Hyppää sisältöön

Krooninen sairaus pysäytti suomalaisen hiihtolupauksen uran – nyt Ville Ahonen, 28, taistelee MM-kisapaikasta

Ville Ahosen kilpaura oli pari vuotta tauolla, mutta löydettyään kipinän uudestaan hän murtautui Suomen hiihtomaajoukkueeseen kypsässä iässä.

Ville Ahonen on ottanut viimeisen kolmen vuoden aikana tasaisia loikkauksia eteenpäin. Kuva: All Over Press

Beitostölenin maailmancupin perjantaiaamun sprinttikarsinnassa nähdään yksi erityisen nälkäinen hiihtäjä, joka haluaa näyttää osaamistaan kansainvälisillä laduilla.

Taivalkosken Suomen cupin ja Oloksen sprinttikisoissa vahvoja näyttöjä antaneella Ville Ahosella oli alkukauteen selvät sävelet. Siihen kuului maailmancup-kauden avaus Rukalla, sen jälkeen ohjelmassa olisi Beitostölen ja vuodenvaihteessa Tour de Ski.

Kroppa oli kuitenkin eri mieltä ja flunssaan sairastuneen Ahosen cup-kauden avaus siirtyi koti-Suomesta Norjaan.

Pieni räkätauti on kuitenkin hyvin vähäinen hidaste Ahoselle, sillä häntä on koeteltu aiemminkin. Kuusi vuotta sitten maajoukkueen haastajaryhmään kuulunut Ahonen teki hyvää tulosta ja jos kehitys olisi pysynyt samanlaisena, olisi hän saattanut kolkutella maajoukkueen ovea hyvinkin nopeasti.

Sen sijaan Ahonen sairastui mykoplasmaan, joka kroonistui. Tämän takia lupaava hiihtoura joutui ”telakalle” peräti kahdeksi kaudeksi.

– Lopettaminen oli lähempänä kuin mitä olen itse ajatellutkaan, Ahonen myönsi ennen maailmancup-kauden alkua.

Ville Ahosen paluu kilpaladuille parin vuoden tauon jälkeen oli riippuvainen siitä, miten hänen fiiliksensä ja elimistönsä tila lähti paranemaan. Kuva: Tomi Hänninen

Täyspäiväisestä hiihtäjästä opiskelijaksi

Kausina 2016–18 Ville Ahonen nähtiin vain muutamissa kilpailuissa. Väliin jäivät muun muassa oman seuran, Imatran Urheilijoiden, järjestämät SM-hiihdot vuonna 2017. Ahonen myöntää, että sairastelujen lisäksi myös harjoittelusta löytyi asioita, jotka pitkittivät paranemista.

Kun Ahosen elimistö lopulta alkoi toimia normaalisti syksyllä 2018, hän pääsi nopeasti rytmiin mukaan ja nostamaan harjoitusmääriä. Samoihin aikoihin Ahonen teki merkittävän muutoksen elämässään, sillä hän lopetti täysipäiväisenä hiihtäjänä olemisen.

Ahonen aloitti energiatekniikan opiskelut Aalto-yliopistossa Espoossa. Hän on nyt valmistunut tekniikan kandidaatiksi ja jäljellä on enää muutamia kursseja sekä diplomityö. Ahonen uskoo opiskelun auttaneen hiihtouran jatkamisessa.

– Sain muuta tekemistä ja muuta ajateltavaa, hän totesi, mutta myönsi, että halu urheilla ja kilpailla on juurtunut syvälle.

– Olin saanut heti ensimmäisenä vuotena aikuisten sarjassa hyviä hiihtoja Suomen tasolla. Tiesin, että siellä on potentiaalia. Olisi jäänyt kaivelemaan, jos en olisi päässyt ulosmittaamaan sitä.

Ahonen tietää, että hän on taukonsa takia jollain tavalla muista takamatkalla, mutta hän ei halua ajatella antavansa muille tasoitusta. Hän on kääntänyt tilanteen voimavarakseen ja ajattelee olevansa tauon takia pari vuotta nuorempi kestävyysurheilija.

