Hyppää sisältöön

Perun ensimmäinen naispresidentti Dina Boluarte nousi maan johtoon poliittisen myrskyn keskeltä

Boluarte nousi varapresidentin paikalta presidentiksi keskiviikkona sen jälkeen, kun Pedro Castillo syrjäytettiin virasta kongressin päätöksellä.

Dina Boluarten nousua Perun presidentiksi edelsi poliittinen myrsky. Tilanne heijastui myös Boluarten kongressille pitämään puheeseen, jossa hän vaati poliittista aselepoa kuukausia jatkuneen poliittisen turbulenssin jälkeen.

Boluarte nousi samalla entistä poliittista kumppaniaan, ex-presidentti Pedro Castilloa vastaan.

– Kuten tiedämme, on tapahtunut vallankaappausyritys. Sen takana oli Castillo, jolle ei löytynyt kannatusta demokraattisissa instituutioissa eikä kaduilla.

Dina Boluarte ja Pedro Castillo kampanjoivat yhdessä kesän 2021 presidentinvaaleissa. Boluarte ja Castillo tervehtivät kannattajiaan Limassa 19. heinäkuuta 2021. Kuva: Paolo Aguilar / EPA

60-vuotias Boluarte on ensimmäinen nainen, joka toimii Perun presidenttinä.

– Olen ennen kaikkea perulainen ja äiti, vasta sitten poliitikko. Olen täysin tietoinen siitä raskaasta vastuusta, jonka historia asettaa hartioilleni, näin Boluarte totesi nimityksensä jälkeen perulaisen päivälehti El Popularin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Hän on kertonut jatkavansa virassa Perun perustuslain mukaisesti vuoden 2026 heinäkuuhun eli Castillon alkuperäisen virkakauden loppuun. Hän vannoo taistelevansa erityisesti korruptiota vastaan.

Koulutukseltaan Boluarte on asianajaja. Boluarte toimi vuosien ajan kansallisessa väestörekisterikeskuksessa ensin neuvonantajana edeten aina paikallisen viraston johtajaksi asti, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Boluarten poliittisen uran varrelle mahtuu myös takaiskuja. Vuonna 2018 Boluarte oli ehdolla Surquillon alueen pormestariksi Perun kommunistisen puolueen ehdokkaana. Vuonna 2020 hän oli puolestaan ehdolla parlamenttivaaleissa, mutta ei tullut valituksi, CNN kirjoittaa.

Viime vuonna Boluarte työnnettiin ulos edustamastaan vasemmistopuolesta, sen jälkeen kun hän oli kritisoinut puoluejohtoa, kirjoittaa yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times (NYT) (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 1962 syntynyt Boluarte on lähtöisin Apurímacin alueelta Perun keskiosasta. Kuva: EPA-EFE

Niin ikään viime vuonna järjestetyissä presidentinvaaleissa Boluarte toimi ex-presidentti Castillon varapresidenttiehdokkaana. Boluarte toimi Castillon hallituksessa lisäksi kehityksestä ja sosiaalisesta osallisuudesta vastaavana ministerinä, mutta jätti tehtävän marraskuussa.

Tehtävä teki hänestä yhden Castillon hallituksen parhaiten tunnetuista henkilöistä, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Castillon hallituksen näkyvästä roolistaan huolimatta, Boluarte on suurelle yleisölle melko tuntematon, arvioi NYT. Julkaisun mukaan tuoreessa mielipidemittauksessa perulaiset kannattivat uusien vaalien järjestämistä sen sijaan, että Boluarte nousisi varapresidentin paikalta presidentiksi Castillon tilalle.

Nyt nähty poliittinen myrsky ei ole ainoa laatuaan. Boluartesta tuli nimittäin Perun kuudes presidentti vajaan viiden vuoden aikana.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle