Hyppää sisältöön

Parjattu Apotti kuluttaa lääkäreiden aikaa ja hermoja, mutta nyt se lupaa yksinkertaistaa tietojärjestelmäänsä – tässä lista kehityskohteista

Apotti oy esitteli järjestelmän toimintaa ja tulevaisuutta suljetulle pienryhmälle tänään torstaina. Järjestelmä näyttää tavalliselta, mutta kuvien tai videoiden jakaminen siitä on edelleen jyrkästi kielletty.

Apottia käyttää noin 47 000 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Järjestelmä on käytössä useissa kunnissa ja sairaanhoitoyksiköissä HUS-alueella. Kuva: Alamy/All Over Press
Vesa Marttinen

Vuosien ajan voimakkaan julkisen arvostelun kohteena olleen asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin kehittäjät lupaavat pitkän listan parannuksia järjestelmään.

Yhtiön mukaan kehittämiselle jää enemmän aikaa, kun hyvinvointialueiden toiminta alkaa vuodenvaihteen jälkeen ja järjestelmä on otettu käyttöön kaikissa nyt tiedossa olevissa kohteissa.

Yhtiö esitteli suunnitelmiaan torstaiaamuna etäyhteyksin medialle tarkoitetussa taustatilaisuudessa. Tämän jutun lopussa on tarkempi listaus yksittäisistä toimista, joita Apotti lupaa.

Järjestelmä, jota ei saa kuvata

Taustatilaisuudessa myös esiteltiin Apotti-järjestelmän toimintaa. Kaksi yhtiön valitsemaa tyytyväistä järjestelmäkäyttäjää esitteli etäyhteyksien päässä Apotin lääkitystoiminnallisuuksia.

Kaikki sujui helposti ja näppärästi, mutta todellisuudessa tilanne on usein toisenlainen. Ylen aiemmin tänä vuonna haastattelemien lääkärien mukaan järjestelmä kuluttaa aikaa ja hermoja, järjestelmän käyttäjät eivät aina osaa tai ehdi kirjata ohjeita järjestelmän vaatimalla monimutkaisella tavalla, yksinkertaisetkin kirjaustehtävät vaativat paljon epäloogiselta tuntuvia klikkauksia ja virheiden pelko on koko ajan todellinen.

Järjestelmä on aiheuttanut todellisia vaaratilanteita, ja 619 lääkäriä on allekirjoittanut kantelun, jossa listataan lukuisia järjestelmään liittyviä ongelmia.

Osaltaan järjestelmän kritisoimista edesauttaa Apottiin liittyvä salaperäisyyden verho. Kuvien, kuvakaappausten ja videoiden ottaminen Apotti-järjestelmästä ja sen demo- ja testiympäristöstä on yksiselitteisesti kielletty.

Tänään toimittajille näytetyn lyhyen esittelyn perusteella järjestelmässä ei kuitenkaan ole mitään sinänsä mullistavaa tai oleellisesti muista järjestelmistä poikkeavaa. Ongelmien julkinen arvostelu olisi selkeämpää, jos yksityiskohtia voisi avata kuvakaappausten avulla.

Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista. Apotin toimitusjohtajan Hannu Välimäen mukaan kiellon taustalla on Apotin järjestelmätoimittajan Epic Systems Corporation tiukat IPR-ohjeet.

Välimäki kertoi aamun tilaisuudessa lyhyesti muutamista järjestelmän ominaisuuksista, joita Epicillä on Yhdysvalloissa osin jo käytössä. Toinen näistä on puheentunnistusominaisuus, jossa lääkärin ja potilaan välinen keskustelua kirjataan ylös tekoälyn avulla.

Toinen Välimäen mukaan kiinnostava ominaisuus on Big Dataa hyödyntävä toiminto, jonka avulla voi seuloa suuresta tietokannasta harvinaisia oireita tai sopivia hoitomuotoja.

Juttua on muokattu 9.12. klo 6.08: Anna Karjalainen ei todennut tukihenkilötilaisuutta koskeneen palautteen olleen pääosin positiivista, vaan että suurin osa toivoi tilaisuudelle jatkoa.

Voit keskustella aiheesta 9.12.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle