Euroopassa lentomatkustus kasvaa kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n arvion mukaan vuonna 2023 nopeammin, kuin lentoyhtiöt lisäävät vuoroja.
– Tämä tuotto, jota odotamme, vastaa noin dollaria matkustajalta, sanoo IATA:n pääekonomisti Marie Owens Thomsen.
Lentoyhtiöiden IATA arvioi yhtiöiden tekevän ensi vuonna voittoa 4,2 miljardia dollaria, ja matkustajamäärän arvioidaan ylittävän koko maailmassa neljän miljardin rajan ensimmäisen kerran sitten vuoden 2019. Alan liikevaihdon ennakoidaan nousevan 779 miljardiin.
IATA:n ennuste on laadittu järjestöön liittyneiden noin 300 lentoyhtiön arvioiden perusteella.
Matkustuksen elpyminen tarkoittaisi hyvää matkailusesonkia esimerkiksi niille suomalaisille matkailuyrityksille, joiden liiketoiminta perustuu suurelta osin kansainvälisiin asiakkaisiin. Esimakua nähdään tänä talvena Lapissa, jonne odotetaan enemmän matkailijoita kuin ennen koronaa vuonna 2019.
Kasvava inflaatio ja kallistuvat hinnat eivät vaikuta läheskään kaikkien matkustamiseen.
– Monissa maissa, kuten Euroopassa, on alhaisimmat työttömyysluvut kuin kertaakaan aiemmin. Ja uusia työpaikkoja syntyy edelleen monissa maissa. Tämä on mielestäni positiivisempi maailmantaloudelle ja teollisuudellemme kuin inflaatiovauhdin negatiivinen vaikutus, pohtii Owens Thomsen.
Tosin Euroopassa koronapandemian ja inflaation seurauksena halpalentojen markkinaosuus kasvaa nopeasti.
– Euroopassa eniten matkustajia on halpalentoyhtiöillä, mutta eniten kaupunkien välisiä lentoja tarjoavat vielä perinteiset lentoyhtiöt.
Kiinalaisturistien tilalle varakkaita matkailijoita Lähi-Idästä
Lähi-Idän lentoyhtiöt ja lentokentät hyötyvät Venäjän ylilentokiellosta, kun Euroopan ja Aasian välisiä lentoreittejä on uudelleenreititetty Turkin Istanbulin sekä Persianlahden suurten lentoasemien, kuten Dubain ja Dohan.
Euroopassa vierailevien aasialaisturisten määrä jää ensi vuonna vielä vähäiseksi esimerkiksi Kiinan koronarajoitusten takia. Lentoyhtiöt etsivät kiinalaisten tilalle uusia asiakasryhmiä esimerkiksi Lähi-Idän maista.
Koronapandemian ja Ukrainan sodan aikaan nämä maat ovat vaurastuneet fossiilisten polttoaineiden hintojen nousun ansiosta, mikä lisää myös maiden kansalaisten matkailua.
– Lähi-Itä hyötyy nykyisestä tilanteesta, joten näissä maissa on enemmän rahaa ja näiden maiden väestöllä enemmän mahdollisuuksia osallistua kaikenlaiseen matkailuun ja muuhun toimintaan, pohtii Marie Owens Thomsen.
Qatarista on tullut esimerkiksi Finnairin tärkein kaukokohde. Suorilla lennoilla Tukholmasta, Kööpenhaminasta ja Helsinki-Vantaalta Dohaan ja takaisin on myynnissä joka kuukausi yli 48 tuhatta paikkaa.