Hyppää sisältöön

Kymenlaaksossa rikottiin lumiennätys – ajokeli aiheuttanut useita ulosajoja ympäri Suomea

Ajokeli on huono tai erittäin huono suuressa osassa maata. Vakavilta vahingoilta on kuitenkin vältytty.

Kymenlaaksoon on satanut harvinaisen paljon lunta. Kotkan keskustassa oli paksu lumipeite torstaina. Kuva: Tuula-Maija Tuunila / Yle
Laura Kangas

Runsas lumisade on tuonut hankalaa ajokeliä suureen osaan Suomea. Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli on koko päivän ajan huono suuressa osassa maata, Etelä-Suomesta aina maan keskiosiin ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin saakka.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan iltapäiväkahteen mennessä pieniä kolareita oli sattunut toistakymmentä. Vakavilta vahingoilta on kuitenkin tähän mennessä vältytty.

– Mitään vakavampia onnettomuuksia ei ole sattunut, vaan enemmän sellaisia ulosajotyyppisiä, kuvailee Tampereen tieliikennekeskuksen liikenneoperaattori Marko Kolattu.

Kolattun mukaan liikenne sujuu pääasiassa normaalisti. Iltapäivällä päätiet on pääosin saatu aurattua, tosin lumisade jatkuu paikoin iltaan saakka.

Moottoriteillä vaihtuvien nopeusrajoitusten alueilla nopeusrajoitus on nyt pudotettu 80 kilometriin tunnissa.

Lumisateella on vaikutuksia myös raideliikenteeseen. Aamupäivällä kaukoliikenteen junista noin neljäsosa kulki myöhässä, mutta iltapäiväkahden aikaan lähes kaikki junat kulkivat jo ajallaan.

Finnairin iltapäivällä Tukholmasta Helsinkiin matkalla ollut lentokone joutui tekemään ylösvedon laskeutuessaan, kun kentän auraustyöt olivat kesken. Lento laskeutui Finnairin mukaan putsatulle kiitotielle ylösvedon jälkeen. Torstai-iltana osa Helsinki-Vantaan lennoista oli myöhässä lumisateen vuoksi.

Eteläisessäkin Suomessa on paikoin jopa yli 30 senttimetriä lunta. Kuva: Elias Paakkanen / Yle

Kymenlaaksossa jopa 32 sentin lumikerros

Kymenlaakson Pyhtäällä on tänään rikottu ennätys: Ilmatieteen laitoksen mittauspisteellä on mitattu 32 sentin lumensyvyys. Kymenlaaksossa ei ole koskaan mittaushistoriassa mitattu yhtä paljon lunta tähän aikaan vuodesta, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Borgströmin mukaan Pyhtäälle on satanut lunta itsenäisyyspäivän aamuyöstä lähtien miltei taukoamatta. Lumisateet jatkuvat Pyhtään suunnalla vielä illallakin.

Myös Uudellemaalle ja Päijät-Hämeeseen on satanut reilusti lunta. Helsingissä lumensyvyys on paikoin jo 23 senttimetriä

Runsaimmat lumisateet ovat Borgströmin mukaan tältä erää ohi, mutta jonkin verran lunta tulee paikoin vielä tulevina päivinä. Lämpötila pysyttelee etelässä 2–6 pakkasasteessa ja pohjoisessa 5–10 pakkasasteessa.

Pyöräkuormaaja Tampereella torstaiaamuna Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle
Lumentulo näkyi Helsingin Pasilassa kauppakeskus Triplan edustalla. Kuva: Matti Myller / Yle

Ojaan suistumisia ja törmäyksiä

Helsingissä Lahdenväylällä nähtiin kello neljältä iltapäivällä kolmen henkilöauton ja yhden kuorma-auton ketjukolari. Lahdenväylän kaistoista osa oli suljettu liikenteeltä noin tunnin ajan onnettomuuden jälkeen. Helsingin pelastuslaitoksen paloesimies Markus Frimodig arvioi, että onnettomuuteen vaikutti ajoradan loskaisuus.

Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Raskas ajoneuvo jäi jumiin Ysitiellä noin 35 kilometriä Jyväskylästä etelään iltapäiväyhden jälkeen. Toinen ajokaista on suljettu liikenteeltä.

Pirkanmaalla Ylöjärvellä henkilöauto suistui kyljelleen ojaan keskiyön aikaan. Autossa oli kaksi ihmistä, jotka pelastuslaitos auttoi ulos.

Varsinais-Suomessa Mynämäessä henkilöauto ajautui yöllä kasitiellä päin liikenteenjakajaa ja liikennemerkkiä.

Hieman ennen aamukahdeksaa Keski-Pohjanmaalla Kruunupyyssä henkilöauto ajoi tieltä ojaan katolleen. Autossa oli kaksi ihmistä, jotka pääsivät omin avuin ulos autosta, pelastuslaitos kertoo.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne hidastui yöllä Helsingin Pukinmäen kohdalla, kun lumitöissä ollut kone ajautui junaraiteille Pukinmäen aseman kohdalla. Junaraide jouduttiin sulkemaan siksi aikaa, että työkone saatiin nostettua pois raiteilta.

Helsingissä herättiin torstaiaamuna lumiseen säähän. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suosittelemme sinulle