Hyppää sisältöön

Valot saattavat sammua Itä-Suomen maanteillä sähköpulan välttämiseksi

Itä-Suomessa varaudutaan sammuttamaan osa maanteiden valaistuksesta mahdollisen sähköpulan estämiseksi. Pohjois-Savon ely-keskus on laatinut yhdessä Väyläviraston kanssa listan sopivista kohteista.

Valtatie viiden moottoritieosuus Siilinjärvellä. Lunta sataa ja on pimeää.
Valot palaisivat taajamien lähellä olevilla tieosuuksilla myös silloin, kun ne muuten suunnitelmien mukaan sammutettaisiin sähköpulan ehkäisemiseksi. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Pekka Niiranen

Tie- ja liikenneasioista vastaava Pohjois-Savon ely-keskus on laatinut yhdessä Väyläviraston kanssa listan kohteista, joissa valot voidaan tarvittaessa sammuttaa. Tavoitteena on välttää sähköpula ja sähkökatkot tilanteissa, joissa sähkön tuotanto ei riitä vastaamaan kysyntää.

– Sammutettavat valaistusjaksot voisivat sijoittua esimerkiksi pitkille maantieosuuksille syrjässä taajamien ulkopuolella, selittää Pohjois-Savon ely-keskuksessa työskentelevä tienpidon suunnittelun asiantuntija Mikko Laitinen.

Tällaisia tieosuuksia ovat esimerkiksi valtatie 5, valtatie 9 ja kantatiet 75 ja 77.

Laitisen mukaan sammuttamisella pyrittäisiin välttämään alueellisia pakotettuja sähkökatkoksia, joita energiayhtiöt voivat joutua tekemään, jos sähköpula uhkaa.

Päätöksen sammuttamisesta tekee Väylävirasto, joka vastaa yhdessä alueellisten ely-keskusten kanssa noin 78 000 kilometristä maanteitä. Niistä noin 12 000 kilometriä on valaistu yhteensä 260 000 valaisimella.

Myös kohteita, joissa valaistusta ei voi sammuttaa

Sammutettavien kohteiden lisäksi listausta on tehty myös kohteista, joissa valaistusta ei Pohjois-Savon ely-keskuksen mielestä pidä sammuttaa.

Mikko Laitisen mukaan tällaisia kohteita ovat esimerkiksi taajamaympäristöt, joissa valaistus on osa liikenneturvallisuutta.

– Muita mahdollisia alueita olisivat raja-asemien ja lentoasemien välittömät läheisyydet ja junaratojen tasoristeykset.

Myös lossirannat ja koulujen ympäristöt ovat alueita, joissa valojen pitäisi palaa.

– Valoja ei pitäisi sammuttaa ainakaan koulujen aamutuntien aikana, jotta turvattaisiin koululaisten turvallisuus.

Ely-keskuksen mukaan kyse on tässä vaiheessa vain varautumisesta.

– Tulevan talven aikana nähdään, tuleeko meillä sähköpula. Jos tulee, niin uskoisin, että valoja lähdetään sammuttamaan, Laitinen toteaa.

Suosittelemme sinulle