ei ole sidottu jäsenyyteen. Yrityksen mukaan sen sovelluksia voi hankkia liittymättä verkoston jäseneksi.
Tällä hetkellä yrityksellä on aktiivisena kaksi sivua, joilta kummaltakaan ei voi ostaa Be:n tuotteita. Sitä yrittäessä sivu ohjaa ottamaan yhteyttä henkilölle, jolta sai linkin, joka on usein firman edustaja.
MOT:n selvityksen perusteella edustajat kehottavat liittymään verkostoon mahdollisimman kalliilla aloituspaketilla. MOT:lle keskusteluissa todettiin, että halvalla aloituspaketilla mukaan lähteminen on ”järjetöntä liiketoiminnan kannalta”.
Marraskuussa jopa yhteisön sisällä aletaan kyseenalaistaa yrityksen liiketoimintaa.
Be:n jäsenet eroavat ja haukkuvat yrityksen tuotteet: ”Ihmisille ei voi valehdella”
– Jos en olisi edustaja, olisinko Be:n asiakas? Rehellinen vastaukseni on, että en.
Näin totesi yksi kolmesta Be:n kansainvälisen verkoston jäsenestä, jotka erosivat yhteisöstä marraskuussa.
Sisäpiiriläisille jakamassaan videossa he kertovat syitä lähtöönsä: Be:n tuotteet ovat ylihinnoiteltuja ja huonolaatuisia, eikä jäsenyyksiä siksi jatketa.
– Emme halua markkinoida jotain, mikä ei toimi. Emme voi valehdella, toinen eronneista sanoo.
Eronneet olivat korkealla tasolla Be:n verkostossa. He olivat myös niitä, jotka kesällä houkuttelivat suomalaisia verkostomarkkinoijia mukaan toimintaan. Emme tavoittaneet eronneita jäseniä kommentoimaan asiaa.
Toinen eron syistä on se, että Norjan uhkapeliviranomainen Lotteritilsynet epäilee Be:tä pyramidihuijaukseksi.
Be toteaa MOT:lle sähköpostitse, että Norjan viranomaisen epäilykset ovat perusteettomia.
– Minusta tuntuu, että se kirje pitää paikkansa. Ainoa tapa tehdä rahaa [Be:ssä] oli rekrytointi. Ja en halua olla rakentamassa pyramidia, sanoo yksi Be:stä eronneista.
Myös Kanadan (siirryt toiseen palveluun) ja Kolumbian (siirryt toiseen palveluun) finanssivalvonnat ovat varoittaneet yrityksestä.
Suomessa viranomaisten kiinnostus on vähäisempää. Pyramidihuijauksia valvoo poliisihallituksen arpajaishallinto.
– Jos emme saa sisäpiiritietoa, olemme toisen käden tiedon varassa. Silloin meidän on hankala arvioida, soveltuvatko pyramidipelin piirteet juuri tähän toimintaan, sanoo poliisihallituksen ryhmäpäällikkö Pauliina Päivinen.
Päivinen ei arvioi Be:n mahdollista laittomuutta, vaan kommentoi aihetta yleisellä tasolla.
Poliisi tarvitsisi tutkintaa varten esimerkiksi kyseenalaisia verkostomarkkinointifirmoja koskevia rikosilmoituksia. Niitä selkeidenkään huijausten uhrit eivät kuitenkaan tyypillisesti tee.
On kuitenkin mahdollista, että Be:n toiminta Suomessa kuivuu kasaan ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.
Be:n eronneet jäsenet löytävät uuden perheen
Be:n johtohahmojen eroamiseen on vielä yksi syy: he ovat löytäneet jotain parempaa.
Kyseessä on uusi verkostomarkkinointikuvio, joka myy muun muassa automatisoitua kryptotreidauspalvelua.
Joulukuun saapuessa kasvava joukko Be:n suomalaisia jäseniä pohtii leirin vaihtoa.
Heidän joukossaan on myös meidän rekrytoijamme.
”Jos haluat jutella asiasta lisää niin otetaan zoom. Kivaa viikonloppua. 🙏😊”
Emme kuitenkaan tällä kertaa tartu tilaisuuteen.
MOT kertoo 12.12. kyseenalaisista verkostomarkkinointiyrityksistä. Katso Yle Areenassa. Aihetta käsitellään myös Svenska Ylen podcastissa (siirryt toiseen palveluun).