Ahonen on ammentanut innostusta hiihtoon myös perheestään. Hänen isänsä Kari Ahonen tunnetaan Imatran Urheilijoiden puuhamiehenä, joka on tehnyt seuratyötä yli 20 vuotta. Villen 23-vuotias pikkuveli Olli kuuluu B-maajoukkueeseen ja on myös mukana Beitostölenin maailmancupissa. Myös veli Aapo ja sisko Anni ovat hiihtäneet kilpaa kansallisella tasolla. Isä valmentaa yhä sekä Villeä että Ollia.

– Perheellä on ollut iso merkitys. Olen oppinut lapsesta asti terveellisen elämäntavan ja tietynlaisen urheilufanaattisuuden. Se on varmasti tämän koko homman perusta, Ville Ahonen sanoi ja vakuutti, että perheessä puhutaan myös muusta kuin urheilusta.

Ei yksittäistä hyppäystä

Ville Ahonen nousi viime keväänä miesten A-maajoukkueeseen varsin kypsässä iässä, sillä hän oli tuolloin vain muutaman kuukauden alle 28-vuotias. Maajoukkuekutsu oli odotettu, sillä Ahonen oli päässyt hiihtämään talvella niin Skandinavia-cupia kuin maailmancupiakin ja vieläpä hyvin tuloksin: Ahonen pääsi maailmancupissa 30 parhaan joukkoon neljä kertaa.

– Ulospäin viime kausi saattaa näyttää yksittäiseltä hyppäykseltä, mutta jos katsoo taaksepäin, niin minulla on ollut hyvää jaksoa jo reilu kolme vuotta. Joka vuosi on tullut kohtuu isoja askelia, Ahonen arvioi.

Viime vuosi näyttäytyy hänen mielestään isompana osittain siksi, että hyppäys tuli kansainvälisesti katsottuna vaatimattomalta tasolta ”kansainvälisesti ihan hyvälle tasolle”. Askel ei välttämättä ollut kuitenkaan isompi kuin edellisellä kaudella.

Tason nostoon vaikuttivat onnistumiset kalustopuolella, lisääntynyt ja koventunut harjoittelu, mutta ennen kaikkea se, että Ahonen pysyi terveenä. Pitkään pyörinyt negatiivinen kierre oli vihdoin kääntynyt positiiviseksi, ja kun asiat alkoivat vihdoin osua kohdalleen, se ruokki itse itseään nopealla tahdilla.

– Se oli tosi nopea prosessi. En oikein ehtinyt siinä hetkessä ajatella mitään, Ahonen totesi.

– Pitää kuitenkin muistaa, että mitä korkeammalle päästään, on ihme, jos askeleet ovat aina saman pituisia. Kyllä se jossain vaiheessa sitten tasoittuu.

Ville Ahosen (vasemmalla) mukaan sprinttiryhmässä tiedostetaan tiukka kilpailuasetelma. Vaikka aihetta ei pimitetä, ei siitä kuitenkaan hirveästi puhuta. Kuva: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Haastajaryhmässä ollessaan Ahosen ryhmävalmentajana toimi Ville Oksanen. Sama mies toimii nyt A-maajoukkueessa valmentajana. Oksasen mukaan Ahonen on hyvin analyyttinen urheilija, joka tykkää pohtia paljon harjoitteluaan ja tekniikkaansa.

Ahonen on Oksasen mielestä löytänyt nyt sen harjoittelusapluunan, joka toimii ja joka on tuonut hänelle rauhallisuutta.

– Haluan ottaa asioista selvää ja kehittyä. Haluan saada perustelut ja näkemykset, minkä takia harjoituksissa tehdään mitäkin, mutta en minä ihan hirveästi haasta valmentajia kuitenkaan, Ahonen vakuutti.

Menneet kaudet ovat opettaneet Ahoselle, että mitä tahansa voi tapahtua. Sen takia hän etenee kausi ja päivä kerrallaan, mutta pitää mielensä avoimena myös tulevaisuudelle.

– Jos kaikki menee hyvin, niin pystyn hiihtämään tämän olympiadin.

Yleisurheilutausta näkyy etenkin sprintissä

Ahonen kuuluu niihin hiihtäjiin, joiden matkarepertuaari on varsin laaja. Hän on saavuttanut menestystä ja maailmancupin pisteitä niin sprintistä kuin 50 kilometrin kisastakin. Maajoukkueessa Ahonen kuuluu sprinttiryhmään ja juuri ryhmäharjoittelu leireillä on ollut se, mistä hän on saanut nyt eniten hyötyä.

– Olen aina harjoitellut niin kuin sprintterit harjoittelevat, sillä vahvuuteni ovat ehdottomasti taloudellisuudessa, nopeudessa ja voimantuottopuolessa. Olen halunnut vaalia sitä, ja se ohjaa harjoittelua.

– Mutta jos tulokset ovat hyviä myös muilla matkoilla, niin ei se huono asia ole. Varsinkin viisikymppiä on erittäin hyvä matka, se on kulkenut.

Ahosen ominaisuuksissa näkyy vahva yleisurheilutausta, sillä hän oli nuorempana hyvä muun muassa korkeushypyssä ja kolmiloikassa. Maajoukkueesta löytyy useita kovia juoksijoita, mutta Ahonen ei aio haastaa esimerkiksi Iivo Niskasta ratajuoksuun, sillä hänen parhaat tuloksensa tulivat aikoinaan pikajuoksusta.

Ville Ahosen matkarepertuaari on laaja. Hän kuuluu sprinttiryhmään, mutta saavutti viime keväänä 50 kilometrin SM-pronssia Iivo Niskasen (keskellä) ja hopeamitalisti Ristomatti Hakolan jälkeen. Kuva: Tomi Mäkipää/AOP

Nopeuteensa Ahonen luottaa yhä tänä päivänäkin, ja hiihdon tämänhetkinen trendi, jossa liikutaan kovaa suksilla, sopii hänelle erittäin hyvin.

– Olen aina tykännyt mennä kovaa suksilla ja sprintissä asiat tapahtuvat nopeasti. Pitää olla valmis tekemään nopeita päätöksiä, ja tykkään siitä taktisesta puolesta. Pidemmällä matkalla taktinen puoli liittyy enemmän vauhdinjaon suunnitteluun, eikä tarvitse välttämättä olla sellaisia sekunnin sadasosissa tehtyjä päätöksiä.

Perinteisen hiihtotavan sprintti on Ville Ahosen valinta suosikkimatkaksi. Se on matka, jolla hän saa tasaisimmat tuloksensa, silloin kun kaikki toimii halutulla tavalla.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että perinteisen sprintti on hyvin monen muunkin suomalaishiihtäjän suosikkimatka, myös maajoukkueessa. Tulevana keväänä Planican MM-kisoissa sprintti hiihdetään perinteisellä, joten edustuspaikan tavoittelijoita riittää.

– Kilpailutilanne on kova, ei siitä pääse mihinkään. Meitä on monta sprintteriä ja lähestulkoon kaikki ovat parempia perinteisen sprintissä. Mutta luulen, että se on ainoastaan vain hyvä asia, Ahonen sanoi ja vakuutti, että kova kilpailu vie häntä eteenpäin.

Lue myös: Suomen hiihdon MM-joukkueen sprinttipaikoista on luvassa poikkeuksellisen raju taistelu – ”Kun talvi tulee, katsotaan, ollaanko enää kavereita”

Ahosen mukaan kilpailutilanne ei ole sellainen aihe, josta sprinttiryhmässä puhuttaisiin joka päivä, mutta ei sitä myöskään pimitetä. Jokainen tiedostaa sen, että Planican MM-sprintti on kauden päätavoite, mutta sinne pääsee vain neljä seitsemästä ryhmän hiihtäjästä.

– Se on päätavoite ja sinne on selkeästi mahdollisuus päästä, kun kaikki onnistuu. Mutta kisa tulee olemaan kova.

Suosittelemme sinulle