Hyppää sisältöön

Ammattiopiston keskeyttämiset vähenivät, kun oppilaiden tuki tuotiin kännykkään

Vantaalaisessa ammattioppilaitoksessa onnistuttiin viime vuonna siinä, missä ei vuosiin onnistuttu: vähentämään opintojen keskeytyksiä.

Kuvassa opiskelijat Dai Nguyen, EveliinaTuominen ja Soili Koivumäki, oppimassa käytännön taitoja.
Ammattiopisto Varian opiskelijat DaiNguyen, EveliinaTuominen ja Soili Koivumäki, oppimassa käytännön taitoja. Kuvattu Vantaalla 2.12.2022. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Pauliina Happo

Ammatillisen koulutuksen keskeyttämiset ovat Tilastokeskuksen tietojen mukaan olleet kasvussa useana vuonna peräkkäin. Korona-aikana haasteet keskeyttämisten estämiseksi kasvoivat edelleen etäopintojen ja erityisjärjestelyiden seurauksena. Monet oppilaitokset ovatkin viimeaikoina lisänneet erilaisia tukitoimia saadakseen keskeyttämiset vähenemään.

Vantaalla noin 3 800 opiskelijan Ammattiopisto Variassa opiskeilijoiden tuen tarvetta tunnusteleva tukibotti on yksi toimivaksi osoittautunut keino. Kuntaliiton hankkeessa syntynyt sovellus, Annie-tukibotti, on yksi monista sovelluksista, joiden avulla oppilaiden keskeyttämistä eri oppilaitoksissa pyritään vähentämään.

Pekka Tauriainen rehtori ammattiopisto Varia.
Varian rehtorin Pekka Tauriaisen mukaan opiskelijoilta saadun palautteen perusteella tuen tarpeisiin on pystytty tekstiviestikontaktin avulla vastaamaan hyvin. - Kokemukset ovat olleet positiivisia. Opiskelijapalautteen perusteella olemme pystyneet vastaamaan tarpeeseen yllättävänkin hyvin, Tauriainen arvioi. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Tukibotti Annie lähestyy opiskelijaa tekstiviestitse tasaisin väliajoin tai opintojen solmukohdissa. Botti selvittää, tarvitseeko opiskelija tukea. Jos tarvitsee, tukibotti ohjaa hänet tuen tarpeen perusteella suoraan oikean työntekijän pakeille.

Variassa ensimmäistä vuotta opiskeleva Mira Kemppinen sai Annie-botista nopeasti apua perheen ja koulun yhdistämiseen ja yleiseen jaksamiseen. Hän pitää tekstiviestillä lähestyvää, matalan kynnyksen palvelua toimivana.

Mira Kemppinen opiskelija ammattiopisto Varia.
Mira Kemppisen mielestä opiskelijoiden uskallus hakea apua vaihtelee. Siihen vaikuttavat erityisesti aiemmat kokemukset. - Jos on hakenut apua, mutta tullut vähätellyksi, tarjottu vääränlaista apua, tai joutuu odottamaan apua liian pitkään, voi ajatella, että ehkä en tarvitsekaan apua. Avun hakeminen jää siihen, pohtii Kemppinen. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Sinulle tulee viesti, jossa kysytään, onko kaikki hyvin. Kukaan ei tiedä, mitä vastaat paitsi tukibotti ja tuleva kontakti, mikä sieltä tarjotaan. Sovitussa tapaamisessa ne ihmiset potkivat sinua eteenpäin, Kemppinen kuvailee.

Matalan kynnyksen palvelusta on etua tilanteissa, joissa pitää saada opettaja nopeasti kiinni tai selkoa opintosuorituksista.

Joonas Nyman opiskelija ammattiopisto Varia.
Joonas Nylundin mukaan tiedon saaminen opintojen vaiheesta helpottui huomattavasti tukibotin myötä. - Kun opinnot alkavat kasaantua, se on opiskelijalle se isoin ongelma, hän arvioi. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Opettaja otti yhteyttä ja sain heti tietää missä mennään, missä vaiheessa kurssit ovat ja millaista arvosanaa on tullut, sanoo toista vuotta opiskeleva Joonas Nylund.

