Hyppää sisältöön

Maria synnyttää Koraanissa yksin ja saa päälleensä vihaa aviottomasta lapsesta – sitten Jeesus-vauva tekee ensimmäisen ihmeensä

Muslimeille Jeesus on yksi heidän merkittävimmistä profeetoistaan. Koraanin Marian suura kertoo hänen syntymästään.

Henkilö pitää kädessään Jeesuksen muistoesinettä.
Joulukuussa järjestettyyn rukoushetkeen osallistunut nainen pitelee kädessään Jeesus-lapsen figuuria Pietarinkirkon aukiolla Vatikaanissa. Kuva: Vincenzo Pinto / AFP
Simo Kymäläinen

Enkeli ilmestyi Marialle ja kertoi, että tämä tulee synnyttämään neitseellisesti lapsen: ”Me annamme hänet sinulle merkiksi ihmisille ja armomme osoitukseksi.”

Enkelin sanat ovat suora lainaus Koraanista, jonka 19. luku eli Marian suura kuvaa Jeesuksen syntymää. Muslimeille Jeesus on yksi heidän merkittävimmistä profeetoistaan.

Tultuaan raskaaksi Maria vetäytyy Koraanin mukaan yksin synnyttämään kaukaiseen paikkaan. Synnytyskivut saavat Marian parahtamaan:

Synnytyspoltot saivat hänet ottamaan tukea palmupuusta, hän sanoi: ”Kunpa olisin kuollut ennen tätä ja vaipunut unohduksiin.”

Silloin Maria kuulee äänen, joka lohduttaa häntä: ”Ravista palmua, niin se pudottaa sinulle tuoreita, kypsiä taateleita.

Samalla Marian jalkojen juuresta alkaa pulputa puro, josta hän voi sammuttaa janonsa.

Edellä kursiivilla kirjoitetut kohdat ovat suoria lainauksia Edinburghin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorin Jaakko Hämeen-Anttilan suomentamasta Koraanista. Hän avaa puusta tippuvien taatelien merkitystä.

– Kun Maria luottaa toivottomassa tilanteessa jumalaan, niin jumala pitää hänestä huolta.

Koraanissa ei puhuta Betlehemistä, seimestä tai paimenista kedolla kuten Raamatussa. Islamin tutkijan mukaan Raamatun ja Koraanin kertomuksissa Jeesuksen syntymästä on kuitenkin myös samaa.

– Jeesuksen neitseellinen syntymä on molemmissa kertomuksissa. Teologisessa tulkinnassa sen merkityksestä on toki sitten eroja uskontojen välillä, Hämeen-Anttila sanoo.

Ääni kehottaa Mariaa syömään, juomaan ja lepäämään rauhallisin mielin synnytyksen jälkeen.

Jeesus-vauva puhuu puolustaakseen äitiään

Saatuaan taateleista ja vedestä uutta energiaa Maria palaa kotiin vauva sylissään. Siellä ihmiset moittivat häntä, koska hän palaa aviottoman lapsen kanssa.

Silloin Jeesus-vauva tekee ensimmäisen ihmeensä ja puhkeaa puhumaan puolustaen äitiään. Jeesus-vauva kertoo olevansa Jumalan palvelija ja profeetta. Hän sanoo myös olevansa kuuliainen äidilleen.

Jeesuksen teoista aikuisena kerrotaan melko vähän itse Koraanissa, mutta muussa islamin perimätietoon perustuvassa kirjallisuudessa sitäkin enemmän. Hämeen-Anttila kertoo kirjassaan Jeesus, islamin profeetta, että Jeesus oli lempeä opettaja, joka teki myös ihmeitä.

– Hyvin keskeinen seikka näissä kertomuksissa on se, että Jeesus herätti kuolleita henkiin. Niissä korostetaan, että hän teki näitä ihmeitä jumalan avulla. Hänellä itsellään ei ollut siihen voimaa.

Toisin sanoen islamissa Jeesus ei ole Raamatun kuvaama jumalan poika vaan ihminen.

Muslimit eivät vietä joulua uskonnollisena juhlana kuten kristityt. Hämeen-Anttila ei usko kuitenkaan kenenkään muslimin pahastuvan, jos hänelle toivottaa hyvää joulua, sillä Jeesus on tärkeä hahmo muslimeille.

– Tärkeimpiä profeettoja, kuten Jeesus, kutsutaan islamissa nimellä päättäväisyyden omaavat profeetat.

Islamissa ja kristinuskossa on paljon samaa

Koraanissa ei kerrota, milloin Jeesus syntyi. Raamatussakaan ei kerrota hänen syntyneen juuri joulukuussa. Kristinuskon levitessä vakiintui kuitenkin tapa (siirryt toiseen palveluun) juhlia Jeesuksen syntymää 25. päivä joulukuuta.

Usein tuntuu, että islam nähdään hyvin erilaisena uskontona kuin kristinusko. Islamia tutkinut Hämeen-Anttila on pohtinut syytä tähän.

– Kun katsoo omasta uskonnosta käsin, niin kiinnittää huomiota eroavaisuuksiin verrattuna muihin uskontoihin. Jos asettuu uskontojen ulkopuolelle ja katsoo kaikkia maailman uskontoja, niin kristinuskolla, juutalaisuudella ja islamilla on paljon samaa.

Kaikilla on pitkälle sama yhteinen pyhä historia. Tutkijan mukaan pohjimmiltaan sekä Koraanista että Vanhasta testamentistä löytyvät Nooa ja vedenpaisumus, Aatami ja Eeva ja Mooses Egyptissä. Lisäksi muslimit ja kristityt uskovat yhteen jumalaan toisin kuin vaikkapa hindut.

Lisäksi kristityillä ja muslimeilla on yksi pyhä kirja.

Yle Areenasta löytyy podcast-sarja, jossa luetaan ääneen koko Koraani. Hiljattain edesmennyt Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ja Jaakko Hämeen-Anttila toimivat sarjan asiantuntijoina. Ensin he keskustelevat kustakin katkelmasta, minkä jälkeen kyseinen Koraanin kohta luetaan ääneen. Noin puolentunnin pituisia jaksoja on kaikkiaan 63 kappaletta.

– Nostan hattua sille, joka kuuntelee koko Koraanin läpi. Kannattaa kuunnella vaikkapa muutama osa podcastia, niin se avartaa. Koraani on yleissivistystä, Hämeen-Anttila vinkkaa.

Alta pääset kuuntelemaan podcastin jakson, jossa käydään läpi Jeesuksen syntymästä kertovaa Marian suuraa.

Voit keskustella aiheesta 25.12.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle