Hyppää sisältöön

Sibeliuksen syntymäkotimitali Sinfonia Lahden ukrainalaissyntyiselle ylikapellimestari Dalia Stasevskalle

Huippukapellimestari vie Sibeliusta maailmalle, johtaa Lahden Sibelius-festivaalia ja tekee myös väsymättä työtä Ukrainan puolesta.

Sinfonia Lahden kapellimestari Dalia Stasevska johtaa orkesteria Lahden Sibeliustalossa.
Sinfonia Lahden kapellimestari Dalia Stasevska johtaa orkesteria Lahden Sibeliustalossa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Leena-Kaisa Laakso

Sibeliuksen syntymäkotimitalin saa tänä vuonna Sinfonia Lahden ylikapellimestari ja Lahden Sibelius-festivaalin johtaja Dalia Stasevska.

Hämeenlinnan Sibelius-seura myöntää syntymäkotimitalin vuosittain henkilölle, joka on ansioitunut Jean Sibeliuksen musiikin esittäjänä tai edistäjänä.

Kiovassa syntynyt Stasevska on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaiskapellimestareita. Hän on nostanut Sibeliusta ansiokkaasti esiin sekä tulkinnoillaan että Lahden Sibelius-festivaalin johtajana.

Stasevskan valintaan vaikutti usea tekijä, kertoo Sibelius-seuran puheenjohtaja Juhani Koivisto. Hän kertoo, että Stasevskalla on kova kansainvälinen maine ja hän on myös siivittänyt Sinfonia Lahden uuteen lentoon.

– Jo se, että nuori naiskapellimestari menestyy näin maailmalla, on äärimmäisen hienoa. Yksi tekijä oli myös henkilökohtainen rohkeus ja osallistuvuus, jota Stasevska on osoittanut muun muassa järjestämällä avustuskuljetuksia Ukrainaan. Hän näyttää, miten muusikko voi osallistua muutenkin kuin musiikin kautta, Koivisto sanoo.

”Taiteilijalla voi olla myös yhteiskunnallisia tehtäviä”

Koiviston mukaan myös Sibelius oli sotien aikana tärkeä hahmo maailmalla, ja hänen maineensa toi ulkomailta avustushalua Suomeen.

– Tälläkin tavalla Sibelius ja Stasevska yhdistyvät. Heissä on samaa henkeä, jossa taiteilijalla voi olla myös yhteiskunnallisia tehtäviä.

Sinfonia Lahden ukrainalaissyntyinen ylikapellimestari Dalia Stasevska vaatii lisää Ukraina-apua.

Syntymäkotimitalin saaja julkistettiin Hämeenlinnan Raatihuoneella Sibeliuksen syntymäpäivän aattona pidetyssä konsertissa.

Mitalin Stasevska vastaanotti etänä, hän on parhaillaan Chicagossa johtamassa konserttia.

– Tämä on minulle suuri kunnia! Sibeliuksen musiikilla on minulle erityinen paikka sydämessä. Hänen musiikkinsa on minulle hyvin läheistä ja tärkeää. Jos musiikki olisi kaveri, niin voisin kutsua häntä ”sydänystäväksi”, sanoo Stasevska Hämeenlinnan Sibelius-seuran tiedotteessa.

Keväällä Stasevskan tulkintoja on luvassa muun muassa Strasbourgissa, Washingtonissa, Philadelphiassa, Los Angelesissa ja Montrealissa.

Aiheesta lisää: Huippukapellimestari Dalia Stasevska lähes jätti työnsä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan: ”Siitä alkoi tavallaan minun oma rintamani”

Suosittelemme sinulle