Hyppää sisältöön

Oulun seudun lähijunaliikenteen tulevaisuus maakunnan ja kuntien käsissä – Oulu jäi kolmen kärjen taakse valtakunnallisessa vertailussa

Väylävirasto ja Traficom ovat arvioineet 13 kaupunkiseudun lähijunasuunnitelmia. Työn tehneen konsulttiyhtiön mukaan taloudellisilla perusteilla jatkomahdollisuuksia voisi esittää kolmen kärjelle.

Iin asema olisi Oulun seudun lähijunaliikenteen päätepiste pohjoisessa. Etelässä junien kääntöpaikka olisi Limingassa. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Risto Ukkonen

Oulun seudulle suunniteltu lähijunaliikenne ei nouse kärkipaikoille valtakunnallisessa vertailussa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin torstaina julkistamassa selvityksessä Ii-Liminka-yhteys on yksi mahdollinen vaihtoehto uudeksi matkustajareitiksi, mutta ei todennäköisin. Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen ei kuitenkaan ole valmis luopumaan suunnitelmista nyt esitettyjen laskelmien perusteella.

– Kyllähän tässä sellainen muna-kana-ilmiö on, että kun ei ole yhteyksiä niin tietenkään ei ole riittävästi matkustajiakaan. Nyt pitäisi vaan rohkeasti lähteä kokeilemaan reittejä.

Oulun seudun lähijunahankkeen edelle kiilasivat Turun ja Tampereen seudun suunnitelmat sekä Helsinki-Hanko-yhteys. Ne arvioitiin WSP-konsulttiyhtiön tekemässä lipputulo- ja kannattavuusvertailussa mahdollisten tarkempien jatkoselvitysten kohteiksi, vaikka nekin tarvitsevat selvityksen mukaan vankan yhteiskunnallisen tuen.

Oulu sijoittui vertailussa heti kolmen kärjen taakse. Torstain tiedotustilaisuudessa todettiin, että Oulun seudun suunnitelmien eteneminen on nyt alueen käsissä eli käytännössä maakunnan, kuntien ja mahdollisten muiden paikallisten toimijoiden varassa.

Kunnanjohtaja Mannisen mukaan nyt ei saa katsoa vain mahdollisia lipputuloja ja reittien kustannuksia, vaan kokonaisuutta, joka muuttaisi merkittävästi Oulun seutua

– Lähijunaliikenne olisi seudullinen vetovoimatekijä, johon meidän pitäisi pyrkiä eli uusien asukkaiden houkutteluun. Lisäksi se helpottaisi työmatkaliikennettä ja toisi uusia mahdollisuuksia ihmisille valita asuinpaikkansa.

Oulun seudun suunnitelmissa lähijuna liikennöisi Iin ja Limingan välillä päivittäin mahdollisesti noin kahden tunnin vuorovälillä. Oulun lisäksi juna pysähtyisi myös muilla asemapaikoilla reitin varrella.

Enemmän aiheesta:

Matkustajajunien toivotaan taas pysähtyvän Iissä, mutta sitä ennen on tehtävä paljon töitä

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 9. joulukuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta

Suosittelemme sinulle