Hyppää sisältöön

17 rakennusta vaihtoi omistajaa yhdellä eurolla Kouvolassa

Pohjois-Kymen sairaalan ostaja on haminalainen majoitusalan yritys. Kauppaan kuuluu runsaasti myös muita rakennuksia Kouvolan Sairaalanmäellä sekä muualla Kuusankoskella.

Sairaalanmäellä sijaitseva Pohjois-Kymen sairaala on rakennettu useassa vaiheessa vuosien 1966 ja 1989 välisenä aikana. Haminalainen majoitusalan yritys osti sen ja 16 muuta rakennusta yhdellä eurolla.
Eino Haajanen,
Helena Korpela,
Vesa Grekula

Kymsote-Kiinteistöt oy myi eilen keskiviikkona Sairaalanmäellä Kouvolan Kuusankoskella sijaitsevat kiinteistönsä T&T Invest oy:lle.

– Kauppahinta oli nimellinen, eli yksi euro, kertoo Kymsote-Kiinteistöt oy:n toimitusjohtaja Jyrki Gerlander Ylelle.

Gerlanderin mukaan tarjoajia ei ollut jonoksi asti, joten siksi ensimmäinen konkreettinen tarjous hyväksyttiin.

T&T Invest oy on pääasiassa Etelä-Kymenlaakson alueella toimiva majoitusalan yritys. Yrityksen kotipaikka on naapurikaupungissa Haminassa.

Kauppojen taustalla on se, että Pohjois-Kymen sairaalan toiminta Kuusankosken Sairaalanmäellä on loppunut ja siirtynyt Kouvolan keskustaan rakennettuun uuteen Ratamokeskukseen keväällä.

Sote-kuntayhtymä Kymsoten toimintojen loppumisen myötä rakennuksille ei ole ollut käyttöä. Kymsoten mukaan tyhjän rakennuskannan ylläpito rasittaa voittoa tavoittelematonta yhtiötä.

Kiinteistöt ovat olleet julkisessa myynnissä kiinteistövälittäjällä.

17 rakennusta ja 30 000 neliötä

Mistään pienestä kokonaisuudesta ei ole kyse.

Pohjois-Kymen sairaalan lisäksi kauppaan kuuluu yhteensä noin 30 000 neliön verran erilaisia rakennuksia Sairaalanmäellä sekä myös muualla Kuusankoskella sijaitsevia rakennuksia, kuten asumisyksiköitä. Yhteensä rakennuksia on 17.

– Rakennusmassa on valtava. Siinä on potentiaalia hurjan moneen, ajattelee asiaa sitten lyhyellä tai pitkällä aikajänteellä, sanoo T&T Invest oy:n yrittäjä Teijo Korpela.

Tienviittoja on viivattu yli entisen Pohjois-Kymen sairaalarakennuksen luona Kouvolan Kuusankoskella. Kuva: Antro Valo / Yle

Korpelan mukaan yrityksellä ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia siihen, mille käytölle Sairaalanmäen rakennukset tulisivat. Hänen mukaansa vaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi lyhytaikainen vastaanottokeskustoiminta ja erilainen majoitustoiminta.

– Rakennusten remontintarve vaihtelee. Osa rakennuksista on hyvässä kunnossa, osa kohtuullisessa ja osa todella huonossa, sanoo Teijo Korpela.

Korpelan mukaan esimerkiksi Haminassa toimivan Googlen sekä Kotkaan ja Haminaan suunniteltujen akkumateriaalitehtaiden keikkatyöntekijät voisivat majoittua Sairaalanmäellä olevissa tiloissa.

– Jos akkumateriaalitehtaat toteutuvat, niiden rakentamisen aikana tarvitaan niin paljon majoitustilaa, ettei sellaista määrä löydy vapailta markkinoilta. Tällä pystyttäisiin vastaamaan siihen, Korpela kertoo.

Säästöä kertyy vasta ensi vuonna

Kymsote-Kiinteistöt oy on jo aiemmin myynyt Sairaalanmäellä sijaitsevan Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan. Psykiatrinen sairaala on rakennuksessa vuokralla, ja sen toiminta jatkuu ennallaan.

Kymsote-Kiinteistöt oy:n toimitusjohtaja Jyrki Gerlanderin mukaan Kymsote-Kiinteistöt vastaa Sairaalanmäen käyttökuluista ensi vuoden elokuuhun saakka.

– Säästöä alkaa kertyä vasta sen jälkeen, Gerlander sanoo.

Hänen mukaansa kulut ovat suuruusluokaltaan ”kymppitonneja kuussa”.

Kiinteistökaupan myötä Kymsote-Kiinteistöt oy luopuu kaikista Sairaalanmäen ja lähes kaikista sosiaalipalvelujen alueella sijaitsevien kiinteistöjensä omistuksista.

Kiinteistökauppa ei vaikuta rakennuksissa olevien Kymsoten palveluiden toimintoihin, ja myös mahdolliset vuokrasopimukset jatkuvat.

Sairaalanmäellä on useita eri rakennuksia. Rakennuksista vanhin, entinen keuhkotautiparantola, valmistui vuonna 1933 ja on suojeltu. Kuva: Antro Valo / Yle

Sairaalanmäki kokee muutoksen

Aiemmin on kerrottu, että Kouvolan kaupunki alkaa suunnitella Kuusankosken Sairaalanmäen aluetta uudelleen.

Kaupunki aikoo muuttaa Sairaalanmäen asemakaavaa, jotta sinne olisi jatkossa mahdollista rakentaa alueen kulttuurihistorialliseen ympäristöön soveltuvia asuntoja ja palveluita.

Kaavoitus kestää arviolta 1–2 vuotta. Tavoitteena on muun muassa pilkkoa aluetta erillisiksi tonteiksi, jotta esimerkiksi virkistysreitit jäisivät nykyisille sijoilleen.

Suosittelemme sinulle