Hyppää sisältöön

Eläinlääkärien vastaanottoja aiotaan yhdistää Keski-Pohjanmaalla – mikään kunta ei kuitenkaan haluaisi luopua omastaan

Perhon- ja Lestijokilaaksossa sekä Kälviällä on tulevaisuudessa todennäköisesti puolet vähemmän eläinlääkärivastaanottoja kuin nykyisin.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon selvityksen mukaan käynnit pieneläinvastaanotoilla ovat yhteistoiminta-alueella kymmenessä vuodessa tuplaantuneet. Viime vuonna niitä oli reilut 5500. Arkistokuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Heini Holopainen

Pula lääkäreistä muuttaa eläinlääkäripalveluita Keski-Pohjanmaalla jatkossa.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuoltoon ollaan luomassa uudenlaista mallia hoitaa eläinlääkäripalvelut Perhon- ja Lestijokilaaksoissa sekä Kälviällä.

Perhonjokilaaksoon ehdotetaan kolmen vastaanoton sijaan yhtä usean lääkärin yhteisvastaanottoa.

Lestijokilaaksoon ja Kälviälle taas kaavaillaan kolmen sijasta kahta yhteisvastaanottoa.

Taustalla ovat hankaluudet saada rekrytoitua eläinlääkäreitä varsinkin sijaisiksi. Yhteisvastaanottojen arvioidaan parantavan eläinlääkäreiden työoloja ja viihtyvyyttä.

Mikään alueen kunnista ei kuitenkaan ole halukas luopumaan omasta vastaanotosta.

Kaikkia ei yksi vastaanotto miellytä

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveys on selvittänyt alueen kuntien näkökantoja vastaanottojen sijoittamiseen.

Perhon kunta järjestäisi Perhonjokilaakson eläinlääkäritoiminnan kahden toimipisteen periaatteella. Sen mukaan vastaanottojen pitäisi jatkossa löytyä Perhosta ja Kaustiselta.

Nyt ne sijaitsevat Halsualla, Vetelissä ja Perhossa.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta ehdottaa jokilaaksoon vain yhtä toimipistettä, jossa työskentelisi useampi lääkäri.

Veteli sijoittaisi jokilaakson toimipisteen Veteliin ja Kaustinen Kaustiselle. Halsua toivoo sitä keskeiselle paikalle jokilaaksoon.

Ympäristöterveyslautakunnan esityslistalla (13.12.2022) mainitaan, että keskeisimmällä paikalla sijaitsee Veteli, kun tarkastellaan tuotantotilojen ja valtatie 13:n sijaintia.

Missään Perhonjokilaakson kunnassa ei tällä hetkellä ole yhteisvastaanotolle sopivia hyväkuntoisia tiloja. Kunnista löytyy kuitenkin halukkuutta järjestää sellaiset omien kuntarajojen sisältä.

Yhteisvastaanotolla olisi selvitysten mukaan esimerkiksi helpompi jakaa töitä ja hoitaa sijaisuuksia. Suurin osa alueen eläinlääkäreistä kannattaa yhteisiä työtiloja.

Lestijokilaaksossa vajetta

Lestijokilaaksossa ja Kälviällä on periaatteessa kolme eläinlääkärin vastaanottoa. Kannuksessa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä eläinlääkäriä.

Kannuksen kaupunki toivoo, että sen eläinlääkärivastaanotto säilyy ja sitä voitaisiin kehittää yhteistyössä lukion eläinlääketieteellisen linjan ja Kpedun Kannuksen toimipaikan kanssa.

Ympäristöterveyslautakunnan esityksessä todetaan kuitenkin, että Kannuksessa kunnaneläinlääkäreille ei ole riittänyt asiakkaita. Pieneläimet on hoidettu Kälviän tai Toholammin pisteissä. Tämä on kuormittanut kunnaneläinlääkäreitä Kälviällä ja Toholammilla. Kannuksen alueen tuotantoeläimet on taas hoidettu pääosin yksityisellä eläinlääkärillä.

Toholammin kunta haluaisi, että alueen palvelut keskitettäisiin Toholammille.

Ympäristöterveyslautakunnan lausunnossa todetaan, että Lestijokilaakson päivystyspiirin alueella parhaiten toimisi kahden yhteisvastaanoton periaate. Lopettaminen uhkaisi näin ollen todennäköisesti Kannuksen klinikkaa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle