Hyppää sisältöön

Keravan kaupunki vetäytyy vuoden 2024 asuntomessuista – kaupunginjohtaja: "Emme halunneet kantaa yksin kaikkia riskejä"

Keravan kaupunki ja Suomen Asuntomessut eivät ole päässeet viime viikkojen aikana yhteisymmärrykseen esimerkiksi asuntomessujen riskienhallinnasta. Keravalla on suunnitelmissa oma asumisen tapahtuma.

Keravan kaupunginjohtajan Kirsi Rontun mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt kaikesta rakentamisesta riskialttiimpaa. Kuva: Keravan kaupunki
Jani Nivala

Keravan kaupunki aikoo vetäytyä asuntomessuhankkeesta. Näillä näkymin perinteisiä asuntomessuja ei järjestetä Kivisillan alueella vuonna 2024.

Keravan kaupunginhallitus aikoo esittää valtuustolle asuntomessuhankkeen puitesopimuksen päättämistä ja oman asumisen tapahtuman järjestämistä kesällä 2024. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa Keravalla maanantaina 12. joulukuuta.

Keravan kaupunki ja Suomen Asuntomessut eivät ole päässeet viime viikkojen aikana käydyissä neuvotteluissa yksimielisyyteen messujen järjestämiseen liittyvistä asioista.

Keravan kaupunginjohtajan Kirsi Rontun mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut sen, että rakentamiseen liittyvät riskit ovat kasvaneet.

– Tässä ei nyt ole mitään hirveää dramatiikkaa. Kaupunki ei vain halua, että kaikki riskit asuntomessuista kaadettaisiin Keravalle. Jos maailmalla tapahtuisi jotain odottamatonta, niin Keravan kaupunki olisi ainoa korvausvelvollinen, Rontu kertoo.

Riskienhallinnan lisäksi Keravan kaupunki ja Suomen Asuntomessut eivät löytäneet yhteistä näkemystä puitesopimuksen liitteenä olevan yhteistoimintasopimuksen yksityiskohtiin. Näkemyseroja oli myös aikataulun suhteen.

Asuntomessut oli suunniteltu järjestettäväksi Kivisillan alueella, jonka asemakaava valmistui runsas vuosi sitten. Keravan kaupunki on tehnyt töitä alueella jo useiden vuosien ajan ja kunnalistekniikkaa on rakennettu Kivisiltaan tänä vuonna.

Jonkinlainen asumisen tapahtuma on kuitenkin luvassa Keravalla

Kaupunki suunnittelee omaa asumisen tapahtumaa, joka saatetaan tehdä yhteistyössä Suomen Asuntomessujen kanssa.

– Mikään ei poissulje sitä, että Suomen Asuntomessut olisi Keravan kaupungin kumppani tulevassa, meidän omassa asumisen tapahtumassa, kaupunginjohtaja Rontu toteaa.

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio sanoo, että heidän puolestaan viralliset asuntomessut voisivat olla Keravalla vuonna 2024.

– Sopimus on edelleen voimassa, ja me emme ole irtisanomassa sitä. Olemme hyvin avoimia jatkolle, Tapio kertoo.

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtajan Anna Tapion mukaan nyt suunnitellaan puhtaalta pöydältä Keravan kanssa uudenlaista asumisen tapahtumaa, joka olisi kevyempi kuin perinteiset asuntomessut. Kuva: Suomen Asuntomessut

Suomen Asuntomessut on saanut viime päivien aikana yhteydenottoja asuntomessuja hamuavilta kunnilta ympäri Suomen.

– Yhteydenottoja on tullut esimerkiksi paikkakunnilta, jotka ovat aiemmin olleet asuntomessupaikkakuntina. Puolessatoista vuodessa ei täysimittaista asuntomessuhanketta saada aikaan, mutta jotain ehdimme luoda ja innovoida, Tapio visioi.

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtajan mukaan neuvotteluja on käynnissä ja kiinnostuneita on paljon.

– Elämme sellaista aikaa, että katseet kääntyvät koteihin ja ihmiset satsaavat asumisen ratkaisuihin. Kun maailma ympärillä myllertää, niin omaan kotiin voi kuitenkin vaikuttaa, Tapio analysoi.

Loviisan asuntomessut toteutuvat suunnitellusti ensi vuonna

Kuningattarenrannan alue Loviisan keskustan tuntumassa isännöi ja emännöi vuoden 2023 asuntomessuja. Loviisan asuntomessujen valmistelut etenevät kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin mukaan hyvin.

– Meidän ja Suomen Asuntomessujen välillä ei ole sellaisia kiistoja, että joutuisimme vääntämään kättä, Oker-Blom kertoo.

”Loviisa on asuntomessujen valmisteluissa paljon pidemmällä kuin Kerava, ja olemme tarvittaessa valmiina tarkentamaan sopimuksia. Näillä näkymin suuria muutoksia ei tarvitse tehdä”, kertoo kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom. Kuva: Loviisan kaupunki

Loviisan kaupunginjohtajan mukaan Keravan messujen peruuntuminen on luonnollisesti suuri vastoinkäyminen.

– On hyvin harmillista, etteivät asuntomessut toteudu Keravalla. Täytyy luottaa siihen, että he tekivät kaikkensa kompromissiin pääsemiseksi. En näe, että maailma tai mikään olisi muuttunut niin paljon, että tässä olisi ollut pakko keikuttaa venettä näin, Oker-Blom toteaa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 10. joulukuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle