Hyppää sisältöön

Joulu moninkertaistaa rasvaisten maitojen ja juustojen kulutuksen – tammikuussa suomalaiset elävät taas terveellisesti

Perinteikkyys joulupöydässä näkyy myös maitotuottajien tehtailla. Esimerkiksi satakuntalaisen Satamaidon kerman tuotanto kasvaa 50 prosenttia joulun alla.

Joulun lähestyessä kermaisten meijerituotteiden kysyntä kasvaa.
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Satakuntalaisen Satamaidon tehtaalla käy joulun alla kova kuhina. Siellä eletään vuoden kiireisintä aikaa. Yhtiön tuotanto kasvaa jopa puolella.

– Tuotannon kasvu kohdistuu erityisesti kermaan. Perusmaidoissa nousu ei ole ihan niin suurta, sanoo Satamaidon toimitusjohtaja Anniina Honkanen.

Satamaidolle joulun tärkeys näkyy muun muassa siinä, että kaikki mahdolliset huollot on ajoitettu toisiin kuukausiin.

Kerman lisäksi kuluttajille kelpaavat joulun aikaan myös monet muut maitotuotteet, kertoo Valion liiketoimintajohtaja Annamari Lammi.

– Joulu on yksi tärkeimmistä ruokasesongeista. Tässä sesongissa korostuvat leivonnaiset, joissa käytetään niitä rasvaisempia maitotuotteita. Jouluaikaan keitetään riisipuuroa täysmaitoon, leivotaan jälkiruokia ja joululeivonnaisia, joihin menee voita ja kermaa. Tarjotaan mätiä ja smetanaa sekä rakennetaan juustotarjottimia.

Kysynnän kasvu näkyy selkeästi kauppojen tilausmäärissä.

– Esimerkiksi pitkään kypsytetyissä juustoissa ja smetanassa puhutaan jopa viisinkertaisista toimitusmääristä, Lammi paljastaa.

Alkuvuonna palataan arkeen

Jos jouluna syödään rasvaisesti ja perinteisiä jouluruokia nautiskellen, niin tammikuussa moni aloittaa sen kuuluisan ”uuden elämän” eli pyrkii palauttamaan ruokavalionsa kevyemmäksi.

– Alkuvuonna palataan arkeen. Tammikuussa proteiinivälipalat, raejuusto ja kevyttuotteet korostuvat, Valion liiketoimintajohtaja Annamari Lammi kertoo.

Satamaidon toimitusjohtaja Anniina Honkanen kertoo, että alkuvuoden notkahduksen jälkeen maitotuotteiden kysyntä kasvaa jälleen pääsiäisen lähestyessä.

Sesongit seuraavat vuosittain samaa kaavaa, joten tuotannon suunnittelu on ammattilaisilla hallinnassa.

– Tuotantosuunnittelun kokemuksen ja asiakkaiden yhteistyön tuloksena syntyy joulun suunnitelma, ja hyvin on ainakin tähän mennessä pärjätty.

Myös juhlaruokien perinteikkyys helpottaa kysynnän ennustamista.

– Kulutustrendit muuttuvat hitaasti. Voimakkaampien makujen trendi on nyt ollut havaittavissa useamman vuoden ajan. Esimerkiksi juustoissa suomalaiset ovat siirtyneet selkeästi voimakkaampiin makuihin, Lammi toteaa.

Voit keskustella aiheesta 10.12. kello 23 asti.

Suosittelemme