Eskarissa on turvallisia aikuisia. He saattavat vaikkapa silittää, jos käy kipeää.
Näin kuvaa kuusivuotias Reetta Hytönen. Hän käy esikoulua jyväskyläläisessä päiväkotikoulussa.
– Aikuiset menevät selvittämään asian, jos sattuu jotain, sanoo myös kuusivuotias eskarikaveri Pentti-Noa Okkonen.
Okkosen ja Hytösen mielestä eskarissa on turvallista. Kaikilla ikätovereilla ei ole yhtä hyvin.
Yli 40 prosenttia lapsista kokee olonsa turvattomaksi esikoulussa ainakin välillä, kertoo Lapsibarometri 2022. Korkeasti koulutettujen vanhempien lapset kokevat olonsa muita useammin turvalliseksi.
– Tämä on huolestuttava tulos. Esikoulun pitäisi olla turvallinen paikka lapsille aina, joten tässä meillä on parannettavaa. Esikouluissa pitäisi jutella lasten kanssa siitä, mikä heitä siellä pelottaa ja mikä tuo turvaa, sanoo erikoistutkija Terhi Tuukkanen lapsiasiavaltuutetun toimistosta.
Aiempien tutkimusten mukaan kiusaamista esiintyy jo esikouluissa. Myös Lapsibarometrissä pieni osa lapsista kertoi, että heitä pelottaa toisten ihmisten käytös.
– Se voi kertoa esimerkiksi kiusaamisesta tai toisten lasten käyttämästä väkivallasta esikoulussa, Tuukkanen pohtii.
Käärmeet ja korkeat paikat pelottavat
Pentti-Noa Okkonen pelkää käärmeitä, vaikka ei ole koskaan nähnyt sellaista.
Käärmeillä on terävät hampaat, eikä Okkonen tiedä, mikä niistä on myrkyllinen ja mikä ei.
Pelottavissa tilanteissa turvaa tuo oma äiti.
– Jos otan hänen kädestään kiinni, eskarilainen kuvaa.
Myös Reetta Hytönen saa turvaa perheen koirista ja omasta äidistä, kun korkeat paikat tai käärmeet pelottavat.
– Jos olisin vaikka puussa ja oksa katkeaisi, äiti pelastaisi minut, hän pohtii.
Eskarilaisten mielikuvitus laukkaa
Esikoululaisten turvattomuuden tunteet liittyvät useimmiten lähiympäristöön, kertoo Lapsibarometri.
Noin kolmannes lapsista sanoo, että heitä pelottaa pimeys. Esiin nousivat myös yöaika ja painajaiset, luonnonilmiöt, kummitukset ja möröt sekä huvipuistot. Huvipuistoissa pelottavat erityisesti kummitusjunat ja muut hurjiksi tarkoitetutkin laitteet.
– Nämä ovat luonnollisia ja aikuisillekin tuttuja pelkoja. Monet eskari-ikäiset tietävät jo, että kummituksia ei ole olemassa. Silti mielikuvitus laukkaa ja mielikuvituksen tuotteet pelottavat vielä, sanoo Terhi Tuukkanen.
Yli 80 prosenttia lapsista kertoi pelkäävänsä joskus.
Isot yhteiskunnalliset asiat, kuten koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja ilmastokriisi, eivät tulleet esille, kun eskarilaisilta kysyttiin pelottavista asioista.
Lapsibarometrin toteutti lapsiasiavaltuutetun toimisto. Puhelinhaastatteluihin vastasi yli 400 esiopetusikäistä lasta keväällä 2022. Heitä haastateltiin turvallisuudesta, sitä lisäävistä ja vähentävistä asioista ja peloista.
Äidin syli tuo turvaa pelottavassa tilanteessa
Pelottavissa tilanteissa auttaa hellyys. Neljännes lapsista kertoi, että pelko vähenee aikuisten halauksella, silityksellä tai sylillä.
Useimmiten turvallinen aikuinen on äiti, monesti myös isä. Turvaa tuovat myös sisarukset ja ystävät. Monet pitävät kotia tärkeänä turvapaikkana.
– Yllättävin tulos oli, että erityisesti hellyys painoittui turvaa tuovana asiana näin paljon. Aiemmista tutkimuksista tiedämme, että läheiset ihmiset ovat tärkeitä lasten turvallisuudentunteelle, Tuukkanen sanoo.
Lapset saavat turvaa aikuisista myös eskarissa.
He kertovat turvallisuuden lisääntyvän, kun paikalla on riittävästi aikuisia, jotka leikkivät heidän kanssaan ja ovat heidän lähellään. Turvallisille aikuisille voi myös kertoa vaikkapa kiusaamisesta.
– Näin lapset toivat esille, että riittävä määrä aikuisia tekee esikoulusta turvallisen, Tuukkanen summaa.
Yli 90 prosenttia lapsista ilmoitti, että heillä on turvallinen ihminen elämässään. Yli 70 prosentilla on turvallinen paikka.
– Kokonaisuutena lapsibarometrin tulokset ovat varsin myönteisiä. Lapset tunnistavat pelkoja ja osaavat sanallistaa niiden aiheuttajia. Lisäksi isot yhteiskunnalliset turvattomuuden aiheuttajat eivät näy vielä pienten lasten elämässä, Tuukkanen summaa.
Osa lapsista kuitenkin koki, ettei heillä ole turvallista paikkaa tai ihmistä. Etenkin isojen perheiden lapset eivät löydä turvapaikkaa. Eroa saattaa selittää osittain se, että isot perheet elävät usein muita ahtaammin, jolloin omaa yksityisyyttä ja turvallista tilaa voi olla vaikea löytää.
Tuukkanen: Keskustelkaa peloista lasten kanssa
Terhi Tuukkanen lähettää barometrin tulosten perusteella terveisiä usealle taholle.
Päättäjiä ja asuinalueiden suunnittelijoita hän kannustaa kuuntelemaan lasten ajatuksia peloista ja turvallisuutta lisäävistä tekijöistä lähiympäristössä. Lapsilta voi hänen mukaansa löytyä ihan uudenlaisia oivalluksia ympäristön suunnitteluun.
Lasten kanssa työskenteleviä hän kehottaa keskustelemaan lasten kanssa siitä, mikä näitä pelottaa ja mikä tuo turvaa.
– Vanhemmille ja kaikille lasten kanssa eläville haluaisin lähettää sellaiset terveiset, että annetaan lapsille hellyyttä, otetaan syliin, silitetään, rauhoitellaan ja lohdutetaan erityisesti silloin, kun lapsia pelottaa tai jännittää.
Voit keskustella aiheesta 13. joulukuuta kello 23:een asti.