Hyppää sisältöön

SM-liigan ykköstykki jännittää nyt Lionel Messin puolesta – Ilveksen Joona Ikonen raivasi vaikeuksien kautta tiensä Leijoniin

Ilveksen laitahyökkääjä Joona Ikonen on noussut ryminällä jääkiekon SM-liigan parrasvaloihin. Työteliäästä pelaajasta on yhtäkkiä tullut koko sarjan paras maalintekijä, vaarallisin ylivoimapelote ja etevin voittomaalintekijä.

Joona Ikonen on noussut haalarimiehestä Ilveksen ratkaisijaksi. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle
Timo Uusitalo,
Pauli Jokinen

TAMPERE. Läpimurtoa tekevä Ilves-hyökkääjä Joona Ikonen saa kävellä vielä rauhassa Tampereella. Tuntemattomia selkään taputtelijoita ei ole ilmaantunut, vaikka 24-vuotias laitahyökkääjä on paukuttanut tällä kaudella eniten liigamaaleja (15) ja kävi äskettäin jopa pistepörssin kärkipaikalla.

– Aika rauhassa saan olla, hyvä vaan. En tiedä, onko vielä kertaakaan pysäytetty sen takia, Ikonen tuumii.

Suurelle kiekkoyleisölle ja jopa Ilveksen faneille on yllätys, että työteliään Joona Ikosen nimi komeilee SM-liigan pistepörssin kärkipäässä. Tällä hetkellä hän on koko sarjan paitsi maalipörssin ykkönen, myös ylivoima- (7) ja voittomaalien (4) tilastokärki.

Alempien Ilves-ketjujen laitahyökkääjästä on alkukaudesta kuoriutunut isomman vastuun myötä hirmuinen maalipyssy, joka on enää yhden maalin päässä liigauransa maaliennätyksestä.

Ilves-kapteeni Eemeli Suomi on vetänyt naruja monen Ikosen maalin takana. Suomi on syöttänyt Ikosen 15 osumasta 9.

Ikonen pelasi mahtavan marraskuun. Hänen kymmenen ottelun mittainen komea pisteputkensa (10 ott. 9+10=19) katkesi viikko sitten pelattuun, edelliseen Ilveksen otteluun, jossa sarjakärki Lukko oli tupsukorvia parempi 4–1 Raumalla.

”Rauhallinen, välillä ehkä hiljainen”

Ilveksen puolustaja Jarkko Parikka tuntee Joona Ikosen hyvin. Kaksikko viettää paljon aikaa yhdessä, sillä he ovat naapureita ja kulkevat usein yhtä matkaa harjotuksiin ja peleihin.

– Ei tämä (tykkikausi) ole ollut minulle yllätys. Hän on pelannut laadukasta lätkää ja näyttänyt pystyvänsä aikaisempinakin vuosina pelaamaan kovalla tasolla molempiin suuntiin. Hän on päässyt nyt oikealle tontille ja saanut tehtyä siitä maaleja.

Parikka huomauttaa, että Ikonen on aina ollut esimerkillinen jääkiekkoilija ja aina kovassa kunnossa.

– Hän treenaa hyvin, on kova tekemään töitä ja pelaa aina joukkueelle. Vaikka onnistumisia on tullut maalien muodossa, niin se ei näy muualla huonolla tavalla. Työnteko on jatkunut.

Maltillinen Joona Ikonen ei tee itsestään liian isoa numeroa Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Joona Ikonen on haastattelijalle iso haaste, sillä hän on persoonana vaatimattoman oloinen, voisi sanoa jopa hiljainen.

– Aika rauhallinen hän on kopissa, mutta semmoinen hyvä ja fiksu äijä. Vaikka hän on välillä ehkä hiljainen, niin asiallinen hän on aina, Parikka toteaa.

Ikonen nostettiin täksi kaudeksi Ilveksen varakapteeniksi.

– Hiljaiseen kastiin kuulun. En ole se, joka haluaa olla kopissa äänessä tai huomion keskipisteessä. Vaihtopenkillä tykkään sitten olla enemmän äänessä. Varakapteenin status ei ole sitä hirveästi muuttanut minua, hän sanoo.

Lahjakas pisterohmu junnuna, loukkaantumiset hidastivat

Ikonen oli nuorempana huippulahjakas ja kokosi U18-ikäisten SM-sarjassa kahdessa kaudessa yhteispisteet 60+59=119. Ensimmäisellä ja ainoalla A-juniorikaudellaan hän saldosi pelaamissaan 47 ottelussa pisteet 28+32=60 (+30).

24-vuotiaalle Joona Ikoselle kuluva liigakausi on järjestyksessään jo seitsemäs, joista kaksi ensimmäistä olivat kuitenkin enemmän tai vähemmän tutustumista liigaympyröihin.

Ikosen kehitystä isompiin parrasvaloihin ovat jarruttaneet loukkaantumiset. Hän on joutunut kuntouttamaan itseään käsi- ja polvivammoista.

Hyppäys juniorisarjoista SM-liigaan vaati Ikoselta paljon totuttelua ja sopeutumista. Liigassa pitää osata monta asiaa.

Odotukset kasvoivat, tuli huonompia kausia

Ensimmäisen kunnon liigakautensa Ikonen veti 2018–19, jolloin pistepussiin tarttui lupaavasti tehot 16+19=35. Samalla odotukset kasvoivat.

Nyt Ikosen peliaika on noussut viime kauden noin 13 minuutista jopa 18 ja puoleen minuuttiin ottelua kohden.

– Helpompi tehdä tehoja ja helpompi on aina pelatakin, kun niitä peliminuutteja tulee kunnolla. Viime kaudella en läheskään aina ollut ylivoimalla, ja nyt olen päässyt siihen hyvälle paikalle, mistä on aika hyvin tullutkin tehoja. Ympärillä on hyviä pelimiehiä, kiva siinä on pelata, Ikonen kehuu.

Ikonen on ollut ja on edelleen yksi Ilveksen kantavia voimia alivoimalla pelattaessa. Esimerkiksi marraskuun aikana Ilves ei päästänyt yhtään maalia, kun Ikonen oli jäällä erikoistilanteen aikana.

– Tykkään pelata alivoimaa ja olla myös siellä. Se on hyvä, ettei tule pelin aikana pidempiä taukoja, pysyy hyvin pelissä kiinni.

Uusi painos Jere Lehtisestä?

Entinen Ilves-valmentaja Jouko Myrrä on muun muassa verrannut Joona Ikosta suomalaiseen NHL-legendaan Jere Lehtiseen.

Yhtäläisyyksiä löytyy kaksikolta paljon, vaikka Stanley Cup -voittaja Lehtinen on muutaman sentin pidempi ja muutaman kilon painavampi kuin Ikonen. Molemmat laitahyökkääjät laukovat oikealta ja ovat kahdensuunnan luotettavia hyökkääjiä.

– Pelaajatyypiltä haluan olla samantyyppinen. Pyrin olemaan se luotettava jätkä molemmissa päissä. Ehkä se (vertaus) sieltä sitten tulee.

Ensimmäisen kokonaisen liigakauden jälkeen Ikonen on ollut joka kausi tehotilastossa plussan puolella. Myös tämä tukee rinnastusta Lehtiseen. Lisäksi Ikosella on Lehtisen tapaan taipumus tehdä ketjukavereista aina tavanomaista parempia.

Pienenä kiekkoilijana Ikonen ei kuitenkaan fanittanut Jere Lehtistä, vaan hänen esikuvansa olivat toisaalla.

– Itse tykkäsin pienenä taitavista pelaajista, mutta itselläni eivät rahkeet siihen ihan riittäneet, niin pitää sitten vetää vähän eri tyylillä.

Tykkäsin Petri ”Konna” Kontiolasta, Raimo Helmisestä Ilveksen puolelta, NHL:stä taas suosikkini olivat Aleksandr Ovetshkin ja Patrick Kane. Entisestä idoli-Kontiolasta on tullut seurakaveri Ikoselle.

