Hyppää sisältöön

Iran teloitti hallitusta vastustaneen mielenosoittajan – kyseessä ensimmäinen vahvistettu tapaus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iranin viranomaiset hakevat kuolemantuomioita ainakin 21 ihmiselle protesteihin liittyen.

Mielenosoittajat kokoontuivat Teheranissa 9. lokakuuta. Kuva: EPA

Iran teloitti torstaina hallitusta vastustaneen mielenosoittajan, kertoo iranilaiset uutistoimistot kertovat. Kyseessä on ensimmäinen vahvistettu tämän syksyn mielenosoituksiin liittyvä teloitus.

Teloitettu mies oli tuomittu vartijan puukottamisesta ja kadun sulkemisesta pääkaupunki Teheranissa.

Iranissa puhkesi syyskuussa laajoja hallituksen vastaisia mielenosoituksia sen jälkeen, kun 22-vuotias kurditaustainen nainen Mahsa Amini oli kuollut siveyspoliisin hallussa.

Viranomaiset on suitsineet protesteja kovin ottein. Ainakin 475 ihmistä on kuollut protesteissa, paikalliset aktivistit kertovat. Viranomaiset ovat pidättäneet yli 18 000 ihmistä mielenosoitusten yhteydessä.

Iranin vallankumouskaarti kehui maanantaina oikeuslaitosta sen kovasta linjasta ja kehotti jakamaan pikaisesti tuomioita henkilöille, joita syytetään ”rikoksista valtion ja islamin turvallisuutta vastaan”.

Oikeuslaitoksen tiedottaja Masoud Setayeshi ilmoitti tiistaina, että viisi ihmistä on tuomittu kuolemaan puolisotilaallisen Basij-miliisin jäsenen tappamisesta. Heillä on mahdollisuus valittaa tuomiosta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iranin viranomaiset hakevat kuolemantuomioita ainakin 21 ihmiselle protesteihin liittyen. Amnestyn mukaan kyse on ”näennäisistä oikeudenkäynneistä, joiden tarkoituksena on pelotella kansannousuun osallistuvia”.

Amnesty vaatii Iranin viranomaisia kumoamaan kuolemantuomiot ja luopumaan syytteistä sellaisia henkilöitä vastaan, jotka on pidätetty rauhanomaisesta osallistumisesta protesteihin.

Iran on syyttänyt levottomuuksista ulkomaita, muun muassa Yhdysvaltoja.

Tyypillisesti Iranissa teloitukset toteutetaan hirttämällä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Suosittelemme sinulle