Hyppää sisältöön

Ota tästä haltuun MM-kisojen puolivälierät: Marokon jättiyllätykset jatkuvat, uskovat asiantuntijat – voiko Englanti kestää Ranskan hirmuhyökkäystä?

Jalkapallon MM-kisoissa pelataan perjantaina puolivälierät Kroatia–Brasilia ja Hollanti–Argentiina. Lauantaina ohjelmassa ovat Marokko–Portugali ja Englanti–Ranska.

Brasilia on edelleen tilastopalvelu Gracenoten ykkössuosikki, 25 prosentisen mestaruustodennäköisyydellä. Argentiina saa 20 prosenttia, Portugali 13 ja Hollanti sekä Ranska 11. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images
Mika Halonen,
Janne Karinkanta

Viisi maata Euroopasta, turnauksen suurimmat ennakkosuosikit Etelä-Amerikasta sekä yllättäjä Afrikasta. Jalkapallon MM-kisoissa on jäljellä kahdeksan parasta.

Asiantuntija Erkka V. Lehtola veikkaa, että välierissä nähdään Brasilia, Argentiina, Marokko ja Englanti.

Asiantuntija Jonne Kunnas oli Lehtolan kanssa samaa mieltä Brasilian ja Marokon osalta, mutta kaksi muuta välieräjoukkuetta hänen mukaansa ovat Hollanti ja Ranska.

Tässä tiukka tietopaketti ja asiantuntijoiden näkemykset MM-puolivälieristä. Jutun lopusta löydät vielä lisää tilastotietoa joukkueiden aiemmista kohtaamisista.

Kroatia–Brasilia

Pe 9.12. klo 17 (TV2 klo 16.15)

Maalikooste: Brasilia voitti neljännesvälierässä Etelä-Korean 4–1.

Brasilia löi neljännesvälierissä Etelä-Korean huimalla avausjakson esityksellään 4–1. Vinicius Junior, Neymar, Richarlison ja Lucas Paqueta maalasivat. Toisella jaksolla brasseilla oli varaa nostaa jalkaa kaasulta.

Alkulohkossa Brasilia voitti Serbian ja Sveitsin sekä hävisi Kamerunille varmistettuaan jo jatkopaikan.

Kroatia ei ole hävinnyt turnauksessa, mutta edennyt jatkoon rimaa hipoen. Alkulohkossa se pelasi 0–0 Belgian sekä Marokon kanssa ja otti 4–1-voiton Kanadasta. Neljännesvälierissä Kroatia tiputti Japanin rankkareilla.

Asiantuntija Kunnaksen mukaan Kroatian mahdollisuus piilee siinä, että Brasilian puolustuspeliteot eivät ole vielä joutuneet kovaan testiin.

– Ne toiminnot, varsinkaan keskikentän linjassa, eivät myöskään vakuuta.

Kroatialla sen sijaan on selvä rakenne pallonhallinnassaan ja yhtenäinen, kokenut keskikentän kolmikko Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic ja Luka Modric.

– Kroatialle on tärkeää, että he saavat keskikentän kolmikon lisäksi laidalta Ivan Perisicin toimimaan pallon kanssa. Sitä kautta keskityksiä. Se on Kroatian tapa.

Neljännesvälierän maalikooste: Japani–Kroatia 1–1 (1–3 rp.).

Brasilian voittaessa Etelä-Korean nähtiin keltapaitaisilta joukkuehenkeä ja peli-iloa parhaimmillaan. Jopa 61-vuotias päävalmentaja Tite liittyi tanssirinkiin maalijuhlissa.

Kunnas uskoo, että ilo jatkuu Kroatia-ottelussa. Brasilian hyökkäämisen rakenne ja rytmit ovat vakuuttaneet asiantuntijan.

– Brasilialla on erilaisia tapoja edetä ja päästä maalintekopaikkoihin. Pelaajamateriaali ja pelaamisen rakenne tukevat sitä, vaikka puolustamisessa olisikin pieniä kysymysmerkkejä.

Tite liittyi ”tiputanssiin” maalin juhlinnassa ja sekös riemastutti Brasilian pelaajia. Kuva: Getty Images
Brasilia on käyttänyt turnauksessa kaikkia 26 pelaajaansa, myös kolmea maalivahtia. Brasilia johti Etelä-Koreaa 4–1, joten Alisson (vas.) otettiin vaihtoon ja Weverton pääsi kentälle kymmeneksi minuutiksi. Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Brasilia on selvä ennakkosuosikki, ja ottelu ratkeaa Brasilian pallollisen pelin laatuun sekä monipuolisuuteen, ennakoi Kunnas.

Lehtola ennakoi värikästä ottelua ja uskoo, että sitkeytensä osoittanut Kroatia pystyy laittamaan paremmin kampoihin kuin Etelä-Korea. Myös Lehtola rankkasi Brasilian selväksi suosikiksi.

– Uskon, että tykkää mistä maasta tahansa, niin tuosta jalkapallosta ei voi olla tykkäämättä. Se, millainen energia, peli-ilo, taidon määrä... Sitten näimme ne joraukset siellä, Lehtola hehkutteli.

Alta voit katsoa ja kuunnella tarkemmin Lehtolan ennakoinnin Brasilian ja Kroatian ottelusta.

Näin Erkka V. Lehtola kuvaili Brasilian ja Kroatian MM-puolivälierää. Lehtola näkee, että Brasilia on Kroatian vahvuuksista huolimatta selvä suosikki.

Hollanti–Argentiina

Pe 9.12. klo 21 (MTV)

Hollanti oli alkulohkonsa ykkönen voitettuaan Senegalin ja Qatarin sekä pelattuaan tasan Ecuadorin kanssa. Neljännesvälierissä Hollannilla ei ollut suurta hätää 3–1-voitossa USA:sta.

Argentiina aloitti kisat shokkitappiolla Saudi-Arabialle, mutta voitti sitten Meksikon sekä Puolan 2–0. Neljännesvälierissä kaatui Australia 2–1, vaikkakin vaikeuksien kautta.

Maalikooste: Hollanti–Yhdysvallat 3–1.
Maalikooste: Argentiina–Australia 2–1.

Hollanti on parantanut hyökkäämistään, mutta maalintekopaikkoihin pääsemisessä ei ole ollut riittävästi toisteisuutta, sanoo Kunnas.

– Mutta se on ollut riittävää, ja se voi riittää myös Argentiina-pelissä.

– Puolustus ja prässi on ollut selvästi organisoitua. Se on vähän erilaista kuin muilla joukkueilla ja se on myös Hollannin vahvuus. Muodossa 5-3-2 he oletettavasti pakottavat Argentiinaa keskustaan ja sitten pelaajavartioivat keskikenttää. Uskon, että aiheuttavat ongelmia Argentiinalle.

Jos Hollantikin on parantanut, niin eniten turnauksen aikana etenkin hyökkäyspeliään on parantanut Argentiina. Joukkueella oli aluksi syöttösuuntien löytämisessä suuria vaikeuksia. Puolustaminen sen sijaan ei ole Kunnasta vakuuttanut vieläkään.

– Veikkaan, että Hollanti menee jatkoon. Hollannin puolustaminen ja prässi saavat Argentiinan riittävästi vaikeuksiin. Argentiina ei saa pelinrakenteluaan toimimaan, eikä puolustuslinjan taso riitä Hollannin prässin alla, Kunnas ruotii.

23-vuotias PSV-hyökkääjä Cody Gakpo (vas.) on tehnyt läpimurtonsa maajoukkueessa kirkkaimmissa valoissa. Myös Memphis Depay on löytänyt virettään vammojen jäljiltä. Kuva: Corbis / Getty Images

Lehtola ennakoi erittäin tasaista ottelua, mutta veikkaa, että Argentiina menee jatkoon. Hänen mielestään päävalmentaja Lionel Scaloni on onnistunut siinä, että Argentiina on pystynyt vaihtelemaan ryhmitystään ja reagoimaan pelien kulkuun.

Alta voit katsoa ja kuunnella tarkemmin Lehtolan ennakointia ottelusta.

Hollannin ja Argentiinan puolivälierästä on tulossa tasainen, uskoo Erkka V. Lehtola – molemmat pystyvät vielä nähtyä parempaan.

Marokko–Portugali

La 10.12. klo 17 (TV2 klo 16.20)

Näiden MM-kisojen positiivisin yllättäjä on Marokko. Marokosta tuli neljäs afrikkalaisjoukkue MM-puolivälierissä, kun se tiistaina voitti rankkareilla Espanjan.

Aiemmin puolivälierissä ovat pelanneet Kamerun 1990, Senegal 2002 ja Ghana 2010. Afrikkalaisjoukkue ei ole koskaan edennyt MM-välieriin. Lähimpänä oli Ghana, joka hävisi Uruguaylle rankkareilla.

Vaikka puhutaan yllätyksestä, toki Marokon ryhmä vilisee maailman huippupelaajia, kuten monien mielestä maailman paras laitapakki, PSG:n Achraf Hakimi, 24, Bayern Münchenin laitapakki Noussair Mazraoui, 25, Chelsean laitahyökkääjä Hakim Ziyech, 29, sekä Sevilla-kärki Youssef En-Nesyri, 25.

Marokko–Espanja, 0–0 (3–0). Marokko puolivälieriin rangaistuspotkukilpailun kautta.

Portugalin ympärillä on riittänyt puhetta Cristiano Ronaldon tilanteen takia. Neljännesvälierissä Ronaldon korvaaja Goncalo Ramos tykitti hattutempun ja Portugali voitti Sveitsin tyrmäävästi 6–1. Alkulohkonsa Portugali voitti ennen Etelä-Koreaa, Uruguayta ja Ghanaa.

Maalikooste: Portugali–Sveitsi 6–1.

Nyt Marokon yllätykset voivat jatkua.

– Tosi hyvin organisoitu, vahva blokkipuolustus. Linjojen väliin on tosi hankala päästä. Vastustajat joutuvat syöttämään kaukaa ja etenemään selustaan, se on ollut vastustajille myrkkyä, sanoo Kunnas.

– Toisaalta Marokolla on selvä ajatus, miten toimitaan, kun pallo riistetään.

Portugali näytti aivan erilaiselta joukkueelta ilman Ronaldoa, mutta Sveitsi ei toisaalta pystynyt kovimmaksi mittariksi. Kunnaksen mielestä Portugalin pelaamisessa oli kuitenkin merkkejä vapautuneisuudesta.

– Portugalin hyökkääminen ei ole tiukimmin organisoitua. Pelaajat tekevät valintoja suhteessa tilanteeseen ja seuraavat pelaajat reagoivat. Se ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta riittävästi.

Goncalo Ramos nosti Sveitsi-ottelun kolmannen maalinsa yli Yann Sommerin. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Portugalin puolustaminen on toiminut, mutta Marokkoa vastaan oleellisinta on, mitä tapahtuu pallonmenetyksen hetkellä.

– Portugali on suosikki, mutta minulla on tunne, että Marokko voi tehdä toisen yllätyksen vielä. Ratkaisevaa on, pystyykö Portugali pääsemään Marokon puolustuksen selustaan. Portugali voi olla tässä parempi kuin Espanja, mutta silti uskon, että Marokko sen selvittää.

Myös Lehtola veikkasi siis Marokkoa välieriin.

– Kun Portugali teki kuusi häkkiä Sveitsiä vastaan, nyt pitäisi varmaan sanoa, että Marokolla ei ole mahdollisuuksia – mutta ehdottomasti on.

