Hyppää sisältöön

EU-parlamentissa laaja korruptioepäily, Belgian poliisi tehnyt 16 kotietsintää – belgialaislehtien mukaan epäilyt kohdistuvat Qatariin

Belgian poliisi on tehnyt perjantaina 16 kotietsintää, takavarikoinut 600 000 euroa ja ottanut kiinni neljä henkilöä EU-parlamenttiin liittyvässä korruptiotutkinnassa.

Belgian liittovaltion poliisi on jo kuukausien ajan epäillyt, että Persianlahden valtio yrittää vaikuttaa EU-parlamentin päätöksentekoon. Kuva: Dmitry Rukhlenko / AOP
Leonard Wilhelmus

Belgian poliisi on aloittanut EU-parlamenttiin liittyvän korruptiotutkinnan, kertovat belgialaismediat.

– Liittovaltion poliisin tutkijat ovat epäilleet kuukausien ajan, että eräs Persianlahden valtio yrittää vaikuttaa Euroopan parlamentin taloudellisiin ja poliittisiin päätöksiin, Belgian liittovaltion poliisin tiedottaja Eric van Fuyse sanoi Knack-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Euroopan parlamenttiin on Fuysen mukaan yritetty vaikuttaa antamalla suuria rahasummia ja arvokkaita lahjoja henkilöille, joilla on strategista tai poliittista vaikutusvaltaa parlamentissa.

Belgian poliisi ei ole kertonut, mikä Persianlahden valtio on kyseessä, mutta belgialaislehtien Knackin ja Le Soiren lähteiden mukaan valtio olisi Qatar.

Qatar on saanut osakseen kovaa kansainvälistä kritiikkiä jalkapallon miesten maailmanmestaruuskisoihin liittyen.

Poliisi teki perjantaina 16 kotietsintää, joiden aikana viranomaiset takavarikoivat tietokoneita, puhelimia ja yhteensä 600 000 euron edestä käteistä rahaa.

Kotietsintöjä tehtiin Belgian poliisin mukaan useassa belgialaiskaupungissa. Etsintöjen kohteena oli europarlamentaarikoiden avustajia.

Myös ex-meppi otettiin kiinni

Poliisi otti etsintöjen yhteydessä neljä Italian kansalaista kiinni. Yksi heistä on entinen keskustavasemmistolaisen S&D-ryhmän europarlamentaarikko Pier Antonio Panzeri. Panzeri johtaa nykyään Brysselissä päämajaansa pitävää Straff Impunity -järjestöä.

Kiinniotettujen joukossa oli Knack-lehden tietojen mukaan myös europarlamentaarikon avustaja, lobbari ja ammattiliiton edustaja.

Brysselissä lobbaus on erittäin yleistä, koska siellä sijaitsevat sekä Naton että EU:n päämajat. Tutkinnassa onkin kyse siitä, onko Qatar yrittänyt vaikuttaa päättäjiin tavanomaisen lobbaamisen rajat ylittävällä tavalla.

Euroopan parlamentti ei ole halunnut kommentoida kotietsintöjä.

Oikaisu 9.12.2022 klo 17:02: Korjattu Panzerin sukunimi ja titteli. Lisätty myös tieto muista kiinniotetuista.

Suosittelemme sinulle