Hyppää sisältöön

Rikkihapporekan kaatuminen pisti Lahden uuden kehätien suojarakenteet kovaan testiin – luontoon pääsi jopa kahdeksan tonnia rikkihappoa

Väyläviraston mukaan uuden maantien rakenteet estävät rikkihapon pääsyn pohjavesiin. Rikkihappoa kuljettanut säiliörekka kaatui illalla eteläisellä kehätiellä.

Kaatunut säiliöauto rikkihappolastissa Lahden kehätiellä 9.12.2022. Kuva: Samuli Ikäheimo

Harjavallassa Bolidenin tehtaalla rikkihapolla täytetty säiliörekka kaatui eilisiltana Lahden eteläisellä kehätiellä. Kun rekka iskeytyi asfalttitiehen, toisen säiliön kaula murtui. Syntyneestä puolen metrin aukosta pulppusi maahan noin 7–8 tonnia rikkihappoa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen onnettomuudesta torstai-iltana varttia yli yhdeksän.

Suojavarusteisiin pukeutuneet palomiehet arvioivat tilannetta lähietäisyydeltä ja pelastusjohto tarkasteli onnettomuuspaikkaa sadan metrin suojavyöhykkeen ulkopuolelta droonilla.

Rekan toinen säiliö jäi kokonaan ehjäksi ja rikkoutuneen säiliön toinen lohko säilyi vauriotta. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

– Kesti pari tuntia, että saatiin imuauto paikalle. Rikkoutuneesta lohkosta imettiin noin tonnin verran sinne jäänyttä rikkihappoa ja myös ehjät säiliöt tyhjennettiin, kertoo päivystävä päällikkö Jari Lehtinen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Onnettomuudesta annettiin vaaratiedote Päijät-Hämeeseen Ylen kanavilla kello 22.56. Vaaratilanteen kerrottiin olevan ohi yöllä pian kahden jälkeen.

Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuuspaikka saatiin raivattua aamuseitsemältä. Liikenne tieosuudella palautui normaaliksi ajokaistojen siistimisen jälkeen.

Lahden eteläisen kehätien itään vievät kaistat olivat varhain perjantaiaamuna suljettuna ja jään peitossa onnettomuuden raivaustöiden jäljiltä. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Uuden maantien rakenne joutui testiin

Täsmälleen kaksi vuotta sitten valmistunut Lahden eteläinen kehätie on rakennettu niin, että onnettomuustilanteissa kemikaalit eivät pääse pohjavesiin.

Onnettomuus sattui Launeella, jossa kehätietä rakennettaessa jouduttiin kaivamaan lähemmäksi pohjavettä. Sen vuoksi paikalle tehtiin rakennusvaiheessa raskas suojausrakenne.

– Pohjavettä suojaa paksu ja tiivis betonikaukalo. Sen ulkopuolella on vettä läpäisemätön bentoniittimatto. Ojan päällä on lisäksi paksu kuminen kalvo, mikä estää rikkihapon pääsyn kosketukseen pohjaveden kanssa, kertoo Janne Wikström Väylävirastosta.

Hän toimi projektipäällikkönä kehätien rakentamisessa.

Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin ei havainnut, että rikkihappoa olisi päätynyt veteen onnettomuusalueella. Kuva: Mika Moksú

Vuotoalueen puhdistus on kesken

Seuraavaksi edessä on luontoon valuneen rikkihapon poistaminen. Aluetta tutkitaan parhaillaan ja kartoitetaan hulekaivoja, joihin rikkihappoa on mahdollisesti valunut.

Pelastuslaitoksen Jari Lehtinen kertoo, että harkinnassa on kaksi vaihtoehtoa: veteen laimentuneen rikkihapon imeminen tai sen neutralisointi kalkilla.

– Tilanne on vakaa eikä akuuttia vaaraa enää ole. Voimme rauhassa pohtia seuraavaa toimenpidettä, Lehtinen arvioi.

Rikkihappo valui tien varressa kulkevaan ojaan, joka laskee Porvoonjokeen.

Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin kävi aamulla tarkastamassa alueen. Hapon päätymisestä vesistöön ei näkynyt merkkejä.

Luonnon kannalta rikkihappo ei ole aineena pahimmasta päästä. Malinin mukaan se olisi silti saanut aikaan tuhoa, etenkin kun vuotanut määrä oli suuri.

– Pintavesissä se alentaa veden happamuutta ja on vaarallista esimerkiksi kaloille. Pohjaveteen se voi liuottaa maaperästä metalleja. Rikkihappo muodostaa myös sulfaattia, mikä heikentää pohjaveden laatua, Malin kertoo.

Rikkihapon poisto on tarkoitus käynnistää tänään. Kemikaali neutraloidaan kalkilla ja sidotaan hiekkaan. Hiekka puolestaan kerätään talteen imuautolla.

Näyttötaululla kerrottiin Lahden Liipolan tunnelin sulkemisesta liikenteeltä sen jälkeen, kun rikkihappolastissa ollut rekka oli kaatunut eteläisellä kehätiellä. Kuva: Jarno Kajova / YLE

Lahden eteläisen kehätien rakentamista suunniteltiin vuosia. Lopullinen sysäys rahoituksen varmistumiselle saatiin, kun Kärpäsenmäessä sattui rikkihappo-onnettomuus kevättalvella 2016.

Rikkihappolastissa ollut säiliörekka törmäsi puuhun ja kaatui valtatiellä 12 aivan kerrostalojen vieressä. Silloin säiliöstä pääsi vuotamaan kymmenen litraa rikkihappoa.

Suosittelemme sinulle