Hyppää sisältöön

Onko tässä joulun toivelahja? Sähkölahjakortti helpottaisi suuria laskuja, mutta suurin osa sähköyhtiöistä ei lämpene ajatukselle

Sähköä voi ostaa lahjaksi, mutta kaikki yhtiöt eivät tarjoa korttia ja kuorta. Näin voit auttaa läheistäsi sähkölaskuissa ja antaa samalla lahjan.

Sähköyhtiö Väre ei myy lahjakortteja. Yhtiöstä kerrotaan, että helpompaa on maksaa läheisen sähkölasku kuin selvittää lahjansaajan sähköyhtiö ja ostaa lahjakortti. Kuvituskuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Sähkön hinta on korkealla. Monessa kodissa hyödyllinen ja toivottu joululahja voisi olla sähkölahjakortti. Voiko sähköyhtiöltä ostaa lahjakortin?

Selvisi, että vain muutamat suomalaiset sähköyhtiöt myyvät sähkölahjakortteja – näihin harvoihin kuuluvat muun muassa Kouvolan Seudun Sähkö KSS ja Kymenlaakson Sähkö.

– Meillä on myyty sähkölahjakortteja viitisen vuotta. Idea lahjakortin myyntiin taisi tulla aikoinaan markkinointipuoleltamme, kertoo myyntipäällikkö Minna Vuorinen Kymenlaakson Sähköstä.

Sen sijaan energiajätti Fortum ei myy sähkölahjakortteja.

– Olemme harkinneet sähkölahjakortin tuomista myyntiin. Toistaiseksi olemme todenneet, että tuotteelle ei ole tarpeeksi suurta kysyntää, toteaa Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho sähköpostivastauksessaan.

Lahjakortteja ei myy myöskään sähköyhtiö Väre. Myös Väreellä asiaa perustellaan kysynnän vähäisyydellä.

– Asiakkailta ei ole tullut suoria kyselyitä lahjakorteista. Enemmänkin on tullut kyselyjä siitä, voiko toisen puolesta maksaa sähkölaskun, kertoo Väreen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kaija Oksanen.

Tänä jouluna jouluvalaistustakin saatetaan pistää hillitymmin sähkön hinnan vuoksi. Kuva: Yle/Stefan Härus

Silti sähköä voi ostaa lahjaksi

Vaikka suurin osa sähköyhtiöistä myy ei-oota lahjakorttien osalta, silti sähköä voi ostaa lahjaksi.

– Nopein ja tehokkain tapa on pyytää lahjan saajalta kuva sähkölaskusta ja maksaa lasku tai osa siitä. Näin voi toimia muidenkin kuin sähkölaskujen kanssa, markkinointi- ja viestintäjohtaja Kaija Oksanen vinkkaa Väreeltä.

Myös Fortumista neuvotaan toimimaan samoin.

– Toisen henkilön sähkölaskun voi maksaa laskun tiedoilla osittain tai kokonaan. Viitenumerolla maksu kohdistuu oikealle saajalle ja laskulle.

Lahjakortteja myyviltä kymenlaaksolaisilta sähköyhtiöiltä lahjakortin voi ostaa esimerkiksi verkosta, ja ostettu summa latautuu lahjan saajan saldoksi.

– Lahjakortin saa sähköisesti tai kirjeenä. Sen voi antaa kenelle haluaa, mutta lahjan saajan pitää olla meillä asiakkaana, kertoo myyntipäällikkö Minna Vuorinen Kymenlaakson Sähköstä.

Toimittaja Elli Sormunen selvitti jouluisin ottein, mitä mieltä sähköyhtiöt ovat lahjakorteista:

Sähkölahjakortti vaatii tontun tehtäviä

Lahjan ostajan pitää tehdä etukäteistutkimuksia, jos aikoo hankkia lahjaksi sähköyhtiön lahjakortin.

Antajan pitää selvittää, minkä sähköyhtiön kanssa lahjan saajalla on tehty sähkösopimus.

Väreen Kaija Oksasen mielestä on helpompaa maksaa lasku suoraan toisen puolesta kuin ostaa lahjakortti.

– Laskun maksaminen suoraan on yhtiöriippumatonta, eli silloin ei tarvitse tietää, minkä yhtiön kanssa lahjan saajalla on sähkösopimus.

Kasvavat sähkölaskut herättävät huolta monessa kotitaloudessa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Sähköä annetaan lahjaksi etenkin pesästä lentäville

Viitisen vuotta lahjakortteja myyneellä Kymenlaakson Sähköllä lahjakortteja myydään ja markkinoidaan lahjaksi etenkin keväisin ammattiin valmistuville nuorille, jotka muuttavat uusiin koteihinsa. Joulun alla myyntipiikkiä ei ole ollut, vaikka moni kotitalous kamppailee suurien sähkölaskujen kanssa.

– Myytyjen lahjakorttien määrä ei ole nyt kasvanut. Ehkä ihmiset eivät sitten ole niin tietoisia lahjakorteista, pohtii Vuorinen Kymenlaakson sähköstä.

Vaikka lahjakortteja myyviä yhtiöitä on vielä vähän, on silti mahdollista, että lahjakortteja alkaa tulla myyntiin myös useampiin yhtiöihin.

– Jos kysyntää tulee riittävästi, asiaa aletaan viedä eteenpäin, sanoo Kaija Oksanen Väreeltä.

Myös Fortumilta kerrotaan, että asiakkaiden toiveita kuunnellaan uusien palveluiden kehittämisessä. Energiajätti ottaa myyntiin autojen sähköiseen lataukseen soveltuvan lahjakortin, jonka he yrittävät saada markkinoille vielä ennen joulua.

Millaisia ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 9. joulukuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle