Hyppää sisältöön

Kouluväkivallasta kertonut juttu johti erikoiseen tilanteeseen: Facebook heitti paikallislehden pihalle, tapauksen selvitys kesti viikkoja

Kangasalan Sanomat kirjoitti jutun lasten kouluväkivallasta. Jutusta nousi paikkakunnalla iso äläkkä, joka poiki ilmiantoja Facebookiin jaetusta uutisesta.

Heli Keskinen käytti asian selvittämiseen viikkojen ajan useita tunteja. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Paikallislehti Kangasalan Sanomat joutui marraskuun alussa erikoisen tilanteen eteen. Lehti ei pystynyt jakamamaan omia juttujaan Metan omistamiin Facebookiin ja Instagramiin. Syynä tähän oli, että Facebook tulkitsi lehden nettisivuilta jaetut uutiset roskasisällöksi.

Kaikki alkoi, kun lehti kirjoitti jutun Kangasalan kouluissa lisääntyneestä lasten ja nuorten väkivallasta. Juttu julkaistiin, ja se jaettiin myös lehden Facebook-sivuilla 9. marraskuuta.

Jutun aihe herätti lukijoissa voimakkaita tunteita, sillä osa koki artikkelin syyllistäneen neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiviä lapsia.

– Siitä nousi hirveä äläkkä, ja sosiaalisessa mediassa keskusteltiin kärkkäästi tästä jutusta. Joku tai jotkut ilmiantoivat useita kertoja uutisen Facebookille roskasisällöksi, ja Facebook poisti sen kokonaan sen linkin, kertoo Kangasalan Sanomien päätoimittaja ja toimitusjohtaja Heli Keskinen.

Linkki poistui samalla kaikilta, jotka olivat jakaneet sitä erilaisiin foorumeihin, missä kyseistä uutista kritisoitiin. Myös keskustelu kaikkineen postui kaikilta. Lehti sai ilmoituksen, että julkaisu rikkoi Facebookin roskasisältöä koskevia yhteisönormeja.

Pari päivää tämän jälkeen Facebook heitti lehden kokonaan pihalle palvelustaan. Sen jälkeen kukaan ei pystynyt enää jakamaan kangasalansanomat.fi-sivustolta tulevaa sisältöä.

Alkoi tiivis selvitystyö

Kangasalan Sanomien päätoimittaja Heli Keskinen kertoo, että hän tai lehti ei saanut Facebookilta mitään selitystä asiaan.

– Ainoastaan ensimmäisestä väkivaltaa koskevasta uutisesta saimme ilmoituksen, että se poistetaan lukuisten ilmiantojen takia. Muuten ei tullut mitään selitystä.

Keskinen ei tyytynyt tilanteeseen vaan yritti kolmen viikon ajan saada Facebookista kiinni jonkun tahon, kenen kanssa olisi voinut keskustella tilanteesta ja siitä, miten se ratkaistaan.

Hän kertoo kirjoittaneensa kaikkiin Facebookin kommenttiosioihin englanniksi ongelmasta ja pyytäneensä apua. Keskinen laittoi viestiä kaikkiin löytämiinsä sähköpostiosoitteisiin. Osa viesteistä tuli takaisin, koska osoitetta ei ollut enää olemassa. Lopuista ei kuulunut vastauksia.

– Kuulimme, että Savon Sanomat oli joutunut odottamaan vastaavassa tilanteessa puoli vuotta, että kaikki palautui ennalleen. Se on aika pitkä aika olla pois sieltä, missä meidän lukijat eniten aikaansa viettää, Heli Keskinen sanoo .

Asia lähti ratkeamaan vinkistä

Uutismedian liiton julkaisema Suomen lehdistö -lehti teki aiheesta jutun aiemmin (siirryt toiseen palveluun). Heli Keskinen jakoi jutun LinkedInissä ja kysyi vinkkejä, miten tilanteen saisi selviämään. Hän sai yllättäen yhteydenoton ja vinkin Aller Median työntekijältä.

– Sain häneltä kolme sähköpostiosoitetta aidoille ihmisille, jotka hoitavat mediasuhteita Facebookissa. Lähetin kaikille sähköpostia ja yllättäen yhdestä osoitteesta tuli nopeasti vastaus ja pyydettiin lisätietoja ongelmasta.

Lisätietojen laittamisen jälkeen tuli vastaus, että he ottavat asian tarkempaan tutkintaan.

Tämän viikon maanantai-iltana kaikki palautui normaaliksi. Kaikki jutut ja niiden jaot oli palautettu – myös kyseinen koulujen väkivaltaa koskeva juttu ja sen jaot.

– Facebookin työntekijältä tuli vielä sähköpostia, että nyt asian pitäisi olla kunnossa. Mitään selitystä emme saaneet, että mitä tässä oikein tapahtui, sanoo Heli Keskinen.

Epäilys jäi – voiko tämä tapahtua uudestaan?

Kangasalan sanomien päätoimittaja ja toimitusjohtaja Heli Keskinen jäi koko tapauksen jälkeen epätietoiseksi. Voisiko tämä tapahtua uudelleen? Entä voiko tapahtuman jotenkin estää?

Lehdessä yritetään nyt selvittää, onko jotakin mitä he voisivat tehdä toisin, mikä estäisi näin tapahtumasta uudelleen.

– Onhan se aivan valtava uhka sananvapaudelle, että jos jokin asia ei miellytä jotain ryhmää tai jotakin asiaa ei saa sanoa ääneen, niin voidaan saada tällainen aikaiseksi, sanoo Heli Keskinen.

Asiasta ei Facebookin suunnalta etukäteen kyselty ilmiantojen syistä tai siitä pitävätkö ne paikkaansa.

– Ei mitään. Se oli yksi sekunti, kun kaikki oli hyvin, ja toinen sekunti, niin mikään ei enää toiminutkaan.

Keskinen korostaa, että ei syytä ketään tapahtuneesta, mutta pitää hyvin ihmeellisenä, että näin voi käydä.

Tapaus herätti ajattelemaan asiaan myös siltä kantilta, miten liiketoiminnan voi muuttaa sellaiseksi, että tällainen tapaus ei hetkauttaisi millään tapaa.

– Tuskin tämä maailma tulee muuttumaan siten, että sosiaalinen media muuttui luotettavammaksi. Kun katsotaan, mitä Twitterissä tapahtuu nyt, jokaisen yrityksen on hyvä miettiä näitä asioita etukäteen, sanoo Heli Keskinen.

Suosittelemme sinulle