Hyppää sisältöön

Pakkanen pani vauhtia laskettelukeskusten lumetukseen – Turussa ja Salossa pelätään sähkölaskua

Hirvensalon ja Meri-Teijon laskettelukeskuksissa pyritään lumettamaan yöaikaan, mutta pakkasia pitää käyttää hyväkseen myös päivällä. Rinteet pyritään saamaan auki ennen joulua.

Lumitykki lumettaa rinnettä Hirvensalon hiihtokeskuksessa Turussa.
Lumitykki lumetti rinnettä Hirvensalon laskettelukeskuksessa tammikuussa 2021. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Tarja Hiltunen

Varsinais-Suomen laskettelukeskukset Turun Hirvensalossa ja Salon Meri-Teijossa tasapainoilevat tykkilumen teossa sähkökurimuksessa. Molemmissa yrityksissä on käytössä pörssisähkö. Sähköä tarvitaan niin lumitykeissä kuin vesipumpuissakin.

Salossa lumetus alkoi torstaina aamulla. Hirvensalon laskettelukeskuksessa lumetuksen alkua vielä odotetaan. Tykit ovat rinteissä kuitenkin valmiina.

– Odotamme pakkasten myötä Airiston ja Pitkäsalmen jäätymistä, jolloin myös kosteus Hirvensalossa vähenee ja lumen maksimituotto pääsee vauhtiin matalimmilla pakkasilla, sanoo Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtinen.

Tykkilumen teko keskittyy yöaikaan, mutta pakkasia on käytettävä hyväksi myös päivällä.

– Lumetukselle tulee väkisinkin hintaa 25–30 senttiä kilowattitunnilta, mikä tuntuu suoraan sanottuna kauhealta, sanoo Teijo Ski & Action Parkin toimitusjohtaja Tapani Kakko.

Pakkanen käynnistää lumitykit

Lehtisen mukaan rinnekeskuksilla ei ole lumetuksen ajankohdalle vaihtoehtoja, jos rinteet halutaan pitää auki.

– Lunta tehdään, kun se on sään mukaan mahdollista. Toistaiseksi emme ole tehneet päätöstä himmata lumetuksen kanssa. Olemme markkinavoimien varassa. Osalle lippuluokista on tulossa maltillisia hintakorotuksia, sanoo Lehtinen.

Molemmat keskukset pyrkivät avaamaan rinteet jouluksi. Viime talvena päästiin niinkään rinteisiin jo joulukuussa ja odotukset talven varalle ovat kovat niin Turussa kuin Salossa.

Salossa paukut laitetaan lähimatkailuun. Aikaisempina vuosina alueella on matkaillut venäläisiä turisteja varsinkin uuden vuoden vaihteessa, mutta viimeisten vuosien jälkeen heitä ei enää ole ollut, sanoo Kakko.

Hirvensalossa päästiin viime vuonna yli sataan aukiolopäivään. Lehtisen mukaan mahdollista on päästä jopa 120 päivään, jos rinteet saadaan auki ennen joulua.

Suosittelemme sinulle