Hyppää sisältöön

Kainuussa luotetaan keskustan kannatukseen: piirin puheenjohtajan mukaan vaaliohjelmalla pitää palauttaa kansan luottamus

Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 puolueen kannatus kipusi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa niukasti yli 30 prosenttiin, mikä on keskustan huonoin kannatusluku Oulun vaalipiirissä tämän vuosituhannen eduskuntavaaleissa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vastaa toimittajille.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi Keskustan ennätysmatalaa kannatusta medialle eduskunnassa ennen puolueen ryhmäkokousta Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tanja Heikkonen

Hallituspuolue keskustan kannatus on laskenut ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana alle kymmeneen prosenttiin. Puolueen kannatus on nyt yhdeksän prosenttia, selviää Ylen tuoreesta puoluekannatusmittauksesta.

Laskua edellisestä kannatusmittauksesta on lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Kannatusmittauksen haastatteluiden ajalle sijoittuvat hallituksen kiistat luonnonsuojelulaista, luonnon ennallistamisesta ja saamelaiskäräjälaista.

Kainuu on ollut keskustalle vahvaa aluetta.

Kainuun piirin keskustan puheenjohtaja Sakari Seppänen sanoo, että nyt on mietittävä valtakunnallisesti, miten luottamus palautetaan takaisin. Seppänen kuitenkin muistuttaa, että Kainuu poikkeaa kuitenkin valtakunnan trendistä.

Alkuvuoden aluevaaleissa Kainuussa keskustan kannatus oli 37,9 prosenttia, kun koko maassa se oli 19,2.

– Eduskuntavaalien osalta tammikuussa päätetään ohjelma millä niihin mennään ja pyritään luomaan sellainen ohjelma, että se pystyy sitä luottamusta kansalaisten parissa palauttamaan, Seppänen summaa.

Tuleviin eduskuntavaaleihin mennään aillä ajatuksella, että Kainuusta saataisiin keskustalainen kansanedustaja.

– Kyllä uskon, että keskustalaisista yksi menee läpi ja toivottavasti muistakin ryhmistä sitten. Kainuun väkimäärä on sen verran pieni, sekin vaikuttaa läpimenon mahdollisuuksiin.

Aamun kannatuslukujen jälkeen Seppänen kertoo saaneensa yhteydenottoja kentältä.

– Muutamia viestejä on tullut siitä, että eduskuntavaalien ohjelmaa pitää terävöittää.

Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 puolueen kannatus kipusi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa niukasti yli 30 prosenttiin, mikä on keskustan huonoin kannatusluku Oulun vaalipiirissä tämän vuosituhannen eduskuntavaaleissa.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 9. joulukuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle