Hyppää sisältöön

Viherseinät edistävät terveyttä, kertoo väitöstutkimus – jo parin viikon altistuminen tuo hyötyjä

Väitöskirjatutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että säännöllinen altistuminen viherkasveille sisätiloissa vahvistaa ihmisen immuunipuolustusta.

Tuija Veirto

Tuore tutkimus osoittaa, että sisäkasvit voivat edistää ihmisen terveyttä.

Filosofian maisteri Laura Soinisen väitöskirjatutkimuksessa toimistotyöntekijät altistettiin viherseinille kahden viikon ajan.

Viherseiniä on markkinoilla erilaisia. Tutkimuksessa käytetyissä malleissa kasvualustana ei käytetty multaa, vaikutukset haluttiin keskittää kasveihin. Lisäksi viherseinissä oli ilmakierto.

– Kasvivalikoimassa oli yleisesti tuttuja huonekasveja, esimerkiksi traakkipuita, köynnösvehkaa ja pesäraunioita, Laura Soininen toteaa.

Altistus tapahtui pintojen ja sisäilman kautta työaikana. Aikaa ei mitattu, mutta altistus oli säännöllistä.

Vaikutuksia tutkittavien elimistössä seurattiin ihonäytteiden ja veriarvojen mittausten avulla.

– Huomasimme, että viherseinät monipuolistivat työntekijöiden immuunijärjestelmän häiriöiltä suojaavaa ihon mikrobistoa, Soininen kertoo.

Nainen (Laura Soininen) kurkistaa viherkasvin lehtien takaa. Kasvokuva. taustalla sisätilassa ikkuna, josta näkyy ihmisiä ja huonetilaa.
Laura Soininen kuvattuna väitöspäivänään joulukuun alussa Lahden Tiedepuistossa. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Tulokset ovat lupaavia muun muassa yleistyvien allergioiden ja autoimmuunisairauksien ennaltaehkäisyn kannalta, mutta jatkotutkimusta tarvitaan. Tutkimuksen kohteena oleva altistusryhmä oli pieni, 30 ihmistä, ja muutokset olivat hienovaraisia.

– Vakuutuimme kuitenkin siitä, että tätä kannattaa tutkia lisää, Soininen sanoo.

Sisäkasvien vaikutuksia on selvitetty vähän

Sisäkasveja tutkittiin osana laajempaa aineistoa Helsingin yliopiston Lahden yksikössä tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin, voisivatko luonnosta löytyvät mikrobit edistää ihmisten terveyttä kaupunkiympäristöissä.

Monipuolisen mikrobialtistuksen tiedetään stimuloivan immuunipuolustusta muun muassa siten, että se oppii tunnistamaan ja erottelemaan kehon ulkopuolelta tulevista mikrobeista harmittomat ja haitalliset.

– Siten vältetään turhat tulehdusreaktiot, Laura Soininen kertoo.

Viherseinätutkimus on Soinisen mukaan ensimmäinen, jossa kasvien lisäämisen sisätiloihin osoitetaan olevan yhteydessä paitsi ihmisen mikrobistoon, myös immuunijärjestelmän säätelyyn.

Aiemmin on keskitytty ulkotiloihin ja tutkittu muun muassa luontoaltistusta päiväkotilapsilla. Samoin selvitetään, millaisia vaikutuksia kotipihojen monimuotoisuuden lisäämisellä on.

Sisäkasvien vastaavista vaikutuksia tiedetään ylipäätään vähän.

Soininen kertoo törmänneensä vain yhteen tutkimukseen, mutta siinäkin kohteena olivat suljettuihin kammioihin eristetyt kasvit.

Suosittelemme sinulle