Hyppää sisältöön

Yritykset voivat saada apua tuotteidensa kuljetusmaksuihin pian myös Etelä-Karjalassa – valtio tukee syrjäseutujen yrityksiä 6,3 miljoonalla

Imatran, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden yritykset voivat saada avustusta tuotteidensa kuljetuskustannuksiin.

Yleiskuva vuosaaren satamasta, synkät sadepilvet taustalla
Yritykset voivat ensi vuonna saada tukea tuotteidensa kuljetuskustannuksiin Imatralla, Parikkalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella. Kuvituskuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Osa eteläkarjalaisista yrityksistä voi saada ensi vuonna kuljetustukea tuotteidensa rahtikuljetuksiin.

Valtion alueellinen kuljetustuki laajenee vuonna 2023, jolloin tukea voivat saada Imatran, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden alueella toimivat pienet ja keskisuuret yritykset.

Viime vuosina tukea on myönnetty yrityksille Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan maakuntiin sekä Saarijärven-Viitasaaren seutukuntaan.

Kuljetustuella alennetaan rahtikustannuksia, joita harvaan asutuilla alueilla toimivat pk-yritykset maksavat omien tuotteidensa kuljetuksista.

Valtioneuvosto antoi torstaina asetuksen, jonka mukaan alueellinen kuljetustuki jatkuu vuosina 2023‒2025.

Tukialueen laajennuksen taustalla on itäisen Suomen elinvoiman vahvistamista selvittäneen valtiosihteerityöryhmän ehdotus.

”Tervetullut esitys”

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto pitää kuljetustukea hyvin tervetulleena.

– Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen rakennemuutos on ollut hyvin voimakas ennen kaikkea Etelä-Karjalassa. Siihen kun vielä yhdistyy korkea polttoaineiden ja energian hinta, esitys on hyvin tervetullut tänne alueelle.

Hän uskoo, että tuesta hyötyvät monenlaiset yritykset.

– Varmasti kaikki ne hyötyvät, joilla ylipäätään materiaalivirtoja kulkee – joko valmiita tuotteita, raaka-aineita tai puolivalmisteita. Sitä kautta myös kuljetusalan yritykset hyötyvät tästä, koska sitten reittejä pystyy ajamaan kilpailukykyisemmin.

300 000 euron korotus

Hallitus on esittänyt eduskunnalle valtion vuoden 2023 talousarvioon 6,3 miljoonan euron määrärahaa alueelliseen kuljetustukeen.

Summa on 300 000 euroa suurempi kuin vuosina 2020–2022, koska mukana on myös osa Etelä-Karjalan kunnista.

Maantie- ja rautatiekuljetuksen tuki on matkan pituudesta riippuen 9–20 prosenttia maksetusta kuljetusmaksusta. Satamatoimintojen tuki on sataman sijainnista riippuen yksi euroa tai kaksi euroa laivattua tonnia kohden.

Kuljetustuen hakemuskausi on kalenterivuosi. Tukea haetaan sähköisesti Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukselta kolmen kuukauden kuluessa kunkin hakemuskauden päättymisestä.

Suosittelemme sinulle