Maajoukkuekomennus edessä, hommia NHL:n eteen

Jääkiekkotaipaleensa Ikonen aloitti ennen Ilves-aikakautta Nokian Pyryssä, jolla oli tuolloin kasassa poikkeuksellisen hyvä ikäluokka. Sen aikaisesta joukkueesta Juuso Välimäki ja Otto Koivula ovat rapakon takana tällä hetkellä.

– En ole ottanut siitä paineita tai ollut kateellinen. On vain positiivista, että jätkät ovat päässeet Nokialta sinne asti. Omaa hommaa olen tehnyt ja tykkään pelata Liigassakin. Kovin moni ei pääse edes tänne asti, muistuttaa Ikonen.

Ikosen voimassa oleva Ilves-sopimus umpeutuu keväällä 2024.

Joona Ikonen kantaa Ilveksen kultakypärää. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

– Kunhan tässä kehittyisi tasaisesti pelaajana. Jossain vaiheessa haluaisin pelata ulkomailla. Ehkä se sitten on tavoite.

NHL on sarja, josta myös Ikonen haaveilee. Nopeilla, maaliahneilla ja luotettavilla hyökkääjillä on kysyntää taalajäillä, vaikka NHL-läpimurto vaatii viime kädessä oikeaa ajoitusta ja oikeaa seuraa. Myös onnella on NHL-palapelissä iso osa.

– Totta kai lähden, jos paikka tulee. Ilman muuta, jos mahdollisuus aukeaa. Aika paljon on hommia vielä sinne, toppuuttelee Ikonen, jolla ei ole NHL-varausta.

Hänen ensimmäiseksi aiottu EHT-turnauksensa jäi väliin sairastumisen takia marraskuussa Turussa, mutta hänet valittiin Leijonien miehistöön, joka pelaa Euro Hockey Tourin Sveitsin-turnauksessa 15.–18. joulukuuta. Ilveksestä turnaukseen lähtevät hänen lisäkseen myös puolustaja Jarkko Parikka sekä hyökkääjät Eemeli Suomi ja Tommi Tikka.

Myrrän valmennuksesta Pennasen oppeihin

Jääkiekon uutispommi levähti ilmoille 5. päivä lokakuuta, kun sarjan kärjessä ollut Ilves tiedotti siirtäneensä neljättä kautta Ilveksen vastuuvalmentajana toimineen Jouko Myrrän syrjään Antti Pennasen tieltä.

– Pieniä asioita on otettu peliin mukaan pikku hiljaa. Entistä nopeammin pyrimme lähtemään ylöspäin ja antamaan painetta. Treenaaminen on samantyylistä määriltään.

Ikonen arvelee, että Pennasen aikakauden ensimetreillä pelaajat joutuivat ehkä miettimään pelitavallisia asioita liikaa, ja siksi tulokset eivät olleet aluksi haluttuja. Nyt rytmi alkaa löytyä ja voittoja kertyy.

Joona Ikonen on valmentajan ihannepelaaja, hänet voi lähettää jäälle mihin tilanteeseen ja rooliin tahansa. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Argentiinan ja Messin kelkassa

Maalipyssy korostaa, että Ilves on hänelle tärkeä seura ja yhteisö, jolla on hieno historia ja nykyhetkessä tekemisen meininkiä. Puheesta käy selväksi, ettei Ilvekselle kelpaa kuluvalla kaudella mikään muu kuin Kanada-malja.

– Ihan varmasti (Tampere) räjähtäisi, jos me nostelisimme pyttyä keväällä. Matka on vielä sinne aika pitkä, toppuuttelee Ikonen.

Vapaapäivänä Ikosen voi bongata vaikka Näsijärven rannalla sijaitsevasta Kaupinojan saunasta ja avannosta. Mutta ei kuitenkaan jalkapallon MM-turnauksen aikoihin.

– Paljon on tullut seurattua MM-jalkapalloa. Olen ihan Argentiinan kelkassa, toivottavasti Lionel Messi saisi sen (maailmanmestaruuden) hoidettua, Nokialla myös jalkapallossa nuorempana kunnostautunut Ikonen innostuu.

Suosittelemme sinulle