Hyppää sisältöön

Norja vapautti venäläiset droonimiehet tutkintavankeudesta – alioikeudet eri mieltä onko droonilento venäläisiltä kielletty vai ei

Norja on päästänyt kaikki neljä droonia lennättänyttä venäläistä vapaalle jalalle tutkintavankeudesta. Syynä on Tromssan käräjäoikeuden päätös, joka hylkäsi syyteet kahta drooninlennättäjää vastaan.

Jäätiköstä irronnut jäävuori kelluu vedessä.
Syytteistä vapautettu Venäjän ja Britannian kaksoiskansalainen lennätti droonia Huippuvuorilla. Kuvituskuva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Tromssan käräjäoikeus päätyi päinvastaiseen tulkintaan kuin aiemmin Oslon ja Hordalandin käräjäoikeudet, jotka tuomitsivat ehdotonta vankeutta kahdelle venäläiselle droonin lennättämisestä Norjassa, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Oslossa tuomio oli neljä ja Hordalandin tapauksessa kolme kuukautta ehdotonta vankeutta.

Tromssan käräjäoikeus hylkäsi syyteet, joista toinen koski droonilla kuvaamista Huippuvuorilla ja toinen Norjan itärajalla Kirkkonimessä.

Tromssan vapauttavan tuomion johdosta kaikki neljä Norjassa kuukausien tutkintavankeuteen ja oikeuteen joutunutta venäläistä droonimiestä laskettiin heti vapaalle jalalle.

Korkeimman oikeuden odotetaan aikanaan linjaavan koskeeko lentokielto drooneja.

Toinen syytteistä Tromssassa vapautettu on Huippuvuorilla viime kesänä droonilla kuvannut Venäjän ja Britannian kaksoiskansalainen, miljardööri Andrei Jakunin.

Toinen syytteestä vapautettu oli kuvannut droonilla Norjan Kirkkoniemen satamaa, telakkaa, suljettua rautakaivosta ja lentokenttää viime syksynä.

NRK:n mukaan Tromssan käräjäoikeus katsoi, ettei venäläisten lentokielto koske pienillä drooneilla lentämistä.

Ennakkopäätöstä odotetaan

Oslon ja Hordalandin käräjäoikeuksien tulkinnan mukaan venäläisten lentokielto koski myös droonin lennättämistä. Oikeudet langettivat marraskuussa ehdottomat neljän ja kolmen kuukauden ehdottomat vankeustuomiot.

Oslossa tuomittu venäläismies lennätti droonia eri puolilla Norjaa kaikkiaan 47 kertaa viime elokuun ja lokakuun välisenä aikana. Hordalandin käräjäoikeuden tuomitsema mies lennätti droonia 16 eri paikalla viime lokakuussa.

Aiemmin tuomitut ja nyt juttunsa hävinneet syyttäjät valittavat ylempiin oikeusasteisiin, joilta odotetaan linjausta lentokiellon soveltamisesta drooneihin.

Tuomitut ja syytetyt venäläiset droonimiehet ovat myöntäneet lennätyksen, mutta kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. He ovat vedonneet myös siihen, ettei heillä ollut mitään tietoa lentokiellosta, eivätkä Norjan rajaviranomaiset kertoneet lentokiellosta, vaikka näkivät droonin matkatavaroissa rajatarkastuksessa.

NRK:n mukaan turvallisuuspoliisi PST on vaatinut miehille ehdotonta vähintään kolmen kuukauden vankeustuomiota ennalta estävistä syistä.

Lentokiellon tulkinnanvaraisuus ja ehdottomat vankeustuomiot ovat herättäneet keskustelua. Jotkut oikeusoppineet ovat arvostelleet tuomioita suhteettoman ankariksi.

NRK:n mukaan korkein oikeus ratkaisee aikanaan koskeeko Norjan EU:n pakotteiden mukainen lentokielto venäläisille myös droonien lennättämistä Norjassa.

Lue myös:

Norja jakaa vankeustuomioita venäläisille droonimiehille – turvallisuuspoliisin mukaan kovat tuomiot ovat varoitus muille

Keskustele aiheesta 13.12. klo 23 saakka. Yle-tunnuksen pääset luomaan tästä.

Suosittelemme