Alta voit katsoa ja kuunnella tarkemmin Lehtolan ennakointia ottelusta.

Erkka V. Lehtola uskoo, että Marokolla on kaikki mahdollisuudet lyödä Portugali lauantaina puolivälierässä.

Englanti–Ranska

La 10.12. klo 21 (TV2 klo 20.15)

Puolivälierät huipentuvat hehkutettuun eurooppalaisjättien kohtaamiseen.

Englanti voitti alkulohkonsa ennen USA:ta, Irania ja Walesia. Neljännesvälierissä kaatui Senegal 3–0 nuorten tähtien, kuten Jude Bellinghamin, Bukayo Sakan ja Phil Fodenin, sekä toki kokeneempien Harry Kanen ja Jordan Hendersonin, johdolla.

Englanti ei ole vielä joutunut kunnon testiin. Nyt sen puolustus saa vastaansa Kylian Mbappen, Antoine Griezmannin, Ousmane Dembelen ja Olivier Giroudin loistavasti toimivan kvartetin. Ranska voitti alkulohkossaan Australian ja Tanskan, mutta hävisi Tunisialle, kun lohkovoitto oli jo taskussa. Neljännesvälierissä Mbappe loisti 3–1-voitossa Puolasta.

Maalikooste: Englanti–Senegal 3–0.
Maalikooste: Ranska–Puola 3–1.

– Kokonaisuudessaan pelin kuva on, että Englanti on enemmän pallossa ja Ranska hyökkää vastaan, Kunnas aloittaa.

Joukkueiden vahvuudet ovat samankaltaisia. Englannin hitaampi hyökkääminen ja pallonhallinta ovat kehittyneet turnauksen edetessä. Silti Englanti on yhä luonut vaarallisimmat paikkansa nopeilla hyökkäyksillä.

– Englannin hitaammassa hyökkäämisessä tärkeää on, että puolustusvalmius pysyy koko ajan hyvänä, jotta pallonmenetyksen hetkellä on valmius puolustaa Mbappea vastaan. Samalla pitää pystyä luomaan uhkaa.

Ranska ei prässää korkealta, vaan vetäytyy suosiolla. Näin se saa vastustajansa ylemmäksi, jonka jälkeen Ranska pyrkii hyökkäämään isoihin tiloihin pikakiituriensa Mbappen ja Dembelen kautta. Griezmann on mainio vapauttavien syöttöjen jakaja.

Pystyykö Englannin puolustus pysäyttämään Antoine Griezmannin (vas.) ja Kylian Mbappen? Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Englannin ja Manchester Cityn kokenutta oikeaa laitapakkia, Kyle Walkeria on pidetty pelaajana, jolla nopeus voisi riittää Mbappen kanssa.

Ottelu ratkennee siihen, miten Englannin puolustusvalmius pysyy hyökätessä. Vastaavasti, miten Ranskan tilanteenvaihdot ja vastaiskut toimivat.

– Veikkaus on, että Ranska sen kamppailun voittaa. Englannin laatu alakerrassa ei sitten kuitenkaan riitä, vaikka Walker pystyy auttamaan Mbappea vastaan, Kunnas ennakoi.

Lehtola puolestaan ennusti Englantia välieriin. Hänen mielestään kiinnostavin kysymys on, vaihtaako Englannin päävalmentaja Gareth Southgate kolmeen toppariin ja viiden puolustuslinjaan. Sitä Englanti on usein ennenkin käyttänyt huippumaita vastaan, vaikka onkin tässä turnauksessa luottanut neljän puolustajan linjaan.

Alta voit katsoa ja kuunnella tarkemmin Lehtolan ennakointia ottelusta.

Erkka V. Lehtola Ranskan ja Englannin puolivälierästä: "Kummallakin joukkueella osaaminen riittävää maailmanmestaruuteen asti".

Suosittelemme sinulle