Hyppää sisältöön

Naisia ajeluttanutta miestä epäillään kahdesta henkirikoksesta – poliisin mukaan epäillyllä on ollut tietty toimintatapa, uhreja voi olla lisää

51-vuotias vangittu mies on poliisin epäilyn mukaan syyllistynyt kahteen henkirikokseen ja mahdollisesti lukuisiin pahoinpitelyihin ja seksuaalirikoksiin. Poliisi toivoo mahdollisten uhrien ilmoittautuvan.

Poliisi pyytää henkirikoksista epäillyn Mika Moringin kanssa mahdollisesti liikkuneita naisia ilmoittautumaan. Moring on liikkunut kuvassa olevalla autolla. Kuva: Poliisi

Poliisilla on käynnissä Suomen oloissa harvinainen henkirikostutkinta.

Vangittuna olevaa 51-vuotiasta Mika Moringia epäillään henkirikoksista, joiden epäillään tapahtuneen vuosina 2019 ja 2022.

Poliisi on julkaissut epäillyn nimen ja kuvan sekä kuvia hänen autostaan, koska pitää sitä välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi.

Myös Yle julkaisee epäillyn nimen ja kuvan jo tutkinnan tässä vaiheessa epäillyn rikoksen poikkeuksellisuuden takia, ja koska poliisi on arvioinut julkaisusta olevan hyötyä tapausten selvittämisessä.

Kaksi epäiltyä henkirikosta

Helsingin poliisilla on tutkinnassa kadonneen naisen epäilty henkirikos, johon liittyen käräjäoikeus vangitsi miehen viime perjantaina.

Poliisi epäilee Katja Miinalaisen joutuneen henkirikoksen uhriksi elokuun puolivälin jälkeen.

Helsingin poliisi tiedotti katoamisesta ensimmäisen kerran 5. lokakuuta. Tuolloin poliisi kertoi, että kadonnut henkilö oli nähty viimeksi 14. elokuuta Salon Kiikalassa, jossa Mika Moring oli tuolloin ottanut naisen kyytiinsä.

Poliisin mukaan kaksikko on ajellut ja leiriytynyt Tammelassa, Keski-Suomessa ja Lapissa syrjäisillä alueilla.

Nainen on 165 senttimetriä pitkä ja painaa noin 50 kiloa. Hänellä on pitkät, tummat ja suorat hiukset sekä siniset silmät. Häneltä saattaa puuttua hammas ylhäältä edestä tai vasemmasta kulmasta.

Itä-Suomen poliisi epäilee, että Moring liittyy myös syksyllä 2019 kadonneen 35-vuotiaan helsinkiläisen Saara Arvan tapaukseen.

Viimeisin havainto hänestä tehtiin elokuussa 2019 Pohjois-Savon Vesannolla.

Poliisi ei kommentoinut perjantaina, ovatko uhrit edelleen kateissa.

Poliisi uskoo uhreja olevan useita

Poliisin mukaan Moring on ajeluttanut useita naisia ympäri Suomen eri aikoina.

Poliisi kertoo, että mies on pahoinpidellyt kyydissä olleita naisia ja hän on saattanut kohdistaa heihin myös seksuaalista väkivaltaa.

– Uskomme, että tällaisia henkilöitä on ollut vuosien saatossa enemmänkin kuin on poliisin tiedossa. On erittäin tärkeää tavoittaa muut mahdolliset uhrit, tutkinnanjohtaja Mari Päivärinta kertoo.

Tyypillistä on ollut, että epäilty on ottanut naisia kyytiin ja esimerkiksi leiriytynyt heidän kanssaan. Retket ovat suuntautuneet ympäri Suomen.

Rikostarkastaja Jari Kosken mukaan poliisilla ei ole tarkkaa arviota mahdollisten uhrien määrästä. Koski sanoo, että epäillyllä näyttää olleen tietty toimintatapa, joka antaa olettaa, että uhreja on lisää.

– On haettu kontakti näihin naisiin, lähdetty heidän kanssaan maakuntiin matkalle ja kohdistettu väkivaltaa, Koski kuvailee.

Poliisi tutkii nyt sitäkin, voisiko Moringilla olla osuutta myös muihin henkirikoksiin tai katoamistapauksiin.

– Tällaisessa tilanteessa sitä ei voida poissulkea, Koski lausuu.

Hän ei ota kantaa siihen, onko epäilty myöntänyt tai kiistänyt osuutensa mainittuihin tekoihin.

Poliisi pyytää havainnot ja vihjeet osoitteeseen vakivaltavihjeet.helsinki@poliisi.fi tai numeroon 0295 476 147.

Juttua päivitetty rikostarkastaja Jari Kosken kommenteilla ja uusilla lisätiedoilla 9.12.2022 klo 13.01 ja kello 13.28.

Lisätty epäillyn nimi ja kuva 9.12.2022 klo 13.30 ja epäiltyjen uhrien nimet kello 14.

Suosittelemme sinulle