Opintojen yksilöllistämisen kääntöpuoli

Vuonna 2018 astui voimaan ammatillisen koulutuksen uudistus, minkä seurauksena opetus muuttui aiempaa yksilöllisemmäksi ja kurssimuotoisemmaksi. Samaan aikaan ammattikoulutuksen keskeyttäneiden osuus opiskelijoista on lisääntynyt.

Myös korona-aika on lisännyt osassa oppilaitoksissa keskeytyksiä. Etenkin verkko-opintojen keskeyttäminen on oppilaitosten huolena.

Puhelinsovellus koulunkäyntiin.
Rehtori Pekka Tauriaisen mukaan ”Hei, mitä kuuluu?” -viestiin tulleet opiskelijoiden tukipyynnöt ovat liittyneet muun muassa opintoihin, mielenterveyteen, jaksamiseen ja ihmissuhteisiiin. - Käytännössä voidaan esimerkksi lähettää kysely tammikuun puolessa välissä tietylle ryhmälle tai tietyille opiskelijoille, ja vastausten perusteella ohjata vastanneet opiskelijat tuen piiriin, Tauriainen kertoo. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Varian rehtori Pekka Tauriaisen mukaan aiemmin tiiviissä ryhmässä opettaja tunsi melko hyvin opiskelijansa. Nykyisin ryhmät vaihtuvat paljon nopeammin, eikä samanlaista suhdetta saada luotua.

– Tästä voisi löytyä se tekijä, mikä ehkäisee keskeyttämistä, arvioi Tauriainen.

Puututaan ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi

Kuntaliiton hankkeessa syntynyt sovellus on yksi monista, joiden avulla oppilaiden keskeyttämistä eri oppilaitoksissa pyritään vähentämään.

Annie-tukibotiksi kutsuttua matalan kynnyksen tukipalvelua kehitettiin Varian kanssa kaksivuotisessa hankkeessa. Siihen osallistui yli 4 000 opiskelijaa. Sovellus on ollut testauskäytössä myös 16 muussa oppilaitoksessa eri puolilla maata.

Kyseessä on tietokonejärjestelmäsovellus, joka lähettää Variassa tekstiviestin opiskelijoille tai opiskelijaryhmille, esimerkiksi joulukuun puolessavälissä tai ennen vuodenvaihdetta, jolloin keskeyttämisten määrä on suurimmillaan.

Tulokset vuosina 2021–2022 ovat rehtorin mukaan olleet lupaavia.

– Toki teemme paljon muutakin keskeyttämisten estämiseksi, mutta tämän kokemuksen perusteella näyttää siltä, että tällä on positiivinen vaikutus. Mittausjakson aikana keskeyttämiset vähenivät neljä prosenttia. Mielestäni se on todella paljon, kun yksi prosentti tarkoittaa meidän kokoisessa oppilaitoksessa 40–50 opiskelijaa, sanoo Tauriainen.

Rehtori uskoo, että oikea-aikaisuus tuen saamisessa on keskeistä. Tauriainen kutsuukin tukibottia tuntosarviksi.

– Saamme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kontaktia opiskelijaan ja saamme vielä ohjattua oikean tuen äärelle ja olemme kiinnostuneita heistä aiempaa enemmän, sanoo Tauriainen.

Katso Yle Areenasta:

Marja Sannikka: Amis on kriisissä. Amisreformin piti parantaa opetusta, mutta oppitunnit ja opettajien määrä vähenivät. Opetusministeri Jussi Saramo vastaa, miten amikset saadaan taas jaloilleen. Vieraina myös erityispedagogi Erja Sandberg ja Sakki ry:n puheenjohtaja Jutta Vihonen.

Suosittelemme sinulle