Hyppää sisältöön

Onko sinullakin hakusessa, mitä tarkoittavat madonluvut ja alijäämä? Testaa osaamisesi ja ota talouspolitiikan sanasto haltuun

Vaikeat termit vilahtelivat asiantuntijoiden puheissa, kun valtiovarainministeriö julkaisi torstaina virkamiespuheenvuoron, jossa Suomen valtion talouden tilaa ennakoitiin pitkälle tulevaisuuteen.

Talouspolitiikan käsitteet voivat olla vaikeita kenelle tahansa, puhumattakaan asiaan vihkiytymättömille. Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Mitä ihmettä tarkoittavat vakauttaminen, kestävyysvaje ja kuuluiset talouden madonluvut?

Ensi kevään eduskuntavaalien on povattu olevan talousvaalit. Valtiolla on velkaa enemmän kuin koskaan, ja ensi kevään vaaliteltoilla niin toreilla kuin sosiaalisessa mediassakin poristaan sopeuttamisista, suhdanteista ja taloudesta ylipäätään.

Jo nyt puolueiden puheenjohtajien puheissa vilahtelevat talouskäsitteet, ja politiikan ilmatila tulee sakenemaan vaikeista sanoista tulevien kuukausien aikana.

Siksi on entistäkin tärkeämpää, että jokainen ymmärtää politiikan taloustermejä.

Seuraavaksi pääset tekemään testiä, jossa kimurantit talouskäsitteet pistävät kovimmankin talouspolitiikan osaajan tiedot syyniin. Katso, saatko oikein kaikki 11 kysymystä, ja kerro lopuksi kommenteissa, miten meni.

Suosittelemme sinulle