Hyppää sisältöön

Miksei Edmonton vapauta Puljujärveä? Nyt puhuvat pelaajan agentti ja seurapomo: ”Jesse on sydämellinen ja rehellinen ihminen”

Edmonton Oilersin ja Jesse Puljujärven tilanne on niin tulehtunut, että ainoa ratkaisu löytyy pelaajakaupasta toiseen seuraan. Edmonton ei kuitenkaan ole saanut siirtoa aikaseksi.

Jesse Puljujärvi on tehnyt vain yhden maalin tällä kaudella NHL:n runkosarjassa. Kuva: NHLI via Getty Images
Tommi Seppälä

Jesse Puljujärvi, 24, nousi puheenaiheeksi Edmontonissa jälleen myöhään keskiviikkoiltana.

Turhautunut pelaaja purki tuntemuksiaan aiemmin samana päivänä Yle Urheilun haastattelussa harvinaisen rehellisesti ja suoraan. Kommentit nousivat otsikkotasolle myös Kanadan päässä ja palauttivat pintaan keskustelun pelaajan ja seuran tulehtuneista väleistä.

Kaikki tilanteen osapuolet tuntuvat olevan saagasta samoilla linjoilla: tilanne ajautui jo menneenä keväänä umpisolmuun niin, että vain siirto toiseen seuraan todennäköisesti laukaisee paineen.

Yle Urheilun tietojen mukaan Oilers-GM Ken Holland lupasikin jo kesällä Puljujärven leirille kaupata suomalaishyökkääjän pois kaupungista.
Pelaajakauppaa ei ole kuitenkaan koskaan kuulunut. Viesti seuran suunnasta on tiettävästi ollut, ettei heikko jälleenmyyntiarvo mahdollista siirtoa. Tässä Puljujärven kolmen miljoonan sopimus toimii kivenä kengässä.

Jesse Puljujärvi (oikealla) on saanut pelata paljon supertähti Connor McDavidin rinnalla, mutta tulosta ei ole tullut. Kuva: Getty Images

Puljujärven kommentit osuivat luonnollisesti myös tämän pelaaja-agentin Markus Lehdon silmiin.

– Jesse on sydämellinen ja rehellinen ihminen, joka puhuu aina suoraan. Olen tietenkin aika hyvin kartalla siitä, millaisia tuntemuksia hänellä on, joten eivät ne kommentit minua siinä mielessä yllättäneet. Hieman harmittaa, miten Kanadan päässä kommentteja käsiteltiin, Lehto sanoo Yle Urheilulle.

Raatorehellistä viestiä

Myös seurajohtaja Holland otti tilanteeseen kantaa keskiviikkona Suomen aikaa. Kanadalaiselle urheilukanava Sportsnetille pitkään Oilersia läheltä seuranneen Mark Spectorin artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) Holland nosti käytännössä kätensä pystyyn Puljujärven pelillisistä ongelmista.

– Minulla ei ole ratkaisua, se on minun vastaukseni. Tämä on kova liiga, Holland linjasi.

– NHL on kova liiga ja siksi pidän nuoria pelaajia AHL:ssä mahdollisimman pitkään. Tämä ei ole kehitysliiga, vaan sarja, missä sinua arvioidaan näyttöjen eikä potentiaalin kautta. Kun sitten kuulen, että Jesse on menettänyt itseluottamuksensa, en kuule sellaista asiaa ensimmäistä kertaa, Holland totesi.

GM Ken Holland kommentoi Jesse Puljujärven tilannetta kanadalaismedialle. Kuva: NHLI via Getty Images

Se, miten Oilers Puljujärven suhteen viestii ja toimii, ei jätä tulkinnanvaraa. Paikallinen media on ajanut Puljujärveä kaupungista jo pitkään ilman, että seura tai joukkueen johtavat pelaajat olisivat puuttuneet asiaan millään tavalla. Eri raportit kaupungista kertovat tähtipelaajien haluttomuudesta pelata Puljujärven kanssa.

Tähän kaikkeen Hollandin kuivat kommentit olivat selkeää jatkumoa. Jänteet ovat poikki molemmin puolin.

Mahdollisesta pelaajakaupasta ei silti kumpikaan osapuoli halunnut keskiviikkona ääneen puhua.

– En voi sanoa tähän nyt mitään, Puljujärvi väisti.

