Hyppää sisältöön

Yhdysvallat sijoittaa Viroon jalkaväkikomppanian ja HIMARS-raketinheittimiä – pysyvämpi läsnäolo toteutumassa, sanoo puolustusministeri

Yhdysvaltalaiset joukot saapuvat Viroon lähiviikkojen aikana ja ovat jäämässä toistaiseksi. Viro on myös itse ostanut HIMARS-raketinheittimiä, mutta niiden toimitusaika on vasta vuonna 2025.

Raketti on juuri lähtenyt lentoon raketinheittimestä Viron Saarenmaalla katajien välissä.
HIMARS-raketinheitinjärjestelmä ampuu toukokuussa Viron suursotaharjoituksessa Siil 2022. Kuva: Valmar Voolaid / Viron puolustusministeriö
Rain Kooli
Avaa Yle-sovelluksessa

TALLINNA Yhdysvallat on päättänyt sijoittaa Viroon jalkaväkikomppanian ja HIMARS-raketinheittimiä.

Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin mukaan lähiviikkoina saapuvien Yhdysvaltain joukkojen tulo on osa pidempää läsnäoloa Virossa ja muualla Baltiassa.

– Se osoittaa, että Yhdysvallat on sitoutunut tämän alueen turvallisuuteen, Pevkur sanoi lehdistötiedotteessa torstaina.

Jalkaväkikomppanian ja HIMARS-joukkueen on tarkoitus harjoitella virolaisten joukkojen kanssa.

– Tarpeen vaatiessa ne ovat valmiina puolustamaan Viroa, Pevkur totesi.

Viron puolustusvoimat allekirjoitti tällä viikolla hankintasopimuksen kuudesta HIMARS-raketinheitinjärjestelmästä. Ne saapuvat kuitenkin Viroon vasta vuonna 2025.

Yhdysvaltalaisen HIMARS-järjestelmän läsnäolo Virossa auttaa Pevkurin mukaan perehtymään raketinheittimiin jo etukäteen. Tämä lyhentää omien HIMARS:ien käyttöönottoaikaa.

Virossa toimii jo entuudestaan brittivetoinen Naton monikansallinen EFP-taisteluosasto. Siihen kuuluu brittien lisäksi myös ranskalaisia ja tanskalaisia. Viron ilmavalvonnasta Nato vastaa kokonaan.

Viron omien maavoimien vahvuus on kaksi jalkaväkiprikaatia sekä paikallisjoukot.

Suosittelemme