Ammatillisen koulutuksen keskeyttämiset ovat Tilastokeskuksen tietojen mukaan olleet kasvussa useana vuonna peräkkäin. Korona-aikana haasteet keskeyttämisten estämiseksi kasvoivat edelleen etäopintojen ja erityisjärjestelyiden seurauksena. Monet oppilaitokset ovatkin viimeaikoina lisänneet erilaisia tukitoimia saadakseen keskeyttämiset vähenemään.
Vantaalla noin 3 800 opiskelijan Ammattiopisto Variassa opiskeilijoiden tuen tarvetta tunnusteleva tukibotti on yksi toimivaksi osoittautunut keino. Kuntaliiton hankkeessa syntynyt sovellus, Annie-tukibotti, on yksi monista sovelluksista, joiden avulla oppilaiden keskeyttämistä eri oppilaitoksissa pyritään vähentämään.
Tukibotti Annie lähestyy opiskelijaa tekstiviestitse tasaisin väliajoin tai opintojen solmukohdissa. Botti selvittää, tarvitseeko opiskelija tukea. Jos tarvitsee, tukibotti ohjaa hänet tuen tarpeen perusteella suoraan oikean työntekijän pakeille.
Variassa ensimmäistä vuotta opiskeleva Mira Kemppinen sai Annie-botista nopeasti apua perheen ja koulun yhdistämiseen ja yleiseen jaksamiseen. Hän pitää tekstiviestillä lähestyvää, matalan kynnyksen palvelua toimivana.
– Sinulle tulee viesti, jossa kysytään, onko kaikki hyvin. Kukaan ei tiedä, mitä vastaat paitsi tukibotti ja tuleva kontakti, mikä sieltä tarjotaan. Sovitussa tapaamisessa ne ihmiset potkivat sinua eteenpäin, Kemppinen kuvailee.
Matalan kynnyksen palvelusta on etua tilanteissa, joissa pitää saada opettaja nopeasti kiinni tai selkoa opintosuorituksista.
– Opettaja otti yhteyttä ja sain heti tietää missä mennään, missä vaiheessa kurssit ovat ja millaista arvosanaa on tullut, sanoo toista vuotta opiskeleva Joonas Nylund.
Opintojen yksilöllistämisen kääntöpuoli
Vuonna 2018 astui voimaan ammatillisen koulutuksen uudistus, minkä seurauksena opetus muuttui aiempaa yksilöllisemmäksi ja kurssimuotoisemmaksi. Samaan aikaan ammattikoulutuksen keskeyttäneiden osuus opiskelijoista on lisääntynyt.
Myös korona-aika on lisännyt osassa oppilaitoksissa keskeytyksiä. Etenkin verkko-opintojen keskeyttäminen on oppilaitosten huolena.
Varian rehtori Pekka Tauriaisen mukaan aiemmin tiiviissä ryhmässä opettaja tunsi melko hyvin opiskelijansa. Nykyisin ryhmät vaihtuvat paljon nopeammin, eikä samanlaista suhdetta saada luotua.
– Tästä voisi löytyä se tekijä, mikä ehkäisee keskeyttämistä, arvioi Tauriainen.
Puututaan ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi
Kuntaliiton hankkeessa syntynyt sovellus on yksi monista, joiden avulla oppilaiden keskeyttämistä eri oppilaitoksissa pyritään vähentämään.
Annie-tukibotiksi kutsuttua matalan kynnyksen tukipalvelua kehitettiin Varian kanssa kaksivuotisessa hankkeessa. Siihen osallistui yli 4 000 opiskelijaa. Sovellus on ollut testauskäytössä myös 16 muussa oppilaitoksessa eri puolilla maata.
Kyseessä on tietokonejärjestelmäsovellus, joka lähettää Variassa tekstiviestin opiskelijoille tai opiskelijaryhmille, esimerkiksi joulukuun puolessavälissä tai ennen vuodenvaihdetta, jolloin keskeyttämisten määrä on suurimmillaan.
Tulokset vuosina 2021–2022 ovat rehtorin mukaan olleet lupaavia.
– Toki teemme paljon muutakin keskeyttämisten estämiseksi, mutta tämän kokemuksen perusteella näyttää siltä, että tällä on positiivinen vaikutus. Mittausjakson aikana keskeyttämiset vähenivät neljä prosenttia. Mielestäni se on todella paljon, kun yksi prosentti tarkoittaa meidän kokoisessa oppilaitoksessa 40–50 opiskelijaa, sanoo Tauriainen.
Rehtori uskoo, että oikea-aikaisuus tuen saamisessa on keskeistä. Tauriainen kutsuukin tukibottia tuntosarviksi.
– Saamme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kontaktia opiskelijaan ja saamme vielä ohjattua oikean tuen äärelle ja olemme kiinnostuneita heistä aiempaa enemmän, sanoo Tauriainen.
Katso Yle Areenasta: