Hyppää sisältöön

Mari Eder otti ”kotiladuiltaan” sen, mikä otettavissa oli – hehkuttaa yllättäjä Anamarija Lampicia: ”Kova suoritus”

Mari Eder oli rauhallisen hyväksyvä Hochfilzenin pikakilpailun suoritukseensa. Hänen mielestään Suomen huolto otti myös kisassa torjuntavoiton.

Mari Eder teki makuuammunnassa hyvin pienen virheen ja pystyn ohilaukauskin oli hyvin lähellä rajaa. Kuva: IMAGO/CEPix/ All Over Press

Mari Eder pääsi aloittamaan ampumahiihdon maailmancupin kahdella ”kotikisalla”, sillä Itävallassa asuvalle Ederille Hochfilzenin radat ovat hyvin tutut harjoituskaudelta. Viikko sitten Kontiolahden pikamatkalla Ederillä oli kommelluksia, mutta nyt Hochfilzenin laduilla hän osasi olla huolellisempi. Tulos oli kuitenkin samaa luokkaa kuin kauden avauksessa, tällä kertaa Eder oli 20:s.

Kisan rakenne oli Ederin mielestä kuitenkin erilainen kuin Kontiolahdella, ja hän oli suoritukseensa ”rauhallisen hyväksyvä”. Hän ampui sekä makuulta että pystystä yhden ohilaukauksen.

– Tänään otettiin irti se, mikä oli otettavissa. 80 prosenttia ei riitä minulla ihan huipputuloksen tekemiseen. Sitä jahdataan, että pääsisin sinne 90 tai 100 prosenttiin, hän sanoi viitaten ampumasuoritukseensa.

Ederin hiihtovauhtikin oli samaa tasoa kuin kauden avauksessa. Hiihdosta ampumahiihtoon vaihtanut Anamarija Lampic piti parasta vauhtia yllä, Elvira Öberg jäi slovenialaisesta 27 sekuntia, mutta sen jälkeen listalta löytyi seitsemän naista tasaisessa ryppäässä. Eder oli mukana tässä ryhmässä.

Mari Eder oli pikamatkalla hiihtoajassa kisan kahdeksanneksi nopein. Kuva: IMAGO/CEPix/ All Over Press

Ederin mukaan Kontiolahdella hänellä oli todella paljon keskivertoa paremmat sukset alla, mutta Hochfilzenin haastavat olosuhteet aiheuttivat hänelle ja huollolle päänvaivaa. Kisapaikalla kun on lunta vähän ja rata oli jäinen.

– Jouduimme tekemään huollon kanssa paljon töitä. Vielä eilen tuntui, että on niin paljon suksia, jotka ovat samanlaisia. Se on yleensä sen merkki, että mikään ei ole oikein hyvä, Eder kertoi.

– Luulen, että saimme torjuntavoiton ja hiihtoajat näyttävät, että onnistuimme kuitenkin hyvin.

Ederin ero päivän voittajaan, Saksan Denise Herrmann-Wickiin oli hieman yli minuutin. Häntä harmitti se, ettei hän onnistunut tällä kertaa iskemään paremmin, sillä siihen olisi ollut mahdollisuus.

– Tämän päivän kisa ei ollut kauhean korkeatasoinen, tosi vähän oli nolla-ammuntoja (12). Oma arvioni on, että sillä on jotakin tekemistä sen kanssa, että hiihtoalusta oli niin epävakaa. Se näkyi etenkin pystyammunnassa. Ainakaan tuuli ei ollut selittävä tekijä, Eder totesi.

Hochfilzenin rata saattoi näyttää televisiokuvissa hyvältä, mutta se oli Ederin mielestä epävakaa ja jäinen, ja se vaatii urheilijoilta tarkkuutta ja enemmän jalkatöitä.

Naisten kisat jatkuvat lauantaina takaa-ajolla, joka ei kuulu Ederin tämänhetkisiin suosikkeihin. Viime vuonna takaa-ajo oli hänelle ylivoimaisesti kaikkein vaikein kisamuoto, mutta tästä huolimatta hän aikoo lähestyä seuraavia kisoja rauhallisin mielin.

– Tiedän kehityskohteeni ja pystyin tänään ottamaan muutamia sekunteja pois Kontiolahteen verrattuna. Minulla on yhä muutamia sellaisia teknisiä asioita ammunnassa, joita haluaisin onnistua tekemään kisasuorituksessa paremmin, Eder pohti.

– Tärkeintä on, että pääsen siihen omaan tekemiseen kiinni paremmin. Että paketti säilyisi kasassa paremmin. Kontiolahden takaa-ajo oli jo askel parempaan, vaikka se ei tuloksellisesti (24:s) ollut kauhean hyvä.

Hochfilzenin pikakilpailun suurin yllättäjä oli Anamarija Lampic, joka starttasi uransa ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuun. Lampic oli voittokamppailussa mukana aina pystypaikalle asti, mutta kolme ohilaukausta pudotti hänet palkintokorokkeelta. Tästä huolimatta slovenialainen kiilasi kisassa viidenneksi.

Eder ei ollut yllättynyt Lampicin suorituksesta, sillä tämä oli säväyttänyt jo alkukauden IBU-cupissa sijoittumalla pikakilpailussa kuudenneksi. IBU-cup on ampumahiihdon toiseksi korkein kilpailutaso.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten hiihdon ampumahiihtoon vaihtanut sprintin olympiavoittaja Stina Nilsson hävisi Hochfilzenin pikakilpailussa Lampicille liki puolitoista minuuttia hiihtovauhdissa. 35:nneksi sijoittunut Nilsson ampui kaksi ohilaukausta.

Ederin mielestä Lampicin ampumasuorituksessa on odotettavissa heilahtelua, mutta hiihtovauhdillaan tämä entinen sprintteri paikkaa helposti ohilaukauksiaan.

– Se oli kova suoritus ja jo IBU-cupin tuloksista oli nähtävillä, että hänen vauhtinsa on kova, Eder sanoi.

Hän oli tutkaillut hiihtoanalyysejä laajemmin ja sen mukaan Ruotsi Elvira Öberg ei ollut aivan samanlaisessa iskukunnossa kuin Kontiolahdella. Hän uskoo, että ero kaksikon pienenee yhä.

– Varmaan tuolla vauhdilla Lampicilta on tulossa lisää tulosta tänä talvena enemmänkin.

Suosittelemme sinulle