Hyppää sisältöön

Sidottu mies pahoinpideltiin tajunnan rajamaille Juvalla, pääsi pakenemaan tekijöiden nukahdettua – naiselle ja miehelle ehdollista

Väkivallanteko tapahtui lokakuussa 2020.

Etelä-Savon käräjäoikeuden julkisivun sisäänkänyti lähikuvassa talvella.
Etelä-Savon käräjäoikeus antoi tuomion keskiviikkona. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
STT

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut 52-vuotiaan miehen ja 46-vuotiaan naisen ehdollisiin vankeusrangaistuksiin väkivallanteosta, jossa sidottua miestä pahoinpideltiin Juvalla lokakuussa 2020.

Teko liittyi mahdollisesti velanperintään. Syytetyt kertoivat oikeudessa menneensä uhrin pihalle, sillä tämä oli heidän mukaansa velkaa miessyytetylle.

Oikeuden mukaan uhri sidottiin kuormaliinoilla, nippusiteillä ja teipillä ja lisäksi hänen suunsa teipattiin. Häntä lyötiin ja potkittiin useita kertoja eri puolille kehoa ja pään alueelle.

Oikeuden mukaan uhri oli tilanteessa täysin puolustuskyvytön ja menetti väkivallan seurauksena tajuntansa tai ainakin hänen tajuntansa taso heikentyi. Vammat vaativat sairaala- ja leikkaushoitoa.

Uhri kertoi oikeudessa, että häntä pahoinpideltiin useassa otteessa. Nainen ja mies lähtivät välillä pois ja palasivat takaisin, ja ainakin jalkojen ympärillä ollutta liinaa kiristettiin välillä, hän sanoi.

Uhrin mukaan mies oli kysynyt häneltä kysymyksen, mihin hän oli vastannut. Hän sanoi vastauksen olleen ilmeisesti väärä, koska sitä seurasi pahoinpitely.

Uhri pääsi lopulta lähtemään, kun nainen ja mies nukahtivat. Hän liikutti jalkojaan muutaman sentin kerrallaan ja pääsi tällä tavoin keittiöön, jossa avasi puukolla siteet jaloistaan.

Oikeus: Ei hätävarjelua

Nainen tuomittiin pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen, mies muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta vuoden ja viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Nainen kiisti syytteet. Hän sanoi potkaisseensa uhria ainoastaan hiljaa jalkoväliin ja katsoi syyllistyneensä lievään pahoinpitelyyn. Mies myönsi tapelleensa uhrin kanssa ja sitoneensa tämän. Hän katsoi, että asiassa oli kyse hätävarjelun liioittelusta.

Oikeuden mukaan kummankaan ei voida katsoa toimineen hätävarjelutilanteessa. Mikään seikka puoltanut sitä, että heidän menettelynsä olisi puolustettavaa, tuomiossa sanotaan.

Tuomio annettiin keskiviikkona 7. joulukuuta.

Suosittelemme sinulle