On selvää, miksi Puljujärven leiri ei halua elämöidä asialla. Heikosti pelannut suomalaishyökkääjä ei halua vaikeasta tilanteesta yhtään vaikeampaa. Etenkin eurooppalaiselta pelaajalta siirron aggressiivinen vaatiminen otettaisiin konservatiivisessa yhteisössä helposti vastaan niskoitteluna – ikään kuin pelaaja hakisi syitä vaikeuksiin muualta kuin peilistä.

Puljujärvi pyöritti hyvin Oilersin toisen ylivoimakoostumuksen pakkopeliä Arizonaa vastaan torstaina.

Se, miksi Oilers ei tee asialle mitään, on suurempi mysteeri.

Seura varmasti ajattelee, ettei se halua antaa pelaajaa toisaalle ilmaiseksi. Tilanne on kuitenkin siinä määrin umpisolmussa ja kehittymässä jopa häiriötekijäksi muulle joukkueelle, että kaupan tekemisen pienellä tappiollakin voisi kuvitella käyvän järkeen. Vaikka Puljujärvi löisi läpi muualla, kukaan ei voi sanoa Edmontonille, ettei se katsonut Puljujärvi-korttia viimeiseen pisteeseen.

Lehto kommentoi mahdollista pelaajakauppaa kieli keskellä suuta.

– Agentilla on kuitenkin vain rajallisesti kontrollia tällaisiin asioihin. Ensisijaisesti toivon, että Jesse saisi nyt jäällä onnistumisia ja sitä kautta positiivisuutta kaikkeen tekemiseen. Tuttu leveä hymy pitäisi palauttaa kasvoille. Mielestäni tuolla työmäärällä Jesse ansaitsisi jo onnistumisia.

Lehto ei sano sitä ääneen, mutta tietää, ettei pari tehtyä maalia enää laukaise jännitteitä. Edmontonilla on ollut kuukausia aikaa ratkaista tilanne, mutta se on ja pysyy. Lehto muistuttaakin seurajohtoa tehdyistä sitoumuksista.

– Kun viimeistä sopimusta tehtiin, silloin tehtiin myös tiettyjä sitoumuksia. Jesse lupasi antaa kaikkensa ja sitten todettiin, että jos homma ei toimi, tapahtuu muutoksia ja tiet erkanevat. Tuskin jääkiekkopiireissä kukaan voi tulla sanomaan, ettei Jesse olisi antanut tuolle seuralle kaikkeaan, Lehto sanoo.

– Nyt olisi oikeasti hyvä ajatella ihmistä ja pelaajaa myös.

Puljujärvi teki kauden toistaiseksi ainoan maalinsa lokakuun lopussa. Hän ohjasi Darnell Nursen laukauksen maaliin.

Mikäli seura ei kauppaa Puljujärveä – tai laita tätä siirtolistalle – laitahyökkääjä pelaa kauden Edmontonissa. Jos Oilers ei tekisi Puljujärvelle ensi kesänä niin sanottua minimitarjousta (qualifying offer), suomalaisesta tulisi rajoittamaton vapaa agentti. Kesään on kuitenkin nykyisessä ilmapiirissä todella pitkä aika.

Usko ei horju

Puljujärven umpisolmu on harvinainen, mutta ei täysin poikkeuksellinen suomalaisessa NHL-kiekossa. Muuan Olli Jokinen tuli Pohjois-Amerikkaan 1990-luvun lopulla niin ikään nuorten MM-kultasankarina todella pienellä varausnumerolla, mutta kävi läpi kovan mankelin ennen läpimurtoaan.

Suomeen ensimmäiseltä NHL-keikaltaan kesken kauden palannut Jokinen kävi läpi pohjaketjujen roolit tappeluhommia myöten ennen kuin löi läpi kärkiketjun pelaajana. Läpimurto tapahtui vasta Jokisen kuudennella kaudella ja kolmannessa NHL-seurassa Floridassa.
Lehdon usko Puljujärveen ei ole mennyt.

– Jesse on erittäin hyvä pelaaja, urheilija ja ihminen. Minun uskoni häneen ei ole horjunut eikä horju vieläkään.

Siihen, miten vasta yhden maalin kuluvalla kaudella tehnyt Puljujärvi saisi hanojaan auki, seurajohtaja Hollandilla oli yksinkertainen ohje.

– Jos olet maalintekijä, mene maalille, sieltä ne maalit tulevat. Kun menet sinne usein, joku kiekko menee sinusta sisään, ehkä ohjaat maalin tai lyöt sisään irtokiekon. Kyse on maalille menemisestä, Holland ohjeisti.

Suosittelemme sinulle