Hyppää sisältöön

Jätetaksat nousevat reippaasti Pirkanmaalla – puutarhajätteen vienti pysyy sittenkin maksuttomana

Metallin ja lasin keräys ei ole enää maksutonta aiempaan tapaan niillä kiinteistöillä, joilla on biojätteen erilliskeräys.

Jäteautonkuljettaja Rami Saari tyhjentää biojäteastiaa
Myös biojäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään korotuksia koko Pirkanmaan jätehuollon toimialueelle, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Mikko Hirvonen

Jätemaksut nousevat selvästi vuoden 2023 alusta. Kohonneet jätteen kuljetus- ja käsittelykustannukset näkyvät jäteastioiden tyhjennyshintojen nousuna.

Esimerkiksi Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan ja Tampereen sekajäteastioiden tyhjennyshinnat nousevat enimmillään 68 senttiin kerralta. Hinta riippuu jäteastian koosta.

Nousua on myös pyörällisten biojäteastioiden tyhjennyshinnoissa.

Puutarhajätteet edelleen maksutta jätekeskukseen

Alueellinen jätehuoltolautakunta päätti pitää maatuvan puutarhajätteen vastaanoton edelleen maksuttomana, vaikka lokakuisessa jätetaksaesityksessä esitettiin viiden euron vastaanottomaksua.

Maksuttomuudella halutaan torjua yleisten alueiden roskaantumista. Jos puutarhajätettä viedään yleisille alueille, vaarana on roskaantumisen ja rottaongelmien lisäksi vieraslajien leviäminen luontoon.

Toinen taksaesitykseen tehty muutos koskee jäteastian siirtomaksuja. Jäteastian siirrosta tai jätesäkin kannosta peritään 1,50 euron lisämaksu viiden metrin jälkeen jokaiselta alkavalta viideltä metriltä. Taksaesityksessä hintaehdotus oli kolme euroa.

Metallin ja lasin keräyksestä maksu kaikilta

Metallin ja lasin keräys ei ole enää maksutonta aiempaan tapaan niillä kiinteistöillä, joilla on biojätteen erilliskeräys. Esimerkiksi 240 litran jäteastian tyhjennyshinta on 7,37 euroa Tampereen kaupunkiseudun kunnissa ja 8,68 euroa muissa kunnissa. Pienmetallin ja lasin keräysastioita tyhjennetään kuitenkin harvoin, joten muutoksen vaikutukset jäävät kohtuullisiksi.

Muovipakkausten keräysastioiden tyhjennyshinnat nousevat enimmillään seitsemän prosenttia ja kartonkipakkausjätteen tyhjennyshinnat 13 prosenttia, astian koosta riippuen.

Myös putkikeräysjärjestelmän jätemaksuihin tulee korotuksia. Vuoreksen putkikeräysjärjestelmään kuuluvien pienkiinteistöjen vuosittainen jätemaksu nousee 324 euroon vuodessa.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle