Hyppää sisältöön

Hiihtoladut ovat nyt ”upeassa kunnossa” Helsingissä – Suomen Latu ohjeistaa hiihtäjiä ottamaan rauhallisesti ja olemaan huutamatta kirosanoja

Helsingissä Paloheinän hiihtoladut ovat nyt hyvässä kunnossa ja lunta piisaa. Ladulle tarvitaan suksien lisäksi myös valmiutta ottaa muut huomioon.

Petri Ruutu kertoo, että aikanaan työmatkaa hiihtäessä häntä vastaan tuli silloin tällöin muitakin, jotka taittoivat työmatkan suksin. Kuva: Saara Hirvonen / Yle
Saara Hirvonen,
Don Lehtinen

Vantaalainen Petri Ruutu on yksi niistä, joka voi kertoa jälkipolville hiihtäneensä aikanaan töihin. Paloheinän hiihtoladuilta tänään perjantaina tavoitettu Ruutu kertoo kuitenkin luonnosta nauttimisen olevan hiihtämisessä hyötyä tärkeämpää.

– Olin silloin Ruskeasuolla töissä. Työmatka oli kymmenkunta kilometriä suuntaansa, ja kummassakin päässä juoksin ensin kymmenkunta minuuttia suksien kanssa. Se oli kyllä ihan mahtavaa, Ruutu kertoo.

Helsingissä Paloheinän hiihtoladut ovat Suomen Ladun viestintäpäällikkö Panu Könösen mukaan nyt ”upeassa kunnossa”.

– Vain koiralatu on vielä suljettuna. Pääsääntöisesti kaikki ladut ovat timmissä kunnossa. Joku niistä oli vielä niin sanotusti keltaisella eli pohjattuna, mutta hiihtämään pääsee, Könönen kertoo.

Runsaiden lumisateiden myötä Helsingissä on juuri nyt enemmän kunnostettuja latuja (siirryt toiseen palveluun) kuin hiihtomaastoistaan tunnetulla Saariselällä (siirryt toiseen palveluun).

Ladulla ei huudeta ja kiroilla

Lumen lisäksi hiihtämiseen tarvitaan oikeanlaiset välineet ja käytöstavat. Myös aloittelevat hiihtäjät tulee ottaa huomioon.

Hiihtoetiketti herätti huomiota torstaina, kun Helsingin Sanomat kertoi tapauksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa hiihtäjä hiihti väärään suuntaan yksisuuntaisella reittiosuudella ja aiheutti onnettomuuden. Alamäkeen suksinut kokenut hiihtäjä joutui väistämään väärään suuntaan hiihtänyttä henkilöä. Väistämisen seurauksena alamäkeä laskenut hiihtäjä kaatui, ja hänen takareiden jänteensä repesi.

Suomen Ladun Panu Könönen uskoo, että onnettomuuteen vaikuttivat sekä puutteelliset latumerkinnät että hiihtäjän taitotaso.

– Alkukausi on sellainen, että kun tulee lunta ja virallisesti kaikkia latuja ei ole avattu, niin helposti ihmiset lähtevät hiihtelemään vähän miten sattuu. Tarkemmin en tapausta tunne. Mediatietojen ja sosiaalisen median perusteella tilanteessa oli erittäin kokenut hiihtäjä, joka tietää mitä tekee, ja toinen, joka ei ehkä tiedäkään, Könönen sanoo.

Panu Könösen mukaan korona-aikana ja sen jälkeen hiihtokursseille on ollut kysyntää, ja kurssien vetäjistä on ollut jopa pulaa. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Myös ohitustilanteet voivat aiheuttaa närää laduilla. Könönen ohjeistaa erityisesti kokeneempia ja nopeampia hiihtäjiä ottamaan tilanteet rauhallisesti ja turvallisesti.

– Ainakaan ei huudeta, että ”latua” ja kiroilla perään. Sen, joka on hitaampi, annetaan mennä omaa vauhtia. Nopeampi ohittaa, kun on mahdollisuus.

Könönen muistuttaa myös, että jalan ja esimerkiksi pulkan kanssa liikkeellä olevat eivät yksiselitteisesti saa mennä laduille.

Entinen työmatkahiihtäjä Petri Ruutu vinkkaa aloitteleville hiihtäjille, että harrastaminen kannattaa suosiolla aloittaa helposta maastosta.

– Olen vasta-alkajien kanssa monta kertaa hiihtänyt, ja muistan alkuvuosilta valinneeni joskus turhan mäkistä maastoa. Oikeanlaiseen kaatumiseen ja suksen pitoon on myös tärkeää panostaa, Ruutu sanoo.

Lumitilanne suosii hiihtäjää

Hiihtämisen kannalta lumitilanne on Uudellamaalla hyvä, sillä lunta on tullut perjantaina paljon.

Ennätyskinokset ovat kuitenkin vielä kaukana. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan havaintoasemalla lumipeitteen syvyys on perjantaina ollut 27 senttiä, kun ennätys on 47 senttiä. Uudellamaalla lumipeitteen syvyys vaihtelee 10–30 sentin välillä.

Ylen meteorologi Anne Borgströmin mukaan lumipeitteen paksuus vaihtelee alueittain paljon. Syynä on Suomen yllä oleva matalapaineen alue, joka pyörittää lumikuuroja erityisesti etelärannikon alueella.

– Nämä ovat tällaisia lumikuuronauhoja, eli se ei ole mikään laajempi sadealue joka tulee jostain ja liikkuu jonnekin, Borgström sanoo.

Borgströmin mukaan lisää lunta on tulossa viikonlopun ja ensi viikon alun aikana, mutta hajanaisesti, ja paikalliset erot ovat todella suuria.

Lumisateet ja lämpötilat viikonloppuna koko Suomessa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 10. joulukuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle