Hyppää sisältöön

Kroatia hyväksyttiin osaksi Schengen-aluetta – Bulgaria ja Romania kokivat karvaan pettymyksen

EU:n sisäministerit ovat käsitelleet Schengen-alueen laajentumista. Ehdotus Bulgarian ja Romanian hyväksymisestä Schengenin jäseniksi kaatui Itävallan vastustukseen.

Schengen-alueen sisärajoilla ei tehdä rajatarkastuksia, mutta ne voidaan ottaa käyttöön poikkeustilanteissa. Näin toimittiin esimerkiksi koronapandemian aikana sekä vuonna 2015, kun Eurooppaan saapui runsaasti turvapaikanhakijoita. Kuva Schengenin kylästä Kuva: EPA/NICOLAS BOUVY
Rikhard Husu

BRYSSEL Romanian ja Bulgarian pitkä odotus Schengen-jäsenyyden saavuttamiseksi jatkuu. Asian vahvistavat Ylelle EU-lähteet.

EU:n sisäministerit eivät löytäneet yksimielisyyttä maiden hyväksymisestä Euroopan vapaan liikkuvuuden alueeseen.

Schengen-jäsenyyden esteenä oli ennen muuta Itävalta, joka kantaa huolta Romanian ja Bulgarian kautta saapuvista rekisteröimättömistä siirtolaisista.

Liittokansleri Karl Nehammerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä on niin EU:n kuin itävaltalaisten turvallisuus.

Sisäministeri Gerhard Karnerin mukaan Schengen-järjestelmä ei toimi (siirryt toiseen palveluun) nykyisellään, eikä Itävalta voi siksi tukea laajentumista Bulgariaan ja Romaniaan.

Itävallan sisämininisteri Gerhard Karner (vas.) jarrutti Romanian ja Bulgarian Schengen-hanketta. Kuva: EPA-EFE

Pitkä odotus jatkuu

Schengen-päätöksen viivästyminen on kova kolaus Romanialle ja Bulgarialle, jotka ovat olleet EU:n jäseniä vuodesta 2007.

Käytännössä päätöksen uupuminen tarkoittaa, että sisärajatarkastukset Bulgarian sekä Romanian ja Schengen-maiden välillä jatkuvat.

Maahanmuuttokomissaari Ylva Johanssonin kuvaili päätöstä surulliseksi EU:n näkökulmasta.

Hänen mukaansa Romanian Schengen-jäsenyydellä oli 26 jäsenmaan tuki. Bulgarian jäsenyyttä tuki puolestaan 25 jäsenmaata.

Komissaarin mukaan työ Schengen-alueen laajentamiseksi jatkuu. Hän toivoo Bulgarian ja Romanian pääsevän Schengenin jäseniksi ennen komission toimikauden päättymistä

– Te ansaitsette Schengenin täysjäsenyyden ja vapaan liikuvuuden.

Valtaosa EU-maista nauttii vapaasta liikkuvuudesta

EU-maista Schengenin ulkopuolella ovat Bulgarian, Romanian ja Kroatian lisäksi ainoastaan Irlanti ja Kypros.

Vapaan liikkuvuuden alueeseen kuuluvat myös EU:n ulkopuoliset Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein.

Komission arvion mukaan Romania ja Bulgaria täyttävät Schengen-yhteistyön vaatimukset. EU-parlamentti on niin ikään patistanut jäsenmaita hyväksymään Schengen-alueen laajentamisen.

Bulgaria on ilmoittanut harkitsevansa vastatoimia (siirryt toiseen palveluun), jos sen liittyminen Schengeniin lykkääntyy.

Kroatian rajatarkastukset poistuvat vuodenvaihteeessa. Kuva: Jamie Wiseman/Daily Mail/Shutterstock/All Over Press

Ovi aukesi Kroatialle

Kroatia sai odotetusti vihreää valoa omalle Schengen-jäsenyydelleen. Maasta tulee Schengen-alueen 27. jäsen.

Kroatian ja Schengen-maiden väliset rajatarkastukset poistuvat vuodenvaihteessa.

– Pitkän tauon jälkeen voimme taas puhua Schengen-alueen laajentumisesta. Kroatia on tehnyt kaiken mahdollisen jäsenyyden eteen, EU-pujeenjohtajamaa Tšekin sisäministeri Vít Rakušan sanoi.

Kroatia liittyi EU:hun vuonna 2013.

Kello 16.16: Juttua päivitetty Johanssonin ja Rakušanin kommenteilla.

Suosittelemme sinulle