Hyppää sisältöön

Kommentti: Brasilian lehdistövastaava teki MM-kisoissa ison virhearvion – kissan kohtelu varasti otsikot ja sytytti raivon

Kultakandidaatti Brasilian MM-joukkue on herättänyt ihastusta mutta myös polemiikkia. Tiistain lehdistötilaisuudessa meni sauma tehdä loistavaa PR-työtä, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Brasilian MM-joukkueen otteet kentällä, upeat maalit ja niiden jälkeiset tanssit ovat valloittaneet sydämiä kiistanalaisissa Qatarin MM-kisoissa. Neljännesvälierä Etelä-Koreaa vastaan oli paitsi joukkueen myös uskomattoman jalkapallotaituruuden näyttävä voitto.

Yksi nimivahvan ryhmän puhutuimmista pelaajista on ollut Real Madridin laitahyökkääjä Vinicius Junior. Rio de Janeiron favelan raaoista oloista huipulle ponnistanut Vinicius on jo 22-vuotiaana supertähti, jonka tanssiliikkeistä ja leveästä hymystä on tullut globaali tavaramerkki.

Ei siis mikään ihme, että Viniciukselle riitti kysymyksiä keskiviikkona, kun puolivälieriin valmistautuva Brasilian joukkue piti lehdistötilaisuuden Dohan Al Arabi SC -stadionilla.

Vinicius ei saanut olla kuitenkaan valokeilassa yksin. Kesken tilaisuuden pöydälle hyppäsi pressitiloihin päässyt kissa, joka oli mitä ilmeisimmin yksi lukuisista alueella liikkuvista kulkukissoista.

O caso do gato jätti lukemattomille ihmisille kaikkea muuta kuin tyylikkään kuvan.

Toimittajien kysymyksiin vastaillut Vinicius reagoi eläimen ilmaantumiseen iloisella naurulla. Hymy vaihtui hämmästykseksi, kun Brasilian lehdistövastaava Vinicius Rodrigues nappasi kaksin käsin kiinni kissan selkänahasta ja pudotti tämän lattialle.

Rodriguesin toiminta päätyi otsikoihin ympäri maailmaa ja herätti voimakasta kritiikkiä (siirryt toiseen palveluun). Tapahtunutta on ruodittu kovin sanankääntein Brasiliassa ja muualla Etelä-Amerikassa, jossa kissojen läsnäolon koetaan laajasti tuovan hyvää onnea riippuen toki, miten niitä kohtelee.

Tapahtuneeseen reagoi myös eläinten oikeuksia puolustava järjestö PETA, joka piti Rodriguesin tekoa töykeänä ja kovakouraisena.

Kissan kohtalosta tuli niin iso kysymys, että Brasilian päävalmentaja Titekin sai vastata siihen omassa lehdistötilaisuudessaan torstaina. Valmentaja suhtautui kysymykseen huumorilla ja pyysi suuntaamaan sen suoraan Rodriguesille.

– En tehnyt kissalle mitään, siirsin sen sivuun. En kohtele eläimiä kaltoin. Tiedän, miten sosiaalisessa mediassa on reagoitu tähän, mutta en voi sille mitään, lehdistövastaava kommentoi argentiinalaismedia La Vozin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Brasilian päävalmentajalta Titeltä kysyttiin kissan kohtalosta keskiviikon lehdistötilaisuudessa.

Hukattu mahdollisuus

Vaikka kissa tuntui olevan tapahtuneen jälkeen kunnossa, on selvää, että maailman ikonisimman jalkapallomaajoukkueen edustaja sortui kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa isoon virhearvioon.

Pöydälle hypännyt eläinkunnan edustaja herätti paikalla olijoissa paljon sympatiaa ja iloa. Voi vain kuvitella, millaisia maailmalle levinneitä hittikuvia ja meemejä Brasilian hymyilevästä kultapojasta Viniciuksesta ja kissasta olisi saatu, jos eläimen olisi annettu olla pöydällä pidempään ja se olisi laskettu sen jälkeen lempeästi lattialle.

En rehellisyyden nimissä usko, että Rodriguesin tarkoituksena oli vahingoittaa eläintä. Imago rakentuu kuitenkin usein pienistä yksityiskohdista, eleistä ja huomionosoituksista etenkin pienempiään kohtaan. Nyt O caso do gato eli kissakeissi jätti lukemattomille ihmisille kaikkea muuta kuin tyylikkään kuvan.

Maanläheisemmästä imagosta ei olisi ollut Brasilian joukkueelle muutenkaan haittaa.

Rakastettu MM-ryhmä on aiheuttanut kotimaassaan myös polemiikkia sen jälkeen, kun Vinicius junior, Eder Militão, Gabriel Jesus ja takavuosien legenda Ronaldo kuvattiin qatarilaisessa luksusravintolassa syömässä 24 karaatin kullalla kuorrutettua lihaa. Monet ovat pitäneet irvokkaana (siirryt toiseen palveluun), että tähtijalkapalloilijat syövät Qatarissa tuhansien eurojen arvoisia kullattuja annoksia samalla, kun Brasiliassa kymmenet miljoonat ihmiset kärsivät nälästä.

Suosittelemme sinulle