Hyppää sisältöön

Rukakeskuksen rinnetyöntekijät marssivat ulos, taustalla ärtymys lakon aikaisesta tuplapalkasta

Hiihtokeskusalan työtaistelu näkyy Kuusamon Rukalla tänään mielenilmauksena. PAMiin kuuluvia rinnetyöntekijöitä on Rukakeskuksessa reilut 40.

Rukakeskuksen pääluottamusmies Kimmo Nevanperä selittää laskettelijoille, miksi hissit menevät kiinni mielenilmauksen takia. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Hanne Kinnunen,
Ensio Karjalainen

Rukakeskuksen rinnetyöntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan perjantai-iltapäivänä kolmen aikaan. Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenet järjestävät mielenilmauksen vastalauseena työnantajan lakon aikaiselle toiminnalle.

Hiihtokeskusalan useamman rinnekeskuksen kaksipäiväinen lakko 1.–3.12. hoidettiin pamilaisten mielestä epäreilusti. Rukakeskus Oy:n pääluottamusmies Kimmo Nevanperän mukaan lakon aikana työnantaja palkkasi työntekijöitä jopa tuplapalkalla. Rinteitä pidettiin auki myös esimiesvoimin.

– Kyse on myös turvallisuudesta, jos ketä tahansa otetaan töihin lakon aikana, sanoo Nevanperä.

Rukakeskuksessa on 40–50 PAMiin kuuluvaa rinnetyöntekijää, joten heidän ulosmarssinsa todennäköisesti pysäyttää hissit ja välinevuokraamon toiminnan.

– Todennäköisesti vuoropäälliköt tulevat tänäänkin ratkomaan ongelmia, mutta toivottavasti saadaan mahdollisimman paljon hissejä kiinni.

Pääluottamusmies Nevanperä kertoi Ylelle jo joulukuun 1. päivänä, että luvassa voi olla mielenilmaisuja.

Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen pitää 15 minuutin varoitusajalla tulevaa mielenilmausta harmillisena.

– Kyllä me joudumme rinnealueita sulkemaan, mutta tässä on tarkoitus kello 19 asti saada pari hissiä auki. Yömäki joudutaan tältä illalta perumaan, kertoo Parviainen.

Parhaillaan Rukalla on menossa free style -hyppyjen Euroopan Cup, joka vaatisi sekin henkilöstöä, mutta Parviaisen mukaan sitä ei nyt riitä.

– Paljon on lomalaisia ja tunturissa, kotimaisia ja kansainvälisiä, niin kyllä tästä heille varmaan huono maku jää, sanoo Parviainen.

Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi eilen, torstaina 8. joulukuuta hiihtokeskusalalle uuden lakkovaroituksen joulupyhien ajaksi. Parviainen toivoo, että neuvottelupöydissä päästään eteenpäin.

– Molempien osapuolten pitäisi ottaa hattu käteen ja miettiä, mitkä mahdollisuudet on saada sopimus ja päästä normaaliin työrauhatilanteeseen.

Voit keskustella aiheesta 10. joulukuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle