Hyppää sisältöön

Nuori mies löytyi kuolleena kaupunginsalmesta Kokkolassa – moni toivoo Suntin aitaamista turvallisuuden lisäämiseksi

Kokkolan keskustaa halkovan kaupunginsalmi Suntin aitaaminen on noussut esiin ihmisten keskusteluissa. Aitaamista on pohdittu aikaisemminkin, mutta sen toteutus on katsottu kalliiksi ja hyödyttömäksi.

Ihmiset kunnioittivat menehtyneen nuorukaisen muistoa tuomalla tapahtumapaikalle valtavan määrän kynttilöitä. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Petri Kuikka

Poliisin mukaan Suntista tiistaina kuolleena löytynyt henkilö on todennäköisesti aiemmin viikonloppuna Kokkolasta kadonneeksi ilmoitettu mies ammattikorkeakoulu Centrian ulkomaalaisopiskelija.

Poliisi ei epäile rikosta vaan tutkii tapausta normaalina kuolemansyyntutkintana.

Surun keskellä ihmiset ovat pohtineet sosiaalisessa mediassa myös sitä, pitäisikö Sunti aidata turvallisuuden lisäämiseksi. Asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen.

Kaupunginsalmen aitaamista on pohdittu aikaisemminkin, kun veteen on joutunut ihmisiä varsinkin Kokkolan Kauppatorin ja keskustan alueella.

Aitaaminen on kallis ratkaisu

Suntin rantojen aitaamista pohdittiin jo vuonna 2004 valtuustoaloitteen pohjalta. Tuolloin aitaaminen todettiin kalliiksi ja esteettisesti vaikeaksi ratkaisuksi. Samassa teknisen lautakunnan lausunnossa pelättiin myös sitä, että matala aita houkuttelee istumaan aidalla ja aiheuttaa siten putoamisvaaran.

Lisäksi korkeaa aitaa pidettiin rumana, koska se harvanakin muodostaa näköesteen.

Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen kertoo, että lähiviikkoina valmistuvassa Kauppatorin yleissuunnitelmassa myös turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Kuolemantapauksen seurauksena kaupungin virkahenkilöt käyvät normaalia turvallisuuteen liittyvää keskustelua, mutta suurista muutoksista ei ole päätöksiä.

– Päivitämme tiedot sen osalta, että onko tullut jotain uutta tietoa, jolla voisimme turvallisuutta parantaa.

Vuonna 2016 Kokkolan silloinen tekninen johtaja Heikki Penttilä arvioi, että vedestä ylös pääseminenkin voisi hankaloitua aidan takia.

Suntin varren kevyen liikenteen väylät on myös pääsääntöisesti erotettu viherkaistalla rantaviivasta, mikä hiukan parantaa turvallisuutta.

Vakavia tapauksia sattuu harvoin

Sosiaalisessa mediassa surullinen tapaus herätti paljon keskustelua. Aitaamistoivetta vauhdittivat myös väitteet kuolemantapausten yleisyydestä Suntiin putoamisten seurauksena. Kaikeksi onneksi näin tapahtuu kuitenkin harvoin.

Edellisen kerran Suntiin päätynyt henkilö menehtyi marraskuussa 2018. Tuolloin kuolleena löytyi keski-ikäinen kokkolalaismies Pitkänsillankadun läheisyydessä.

Syksyllä 2016 vauva ja vauvanvaunut tipahtivat Suntiin Englanninpuistossa, Urheilutaloa vastapäätä. Äiti hyppäsi Suntiin ja tilanne päättyi onnellisesti ilman henkilövahinkoja: vaunut ja vauva nostettiin ohikulkijoiden avulla kuivalle maalle.

Suosittelemme sinulle